رئیس قوه قضائیه گفت: امروز یکی از مسائل مهمی که مردم از ما انتظار دارند رفتار خوب، بیان خوب و تصمیم خوب است؛ نکند، چون در منصب قضایی هستیم و میتوانیم حکم کنیم، صدای خود را بالا ببریم.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به مجاهدتها و جانفشانیهای نیروی انتظامی در راستای تأمین و تحکیم امنیت شهروندان تصریح کرد: نیروی انتظامی جزو نهادهایی است که دارای متنوعترین و بیشترین مأموریتهاست و بحمدالله تاکنون در انجام این مأموریتها توفیق داشته و توانسته به نحو مطلوب امنیت مردم و کشور را با کمک سایر بخشهای ذیربط تأمین کند و در این راه بیش از ۱۳ هزار شهید و ۳۱ هزار مجروح تقدیم کشور و مردم کرده است.
رئیس دستگاه قضا در ادامه با تبیین و تشریح مسئولیتهای خطیر رؤسای کل دادگستریها و دادستانها در مسیر خدمت به مردم و تظلمخواهان، اجرای حق و عدالت، مساعدت و معاضدت مظلومان و محرومان و مقابله با ظالمان و افراد مُتجاسر، اظهار داشت: امروز یکی از مسائل مهمی که مردم از ما انتظار دارند رفتار خوب، بیان خوب و تصمیم خوب است؛ نکند خدایی ناکرده هوای نفس بر ما مسلط شود و چون در منصب قضایی هستیم و میتوانیم حکم کنیم، صدای خود را بالا ببریم یا کلمات و عباراتی که شایسته یک مقام قضایی نیست را بر زبان خود جاری کنیم.
وی در ادامه، صبر و حلم مقام قضایی را از ضروریات دانست و بیان داشت: برخی از مراجعان به مراکز قضایی افراد دردمند هستند و به مقام قضایی به چشم یک طبیب نگاه میکنند؛ باید در مقابل این مراجعان، خضوع داشت و دردشان را درمان کرد؛ در مقابل، افراد و مراجعانی هستند که به حق خود راضی نیستند و سخن خلاف بر زبان جاری میسازند؛ لذا تشخیص این دو گروه و صبوری و بردباری ما به عنوان مقامات قضایی در مقابل ارباب رجوع، از مقولههای بسیار حائز اهمیت است.
محسنی اژهای در همین راستا افزود: از یک طرف ما به عنوان مقام قضایی دارای وظایف و مسئولیتهای سنگین و خطیر هستیم و از سویی دیگر اختیاراتی نیز داریم؛ همچنین شیطان و هوای نفس نیز در کمین است؛ باید به این مقولهها توجه کنیم؛ نباید وقتی فردی مستحق بازداشت نیست به صرف اینکه مقام قضایی از این اختیار برخوردار است، دستور بازداشت فرد مزبور را صادر کند؛ وقتی فردی مستحق اعمال محدودیتهای قانونی نیست، نباید به صرف حرف دیگران، این کار صورت گیرد؛ و بالعکس، وقتی باید حکم قانونی را در قبال یک فرد اجرا کنیم نباید دلسوزی بیجا و بیمورد به خرج دهیم و به حرف دیگران گوش دهیم بدون آنکه خدا و قانون را مدنظر بگیریم.
رئیس قوه قضائیه در پایان بخش نخست سخنانش به تمامی مقامات و مسئولان قضایی توصیه کرد که کار شبانهروزی آنها برای خدمت به مردم و رسیدگی به پروندههای قضایی نباید آنها را از توجه به خانوادههایشان و صلهرحم باز دارد و مقامات و مسئولان قضایی در کنار کار و تلاشی که در طول شبانهروز در راستای رسیدگی به امور قضایی و حقوقی مردم دارند باید اوقاتی را نیز به خانواده خود اختصاص دهند.
ضرورت شناسایی و تجزیه و تحلیل اغتشاشات اخیر
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای به تبیین و تشریح عوامل مُحدثه اغتشاشات و آشوبهای اخیر پرداخت و در این باب دستورات و توصیههایی مهم و کاربردی خطاب به مقامات قضایی سراسر کشور مطرح کرد.
رئیس قوه قضائیه در همین راستا اظهار داشت: اغتشاشات اخیر علل و عواملی دارد که قطعاً باید در راستای شناسایی و تجزیه و تحلیل آنها اهتمام ورزید و آسیبشناسیها و پیشگیریها و پیشبینیهای لازم و مقتضی را درخصوص آنها انجام داد.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به ضرورت رسیدن به فهم و درک مشترک در قبال مسائل مختلف مرتبط با اغتشاشات اخیر، گفت: حوادث اخیر از جهات مختلف هم به لحاظ محتوا و هم از حیث شکلی، واجد ویژگیهای خاصی است لذا ضرورت دارد در باب این جهات مختلف و این ویژگیهای خاص، به فهم و درک مشترکی نائل بیاییم.
رئیس دستگاه قضا در ادامه به طرح سؤالاتی در باب ماهیت حوادث اخیر پرداخت و ضمن تاکید بر ضرورت شناخت ماهیت این حوادث، گفت: قطعاً اتفاقات اخیر آنهم به ویژه بعد از روزهای ابتدایی در زمره یک کنش اعتراضی نمیگنجد؛ چرا که کنش اعتراضی تعریف خاص خود را دارد؛ در جریان اتفاقات اخیر با مقولاتی نظیر ارعاب و ترساندن مردم، تحریق و تخریب اموال عمومی و مردمی، حمله به نیروهای حافظ امنیت مردم با انواح سلاحها و کشتن و مضروب و مجروح کردن این نیروها و مختل کردن زندگی و کسب و کار مردم مواجه بودیم؛ در همه جای دنیا به این مقولات عنوان اغتشاش اطلاق میشود و به مقابله با آنها و عوامل دخیل در آنها برخاسته میشود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در ادامه توصیههایی را خطاب به مقامات قضایی برای شناخت بهتر ابعاد مختلف قضایای اخیر ایراد کرد و بیان داشت: مقامات قضایی همانطور که به منظور رسیدگی متقنتر به پروندههای مختلف قضایی به کارشناس مربوطه و متخصصین امر مراجعه میکنند در قبال قضایای اخیر نیز باید به کارشناسان و متخصصین امر مراجعه کنند و بدانند که این مراجعه هیچگونه منافاتی با امر استقلال قضایی ندارد.
پرونده هاي با اتهامات سنگين در اولويت قرار گيرند
رئیس قوه قضائیه در ادامه خطاب به مقامات قضایی سراسر استانها دستور داد تکمیل پرونده افرادی که اتهامات سنگینی در جریان اغتشاشات و آشوبهای اخیر متوجه آنها است را در اولویت قرار دهند، چرا که این امر واجد بازدارندگی است و توقع به حق مردم نیز همین میباشد.
رئیس دستگاه قضا همچنین این دستور را هم خطاب به مقامات قضایی سراسر استانهای کشور صادر کرد که افرادی که به انحاء مختلف از جمله تَسبیب، مشارکت و مُباشرت، موجبات وارد آمدن خسارت به اموال عمومی و مردمی و خصوصی را فراهم آوردهاند، به موجب قانون، محکوم کنند تا خسارت اموال اسیب دیده از ناحیه آنها تادیه شود.
در اين نشست ۱۴ عضو شورای عالی دستگاه قضا و همچنین رؤسای کل دادگستریهای ۱۳ استان کشور به بیان دیدگاهها و نقطهنظرات خود در باب مسائل روز پرداختند.
حجت الاسلام و المسلمین مرتضویمقدم رئیس دیوان عالی کشور توصیههایی را خطاب به مقامات قضایی مطرح کرد و بیان داشت: کار خود را با اخلاص انجام دهید و به وقت و شخصیت مردم احترام بگذارید، از خرجتراشیهای بیمورد برای مردم اجتناب کنید و تا حد مقدور در نزد همکاران و ارباب رجوع و مراجعان، تواضع داشته باشید.
خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز در این جلسه با اشاره به ماده ۶ قانون تشکیل این سازمان که مقرر داشته پروندههای سازمان بازرسی باید حداکثر ظرف ۳ ماه در مراکز قضایی رسیدگی شوند، گفت: از مقامات قضایی کلیه استانها این درخواست را داریم تا نسبت به رسیدگی به پروندههای ارجاعی از ناحیه سازمان بازرسی کل کشور، سرعت به خرج داده و برای این منظور شعب اختصاصی در نظر گرفته شود.
حجت الاسلام و المسلمین عبداللهی رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه نیز در این جلسه به بیان برخی آمار و عملکردهای سال گذشته دستگاه قضایی پرداخت و گفت: برگزاری ۵۴ هزار جلسه دادرسی الکترونیکی، آزادسازی ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از سواحل و منابع طبیعی، صدور ۲۵ میلیون سند رسمی، نجات ۵۵۰ نفر از قصاص نفس به واسطه ایجاد صلح و سازش، ابطال هزار و ۶۰۰ مصوبه و دستورالعمل خلاف قانون و شرع و همچنین اعاده ۳۱۴ هزار میلیارد تومان به بیتالمال، از جمله دستاوردهای قضایی در تمامی استانهای کشور طی سال ۱۴۰۰ محسوب میشود.
بابایی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک نیز در این جلسه طی سخنانی اظهار کرد: امیدواریم با همکاری روسای کل دادگستری استانها و کلیه دادستانها در سراسر کشور، تا پایان سال ۱۴۰۲ حدنگاری کلیه اراضی کشور در تمامی لایهها را به پایان برسانیم.
وی با اشاره به صدور سند برای ۹۸ درصد از اراضی ملی کشور گفت: در ۶ ماهه نخست سال جاری بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی زراعی معادل ۱۰ درصد از اراضی زراعی کل کشور حدنگاری شدهاند و پیشبینی ما تحقق ۳۰ درصدی صدور اسناد برای اراضی زراعی کشور تا پایان سال جاری است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک همچنین عنوان کرد: تعیین قاضی ویژه حدنگاری (کاداستر) در کمیسیونهای رفع تداخل استانی از سوی روسای کل دادگستریهای کشور، تسریع در روند تعیین تکلیف اراضی اختلافی را به دنبال داشته است.
نیمی از بازداشتشدگان ناآرامیها و اغتشاشات اخیر از زندانها آزاد شدهاند
محمدی رئیس سازمان زندانها نیز در این جلسه اظهار داشت: حدود نیمی از بازداشتشدگان ناآرامیها و اغتشاشات اخیر از زندانها آزاد شدهاند.
وی گفت: افرادی که نقش اصلی و سازمان یافته اغتشاشات اخیر را داشته اند، آزاد نخواهند شد.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه نیز در این جلسه با اشاره به در پیش بودن بیستمین سالگرد تشکیل شوراهای حل اختلاف، اظهار کرد: در صدد هستیم که آبان ماه سال جاری مراسمی را برای تقدیر از مصلحان و دادگستریهای فعال در زمینه ایجاد صلح و سازش برگزار کنیم.
شایان ذکر است در این جلسه «عتباتی» رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی، «قهرمانی» رئیس کل دادگستری هرمزگان، حجتالاسلام «حسینی» رئیس کل دادگستری کردستان، حجتالاسلام «موسوی» رئیس کل دادگستری فارس، «آسیابی» رئیس کل دادگستری گلستان، حجتالاسلام «مظفری» رئیس کل دادگستری قم، حجتالاسلام «موسوی» رئیس کل دادگستری مرکزی، «صادقی» رئیس کل دادگستری خراسان رضوی، «عبداللهی» رئیس کل دادگستری سمنان، «فاضلی» رئیس کل دادگستری البرز، حجتالاسلام «اکبری» رئیس کل دادگستری مازندران، «دهشیری» رئیس کل دادگستری یزد و حجتالاسلام «جعفری» رئیس کل دادگستری اصفهان، دیدگاهها و نقطهنظرات خود را در خصوص مسائل روز در حوزههای مختلف قضایی، حقوقی و اجتماعی مطرح کردند و به بیان دستاوردهای مراجع قضایی زیرمجموعه خود در زمینه خدمترسانی به مردم و تظلمخواهان پرداختند.
همچنین حجت الاسلام و المسلمین «منتظری» دادستان کل کشور، «غریبآبادی» معاون امور بینالملل قوه قضائیه، حجت الاسلام و المسلمین «رحیمی» معاون قضایی قوه قضائیه، «جهانگیر» معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دستگاه قضا، حجت الاسلام و المسلمین «قدرتی» معاون حقوقی قوه قضائیه، «رحیمی» وزیر دادگستری، «صاحبکار» معاون راهبردی دستگاه قضا و «القاصی مهر» رئیس کل دادگستری استان تهران، به بیان نکاتی در باب مسائل و موضوعات روز مرتبط با دستگاه قضایی پرداختند و در این راستا توصیههایی را نیز به مقامات قضایی استانهای کشور مطرح کردند.