گام بلند ایران در رسیدن به کنترل مداری ماهواره ها
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: موفقیت ایران در آزمایش «بلوک زیرمداری سامان »، گامی بسیار مهم برای رسیدن به مدارهای بالاست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، حسن سالاریه درباره جزییات خبر موفقیت آمیز بودن آزمایش زیرمداری بلوک انتقال مداری سامان افزود: آزمایش بلوک زیرمداری سامان دیروز با موفقیت انجام شد و این بلوک، گام بسیار مهم برای رسیدن به مدارهای بالا، انتقال ماهوارهها و کنترل مداری ماهوارهها محسوب میشود.
وی گفت: همه زیرساختهای بلوک انتقال مداری اعم از زیر ساخت کنترل وضعیت، تله متری، ایجاد چرخش و چرخش زدایی در این آزمایش با موفقیت انجام شد و ما بسیار امیدوار شدیم که بتوانیم در آینده بسیار نزدیک، بلوک اصلی یعنی بلوکی که بتواند اصلاح مداری را در روی ماهواره انجام دهد و مدار ماهواره را از حالت دایرهای به بیضوی و بالعکس تبدیل کند ، آزمایش کنیم .
معاون وزیر و رئیس سازمان فضایی ایران افزود: معمولا در ارتفاع بالا از این بلوکهای انتقال مداری استفاده میشود و همانطور که از اسمش مشخص است خودش یک ماهواره کامل به لحاظ زیرساختها محسوب میشود و ماهواره یا محموله اصلی روی این بلوک قرار میگیرد و نصب میشود و این بلوک در واقع به صورت کمکی میتواند ارتفاع ماهواره را تغییر دهد و یا موقعیت ماهواره را در مدارش اصلاح و یا زاویه شیب مداری را اصلاح کند.
حسن سالاریه افزود: در مسیر توسعه فناوری ارتباطات مخابراتی به منظور دستیابی به ماهواره مخابراتی زمین آهنگ GEO، برنامه توسعه بلوک انتقال مداری در پژوهشگاه فضایی ایران تعریف شد تا با افزایش ارتفاع مداری ماهواره از مدار ایستایی به مدار عملیاتی، فرایند حصول نقطه مداری همگام با زمین را تسریع و تسهیل نماید.
سرپرست پژوهشگاه فضایی ایران گفت : از آنجایی که طراحی و ساخت بلوک انتقال مداری ماهواره کار بسیار فناورانه و پر هزینهای است و پرتاب آن باید با در نظر داشتن ملاحظات قابلیت اطمینان انجام شود، از این رو، گامهای میانی توسعه فناوری در برنامه لحاظ شد.
گام اول که مشتمل بر آزمون موتور مرحله اول بلوک انتقال مداری و همچنین آزمون عملکرد موتورهای چرخش زایی و چرخش زدایی آن بود، به فضل الهی با موفقیت انجام شد .
سالاریه افزود : گام دوم توسعه فناوری بلوک انتقال مداری نیز با همت متخصصان و دانشمندان فضایی کشور و عنایت حضرت ولی عصر (عج) با موفقیت کامل انجام شد. در این عملیات، محموله زیرمداری تا ارتفاع بالا ارسال شد تا با فراهم آوری شرایط بی وزنی و زمان عملیات بالا، صحت عملکرد رانشگرهای گاز سرد به منظور کنترل وضعیت، موتورهای چرخش زایی و چرخش زدایی، سامانه نشانه روی و در نهایت جدایش محموله آزمون شود .
وی تاکید کرد این موفقیت به مفهوم اطمینان از عملکرد بلوک انتقال مداری در انجام مأموریت خود است و امید است که در آینده نزدیک به مدار عملیاتی ارسال شود.