گروهی از پژوهشگران ایرانی در یک تحقیق، اثرات گیاه دارویی دارچین را بر کنترل بیماریهای قلبی عروقی بررسی و بر مزایای آن تاکید کردهاند.
طبق پیشبینیها تا سال ۲۰۳۰ میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی به بیش از ۲۳ میلیون مورد خواهد رسید. بسیاری از شرایط، ازجمله عادتهای نامناسب غذایی، استرس، استعمال دخانیات، بیتحرکی و بیماریهایی ازجمله دیابت، تصلب شرایین و پرفشاری خون میتوانند باعث پیشرفت بیماریهای قلبی عروقی شوند.
بر اساس گفتههای متخصصان، استفاده از درمانهای رایج در درمان بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی، صرف نظر از عوارض وسیع آن برای بسیاری از مردم، مقرونبهصرفه نبوده و در مقابل استفاده از گیاهان دارویی با توجه به اعتقادات و سازگاریهای فرهنگی، عوارض کمتر، در دسترس بودن و ارزان بودن، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
چاشنیها و ادویههای غذایی از عناصر مهم رژیم غذایی بوده و هزاران سال است که برخی از آنها بهعنوان گیاهان دارویی در درمان بسیاری از بیماریها، ازجمله عفونتهای باکتریایی، سرفه، سرماخوردگی و بیماریهای قلبی عروقی استفاده میشوند.
خواص دارویی مختلفی شامل اثرات تنظیمکنندگی سیستم ایمنی، خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی در برابر بیماریهای مختلف به برخی از ادویهها نسبت داده شده است.
گروهی از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد در یک مطالعه مروری، اثرات گیاه دارویی و ادویه معروف و محبوب دارچین را بر ریسکفاکتورها یا عوامل خطرزای بیماریهای قلبیعروقی مورد بررسی قرار دادهاند.
آنها در این مطالعه، کلیدواژههای تخصصی مربوطه را در پایگاههای اطلاعاتی پابمد، ساینس دایرکت، وب آو ساینس، گوگل اسکالر، اسکوپوس و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی بدون محدودیت زمان تا ماه مارس سال ۲۰۲۱ جستجو کرده و مقالات و اطلاعات مورد نیاز تحقیق را استخراج کردند.
نتایج بیشتر مطالعات انسانی و حیوانی انجامشده روی این موضوع حاکی از آن بود که دارچین اثرات مفیدی در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبیعروقی از طریق کاهش استرس اکسیداتیو و آپوپتوز یا مرگ سلولی و همچنین بهبود فشارخون و پارامترهای چربی خون دارد.
به گفته پژوهشگر گروه فیزیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همکارانش، «در تحقیق ما، از مجموع ۲۰۴ مقاله یافتشده در پایان جستوجو، درنهایت ۵۱ مقاله بهطور کامل بررسی و از اطلاعات آن در این مطالعه مروری استفاده شد. در مقالات نهاییشده، نتایج مربوط به اثرات دارچین بر ریسکفاکتورهای بیماریهای قلبیعروقی، ازجمله بالا بودن سطح چربی خون، پرفشاری خون و استرس اکسیداتیو بررسی شد».
آنها افزودهاند: «مطالعات بررسیشده نشانگر اثرات مفید دارچین در پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی عروقی هستند. دارچین و همچنین ترکیبات مختلف آن میتوانند با کاهش ریسک فاکتورهای مختلف ازجمله سطح چربیهای خون و فشارخون و بهبود توازن عوامل اکسیدان و آنتیاکسیدان نقش مؤثری در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی عروقی داشته باشند».
دارچین یا به قول انگلیسیزبانها، سینامون، گیاهی متعلق به خانواده لوراسه با ۲۵۰ گونه مختلف است. این گیاه، یک درختچه همیشهسبز است که در آسیا و استرالیا یافت میشود. دو نوع از این گونهها به نامهای «کاسیا» و «وروم» معروفترین دارچینها هستند.
پژوهشگران اشاره کردهاند: «برگ و پوست شاخه دارچین بهعنوان گیاه دارویی و همچنین در آشپزی بهعنوان ادویه طعمدهنده و رنگ دهنده از زمانهای قدیم در کشورهای مختلف استفاده میشدهاند. در طب سنتی نیز، دارچین در درمان آرتریت، عفونتها و همچنین بهعنوان ضد سرفه، آنتیاکسیدان، ضدالتهاب و ضد درد در مشکلات دندان و زخم استفاده میشده است».
این اطلاعات بهصورت یک مقاله علمی پژوهشی در نشریهای موسوم به «طب داخلی روز» منتشر شده است. این فصلنامه علمی پژوهشی، متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد است.