نخستین تسویه معاملات با اعتباردهی از محل اوراق گواهی مولد (گام) در بازار فیزیکی بورس کالا امروز (یکشنبه) در جریان فروش محصولهای شرکتهای ملی مس ایران و آلومینیوم ایران انجام شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از کالاخبر، جزییات نخستین تسویه معاملات با استفاده از اوراق گام در بورس کالا در روز یکشنبه ۱۰ مهر نشان میدهد، شرکت ملی صنایع مس ایران در عرضه محصولهای مس کم عیار G، مس کم عیار R و مس کاتد و شرکت آلومینیوم ایران در عرضه بیلت آلومینیوم امکان تسویه معاملات با خریداران از طریق اوراق گام را پذیرفته اند.
جزییات روند تسویه براساس اطلاعیه عرضه شرکتهای مذکور در خصوص عرضههای دیروز و امروز به این شرح است:
۱. در عرضههای دیروز دهم مهر ماه تسویه ۱۰ هزار تن مس کم عیار سرباره G، ۴ هزار تن مس کاتد و ۵۰۰ تن مس کم عیار سرباره R و در عرضههای امروز تسویه ۲۰۰ تن سولفور مولیبدن و ۲۰۰ تن اکسید مولیبدن برای شرکت ملی مس ایران با اعتباردهی از محل اوراق گواهی مولد (گام) ۶۰ روزه با کارمزد ۴ درصد، ۹۰ روزه با کارمزد ۶ درصد، ۱۲۰ روزه با کارمزد ۸ درصد امکان پذیر است. البته تاکید شده که اوراق گام باید کاملا منطبق بر پیش فاکتور صادره توسط شرکت ملی مس ایران باشد.
۲. در عرضه دیروز تسویه ۳۰۰ تن بیلت آلومینیوم ۶۰۶۳ برای شرکت آلومینیوم ایران با اعتباردهی از محل اوراق گواهی مولد (گام) به صورت یک ماه، دوماهه و سه ماهه با کارمزد ۱.۵ درصد ماهیانه هم امکان پذیر شد.
۳. در عرضه روز جاری تسویه ۵۰۰ تن شمش بلوم (۱۵۰*۱۵۰) ۵ SP برای گسترش خدمات آتیه اندیشان سپهر شرق با اعتباردهی از محل اوراق گواهی مولد (گام) به صورت سه ماهه با کارمزد ۲ درصد ماهیانه هم امکان پذیر است.
ماه گذشته بانک مرکزی، دستورالعمل استفاده از ابزارهای اعتباری در معاملات بورسهای کالایی را به شبکه بانکی کشور ابلاغ کرد. بر اساس این دستورالعمل، خریداران کالا از بورسهای کالایی میتوانند از ابزارهای تعهدی برای تسویه استفاده کرده و وجه آنرا در سررسید به بانک پرداخت کنند. بر اساس دستورالعمل ابلاغی به بانکها، امکان استفاده از ابزارهای اعتباری مانند اوراق گام، برات الکترونیکی و اعتبار اسنادی داخلی مدتدار برای تسویه معاملات بورس کالا فراهم میشود. این مسئله یک گام مهم در جهت توسعه مالی است و میتواند آثار اقتصادی گستردهای به دنبال داشته باشد.
این دستورالعمل بر مبنای تکلیف مقرر در بند ع تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۱، با مشارکت بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارائی و بورس کالا تهیه شده است.