فراخوان طرح مطالعاتی بار و کالا انجام شده و تا یک ماه آینده به مرحله عقد قرارداد میرسد تا در بازه سال ۱۴۰۲ از نتایج مطالعات بهرهمند شویم.
علیرضا نوری افزود: در سالهای اخیر و پس از تصویب این قانون، شهرداری آنچنان که باید در این حوزه ورود نکرده و لازم است که این بازار که در قانون هزینههای گزاف و تناژ بالایی را رقم زده است، تحت کنترل شهرداری تهران قرار گیرد.
معاون محیط زیست، زیرساخت و نوآوری شهری مرکز مطالعات گفت: در شهرداری به دنبال توسعه زیرساختهای حمل و نقل بار و مسافر هستیم و از منابعی که از جیب شهروندان هزینه میشود، در راستای این توسعه سرمایهگذاری میکنیم؛ اگر این سرمایه وارد بازار نشود، شهرداری در سالهای آینده با مجموعهای مواجه است که هزینه کرده و نتوانسته از فواید آن استفاده کند.
آقای نوری با بیان اینکه در حوزه حمل و نقل بار و کالا با چند طیف از موتور سواران، اتوبوسهای بین شهری، وانتبارها و کامیونها که به صورت مدیریت نشده بار حمل میکنند مواجه هستیم، گفت: مرکز مطالعات با همکاری وزارت کشور و معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تلاش کرده طرح مطالعاتی بار و کالا را کلید بزند تا چارچوب اقدامات را در این زمینه مدیریت کند.
وی افزود: در گام بعدی پیشبرد این طرح، به همکاری شهردار تهران، معاونت حمل و نقل ترافیک، شورای اسلامی شهر تهران و مدیریت کلانشهر تهران نیاز داریم که طرح را عملیاتی کنیم تا شهرداری بتواند در حوزهای که سرمایه گذاری کرده و راهها را توسعه داده بهره برداری کافی داشته باشد و منابع شهر را به زندگی و جیب شهروندان بازگرداند.