طرح جامع فاضلاب اهواز به منظور رفع مشکل فاضلاب و توسعه شبکه این کلانشهر طراحی شده و در نقاط مختلف در حال اجرا است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان درخصوص آخرین وضعیت اجرای طرح جامع فاضلاب اهواز گفت: از پارسال و پس از اولین سفر حجت الاسلام رئیسی، رئیس جمهور به استان و بازدید از کارگاه فاضلاب اهواز، رویکردها برای اجرای این طرح تغییر کرد.
محمدرضا کرمی نژاد با اشاره به برنامه ریزیها در این زمینه مبنی بر رفع مشکل فاضلاب اهواز به هر روشی موجود اشاره کرد و افزود: با همکاریهای همه جانبه آب و فاضلاب استان، آبفای اهواز، وزارت نیرو، استاندار خوزستان و... طرح جامع فاضلاب اهواز اجرایی شد.
وی مشکل فاضلاب اهواز را پیچیده و گره کور در استان و کشور توصیف کرد و ادامه داد: برنامهای که با قرارگاه خاتم الانبیا (ص) و پیمانکاران منعقد شده بود، ۳ ساله بود، اما به دلیل تاکید رئیس جمهور بر رفع این مشکل در مدت ۲ سال، عملیات از شهریورماه پارسال آغاز شد.
کرمی نژاد هدف شرکت آب و فاضلاب خوزستان از اجرای طرح جامع فاضلاب در اهواز را ۳ برنامه شامل؛ بهره برداری، رفع نقاط ریزشی و جمع آوری فاضلاب از زیر پای مردم و توسعه شبکه فاضلاب عنوان کرد و گفت: توسعه شبکه فاضلاب در قراردادی به مبلغ ۷۴۰ میلیارد تومان به قرارگاه خاتم الانبیا (ص) محول و مقرر شد ۱۰۵ کیلومتر خط اصلی، ساخت ۱۵ ایستگاه پمپاژ جدید و بروزرسانی ۱۰ قدیمی را اجرا کند.
بکارگیری پیمانکارهای متعدد برای رفع مشکل فاضلاب اهواز
این مقام مسئول جمع آوری فاضلاب زیر پای مردم برای جلوگیری از بروز مشکل هنگام بارندگی را کار عمده آبفای استان در طرح جامع فاضلاب اهواز عنوان و اضافه کرد: در این رابطه قراردادهای خُرد متعدد با پیمانکاران به مبالغ ۳ میلیارد تومان و ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان منعقد کردیم، بطوریکه حدود ۱۰۰ پیمانکار در خیابانهای اهواز با اولویت مناطق بحرانی کار خود را آغاز کردند و تقریبا کار آنها به پایان رسیده است.
وی با بیان اینکه تا حدودی از معضلهای قبلی مثل فاضلابهای ریزشی که سبب بروز مشکلاتی برای شهروندان میشد، عبور کرده ایم، افزود: مردادماه پارسال ۳ هزار نقطه با پس زدگی فاضلاب مواجه بودند، این در حالی است که هم اکنون در منطقه یک و ۲ مشکل پس زدگی فاضلاب رفع شده، ضمن اینکه در منطقه ۳ و ۴ نیز براساس آخرین آمار موجود ۳۰ منطقه درگیر این موضوع هستند و به زودی این عدد به صفر خواهد رسید.
محمدرضا کرمی نژاد میگوید: شبکه فاضلاب تاکنون قدیمی و فرسوده و خطوط آن نیز نامتناسب بود، ضمن اینکه لولههای بتنی نیز از بین رفته بودند و همین امر سبب بالازدگی فاضلاب میشد که با تلاش شبانه روزی، همه خطوط و لوله تعویض شدند و در سایر مناطق نیز عملیات تعویض ادامه دارد.
اجرای عملیات رفع نقاط ریزشی در ۲۷ نقطه اهواز
وی وضعیت کنونی شبکه فاضلاب در اهواز را پایدار توصیف کرد و گفت: قرار است باقیمانده مشکلات در این حوزه را تا پایان شهریور یا اوایل مهرماه سال آینده برطرف کنیم.
کرمی نژاد تعداد محلهای گرفتار با فاضلاب ریزشی در سطح اهواز تا اوایل شهریورماه امسال را ۷۱ نقطه اعلام کرد و افزود: تا به امروز مشکل ۴۸ نقطه حل شده و گروههای عملیاتی در ۲۷ نقطه باقیمانده دیگر فعال هستند و پیش بینی میشود تا پایان مهرماه امسال عملیات رفع این نقاط به پایان برسد.
آمادگی آبفای خوزستان برای استقبال از بارشهای پاییزی
به گفته مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان؛ آبفای استان برای استقبال از بارشهای پاییزی بسیج شده و آمادگی کامل دارد.
وی به نصب و راه اندازی ۲۷۵ الکتروپمپ در ایستگاههای پمپاژ در سطح شهر اشاره کرد و ادامه داد: همچنین ۵۲ الکتروپمپ دیگر ذخیره هستند تا در صورت بروز مشکل یا خرابی الکتروپمپ ها، بلافاصله جایگزین شوند، همچنین ۲۰۰ الکتروپمپ خراب نیز تعمیر و آماده نصب و راه اندازی هستند.
کرمی نژاد بازسازی دیزلها را از دیگر کارهای انجام شده برشمرد و اضافه کرد: تابلوهای برق نیز بهسازی و بروز رسانی شده اند، بنابراین آمادگی کامل برای بارشهای پاییزی را داریم و پیش بینی میشود هیچگونه مشکلی برای شهروندان ایجاد نشود.
پیشرفت حدود ۵۰ درصدی طرح جامع فاضلاب اهواز
وی درخصوص پیشرفت کار و میزان کارهای باقیمانده از شبکه فاضلاب و رفع کامل مشکلات آن گفت: از سال ۱۳۷۲ تا زمانیکه کار را تحویل گرفتیم، بهسازی و نوسازی شبکه فاضلاب فقط ۳۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشت، این در حالی است که با اجرای عملیاتهای مختلف در ۳ برنامه مختلف از پارسال تاکنون، میزان پیشرفت فیزیکی کار با حدود ۱۸ درصد رشد علاوه بر اصلاح نقاط ریزشی به ۴۹.۷ درصد رسیده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه برای ۵۰ درصد باقیمانده طرح جامع فاضلاب اهواز برنامه ریزی شده است، افزود: با منطقه بندی و انتخاب پیمانکار، کار با سرعت قابل توجهی در حال پیشرفت است و براساس قول پیمانکار، رفع مشکل فاضلاب در کیانپارس، کیانشهر و کیان آباد که طرحی ۲۴ ماهه با ۲۴ کیلومتر طول و ۴ کیلومتر تونل است، تا پایان اسفندماه امسال به پایان میرسد.
تحویل طرحهای فاضلاب به پیمانکاران
وی با بیان اینکه پیمانکار منطقه لشکرآباد برای شروع به کار منتظر صدور مجوزها از سوی شهرداری اهواز است، ادامه داد: همچنین کوی عامری و مرکز شهر شامل؛ نادری، رضوی، مصلی و رودخانه کارون نیز به پیمانکار تحویل داده شده اند و براساس برنامه ریزیهای انجام شده، طرح فاضلاب جامع اهواز در مدت زمان ۲ سال انجام خواهد شد.
محمدرضا کرمی نژاد با بیان اینکه عملیات نوسازی و توسعه شبکه فاضلاب در مناطق حاشیهای از جمله؛ گلدشت، ملاشیه، عین دو، کوی سیاحی و ... در حال انجام است، افزود: تلاش میکنیم تا پایان سال آینده، به میزان قابل توجهی پیشرفت کنند.
فعالیت همه جبهههای کاری در خوزستان
وی اولویت اول شرکت آب و فاضلاب خوزستان در طرح جامع فاضلاب را جمع آوری فاضلاب از زیر پای مردم و اولویت دوم را بهره برداری عنوان و اظهار کرد: در حال حاضر همه جبهههای کاری در شهرستانهای تابعه از جمله؛ ملاثانی، حمیدیه فعال هستند، ضمن اینکه ۵۰ درصد کار شامل؛ شبکه و انشعابها در شهرستان کارون به پایان رسیده و ایستگاه پمپاژ رو به اتمام است.
به گفته کرمی نژاد؛ براساس برنامه ریزیهای انجام شده و براساس جبهههای کاری فعال در اهواز، پیش بینی میشود طرح جامع فاضلاب اهواز تا سال آینده و طبق دستور ریاست جمهوری تکمیل شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان به فعال بودن ۱۶۱ جبهه کاری در خیابانهای اهواز اشاره و اضافه کرد: ۸۵ جبهه مربوط به قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) و ۷۶ جبهه مربوط به شرکت است و عزم ما برای رفع مشکلات شبکه فاضلاب این کلانشهر برای همیشه جدی است، بطوریکه آثار اجرای عملیاتهای مربوط قابل مشاهده است.
وی میگوید: قطر لولههای شبکه فاضلاب بیشتر از قطر مدنظر در طراحی شبکه انتخاب شده اند تا در آینده مشکلی به وجود نیاید.
هدایت فاضلاب از رودخانه کارون به تصفیه خانهها
محمدرضا کرمی نژاد به وجود ۲ خط اصلی (کلکتور) در شرق و غرب اهواز اشاره کرد و گفت: عملیاتهای مربوط به آنها در حال انجام است و با تکمیل آنها همه فاضلابها به سمت ۲ تصفیه خانه در شرق و غرب شهر هدایت و از رودخانه جمع آوری میشوند.
وی افزود: براساس برنامه ریزیهای انجام شده، تا پایان امسال ۱۰ نقطهای که فاضلاب را به رودخانه کارون وارد میکنند، رفع و به تصفیه خانهها هدایت کنیم و تا سال آینده نیز ۱۴ نقطه دیگر نیز رفع خواهند شد.
این مقام مسئول هدف تلاشهای شبانه روزی و همکاریهای همه جانبه را ساخت ایستگاههای پمپاژ و کلکتورها عنوان کرد و ادامه داد: تصفیه خانه شرق اهواز در حال حاضر با ظرفیت تصفیه ۱۱۲ هزار مترمکعب فاضلاب در مدار است، ضمن اینکه تصفیه خانه فاضلاب غرب نیز با استفاده از فاینانس خارجی در حال انجام است و با سرعت قابل توجهی پیش میرود.
به گفته کرمی نژاد؛ علاوه بر ۷۱ نقطه ریزشی کشف شده در شهریورماه امسال، حدود ۱۲ نقطه جدید پیدا شده است و با تلاش پیمانکاران فعال، تلاش میشود تا پایان مهرماه امسال رفع شوند.
گره گور فاضلاب کشور در اهواز است
وی بر اصلاح و تکمیل شبکه فرسوده فاضلاب اهواز تاکید و اضافه کرد: گره گور فاضلاب کشور در اهواز است که به دلایل مختلفی از جمله؛ مسطح بودن زمین، بافت خاک، بالا بودن آبهای زیرزمینی و... میتوان اشاره کرد، این در حالی است که این مشکلات در سایر شهرها به این حد نیست و همین امر سبب میشود خوردگی و مشکلاتی در شبکه به وجود بیاید.
بستن جویهای روباز در اهواز
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان درخصوص جویهای روباز موجود در نقاط مختلف اهواز گفت: در حاشیه شهر جویهای روباز وجود دارند، اما در سطح شهر تعداد آنها بسیار کم است و بیشتر در مناطق باغشیخ، فرهنگ و... بودند که بخش عمدهای با لوله گذاری و شبکه گذاری برداشته شدند.
محمدرضا کرمی نژاد افزود: بستن تعداد معدود باقیمانده نیز در دستور کار است، ضمن اینکه رفع جویهای روباز موجود در منطقه گلدشت در برنامه کاری قبلی نبوده، اما در برنامه جدید طراحی شده و لولههای مورد نیاز خریداری شده است و با انتخاب پیمانکار و بستن آنها به صورت ضربتی آغاز و این مشکل به صورت موقتی رفع خواهد شد.
تکمیل طرح فاضلاب در خیابانهای دارای تراکم مدرسه در اهواز
وی درخصوص کارهای باقیمانده طرح جامع فاضلاب اهواز میگوید: در حال حاضر ۱۷ خیابان باقی مانده است و نهایتا تا ۳ هفته آینده تکمیل میشوند، ضمن اینکه از ۱۳ خیابان دارای تراکم مدرسه، ۶ خیابان آسفالت و ۴ خیابان بتن کاری شده اند و ۳ خیابان شامل؛ بلوار سعادت، نبوت و ابهری نیز تا ۲ هفته آینده تکمیل و آماده خواهند شد.
به گفته کرمی نژاد؛ پمپ ها، تجهیزات و... خریداری و مناقصهها نیز انجام شده اند و تلاش داریم تا شهریور ماه سال آینده مشکل فاضلاب اهواز را یک بار برای همیشه رفع کنیم.
عزم جدی و تلاش دولت سیزدهم برای رفع مشکلات زیرساختی خوزستان
نماینده مردم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی گفت: در سالهای قبل به دلیل انجام نشدن کارها در حوزه زیرساختی شبکه فاضلاب با نبود نظارت بر تخصیص و صرف هزینه ها، علاوه بر جاری شدن آن در خیابانها و معابر، شاهد ورود فاضلاب به منازل شهروندان در برخی مناطق اهواز و خسارت به اموال آنها بودیم.
مجتبی یوسفی افزود: اگرچه در استانی مثل خوزستان با انباشت مشکلات زیرساختی مواجه بودیم و هستیم، اما با عزم جدی و تلاش دولت سیزدهم به ریاست جمهوری حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی رفع تدریجی آنها در حال انجام است.
وی ادامه داد: با عنایت مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۸ و در مجلس دوره قبل، ۱۰۰ میلیون یورو از تبصره ۴ بودجه صندوق توسعه ملی برای رفع مشکلات فاضلاب اهواز تعیین شد، اما به دلیل بی دقتیها در مجلس پیشین و کمیسیون تلفیق، فقط ۵۰ میلیون یورو از آن برای سال ۱۳۹۹ اختصاص یافت.
یوسفی با بیان اینکه مبنای قیمت یورو در این سال، به جای حدود ۳۰ هزار تومان، ۱۷ هزار تومان در نظر گرفته شد، ادامه داد: به عبارتی دیگر از یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان، فقط ۵۶۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۹ اختصاص پیدا کرد و در سال ۱۴۰۰ به دلیل حذف برداشت مازادهای دولت از صندوق توسعه ملی دولت قبل و تبصره ۴، ۵۰ میلیون یورو باقیمانده اعتباری نداشت.
اختصاص ۸۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای فاضلاب ۴ شهر
این مقام مسئول اضافه کرد: با پیگیریهای انجام شده در کمیسیون تلفیق، ۸۷۰ میلیارد تومان به فاضلاب اهواز یافت، ضمن اینکه برای اولین بار برای فاضلاب شهرهای ویس، ملاثانی، شیبان و حمیدیه که قبلا از آنها به عنوان اهواز بزرگ از آنها یاد میشد و ۱۰ سال پیش جدا و به شهرستان تبدیل شدند و ردیف خاص نداشتند، حدود ۸۵ میلیارد تومان بودجه اختصاص داده شده است.
وی با بیان اینکه پارسال و امسال نیز درخواست اختصاص حدود ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه برای رفع مشکلات فاضلاب این شهرها پیشنهاد داده شد، گفت: در یک سال اخیر سرعت اجرای شبکه فاضلاب در اهواز نسبت به سالهای قبل چشمگیری داشته است و در حال حاضر حدود ۱۶۰ جبهه کاری در نقاط مختلف فعال هستند.
نگرانی از اصلاح نشدن نوارها و تراشههای حفاری
نماینده مردم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی میگوید: قبلا نگرانی ما درخصوص پس زدگی فاضلاب در ۴۵۰ نقطه در فصل تابستان و بروز مشکل برای مردم، آبگرفتگی معابر و جاری شدن روان آبها هنگام بارندگیها به دلیل کار نشدن در حوزه زیرساختها بود، اما نگرانی کنونی اصلاح نشدن نوارهای حفاری و تراشههایی که برای اجرای شبکه فاضلاب ایجاد شدند، است.
یوسفی اختصاص اعتبار و نظارت بر اجرای شبکه فاضلاب را وظیفه نمایندگان مردم در مجلس و اجرای عملیاتهای مربوط را وظیفه دستگاههای دانست و ادامه داد: بی توجهی نسبت به اصلاح و تکمیل نوارهای حفاری سبب ایجاد ترافیک و مشکل در تردد خودروها شده است و مردم این شرایط گلایه دارند که مطالبه آنها برای رفع این مشکلات به حق است.
وی میگوید: اگر با همین وضعیت وارد فصل بارندگیها شویم، بدون شک در حوزه تردد مردم و خودروها با دچار بحرانهای جدی میشویم.
اختصاص ۸۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای فاضلاب ۴ شهر
این مقام مسئول اضافه کرد: با پیگیریهای انجام شده در کمیسیون تلفیق، ۸۷۰ میلیارد تومان به فاضلاب اهواز یافت، ضمن اینکه برای اولین بار برای فاضلاب شهرهای ویس، ملاثانی، شیبان و حمیدیه که قبلا از آنها به عنوان اهواز بزرگ از آنها یاد میشد و ۱۰ سال پیش جدا و به شهرستان تبدیل شدند و ردیف خاص نداشتند، حدود ۸۵ میلیارد تومان بودجه اختصاص داده شده است.
وی با بیان اینکه پارسال و امسال نیز درخواست اختصاص حدود ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه برای رفع مشکلات فاضلاب این شهرها پیشنهاد داده شد، گفت: در یک سال اخیر سرعت اجرای شبکه فاضلاب در اهواز نسبت به سالهای قبل چشمگیری داشته است و در حال حاضر حدود ۱۶۰ جبهه کاری در نقاط مختلف فعال هستند.
نگرانی از اصلاح نشدن نوارها و تراشههای حفاری
نماینده مردم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی میگوید: قبلا نگرانی ما درخصوص پس زدگی فاضلاب در ۴۵۰ نقطه در فصل تابستان و بروز مشکل برای مردم، آبگرفتگی معابر و جاری شدن روان آبها هنگام بارندگیها به دلیل کار نشدن در حوزه زیرساختها بود، اما نگرانی کنونی اصلاح نشدن نوارهای حفاری و تراشههایی که برای اجرای شبکه فاضلاب ایجاد شدند، است.
یوسفی اختصاص اعتبار و نظارت بر اجرای شبکه فاضلاب را وظیفه نمایندگان مردم در مجلس و اجرای عملیاتهای مربوط را وظیفه دستگاههای دانست و ادامه داد: بی توجهی نسبت به اصلاح و تکمیل نوارهای حفاری سبب ایجاد ترافیک و مشکل در تردد خودروها شده است و مردم این شرایط گلایه دارند که مطالبه آنها برای رفع این مشکلات به حق است.
همکاری نکردن سازمان برنامه و بودجه، سنگ پیش پای طرح جامع فاضلاب
یوسفی نگرانی دیگر در رابطه با اجرای طرح جامع فاضلاب و توسعه شبکه را پایان نیافتن آن تا پایان سال آینده به علت تخصیص ندادن اعتبار و همکاری نکردن سازمان برنامه و بودجه عنوان و اضافه کرد: در تلاش هستیم اعتبار مورد نیاز را برای افزایش سرعت اجرای طرح تامین کنیم، اگرچه با این شرایط بستن جویهای روباز در مناطق غربی اهواز شامل؛ عین دو، کوی سیاحی، گلدشت و... دور از انتظار است.
وی گفت: از طریق کمیسیون تلفیق، هیئت رئیسه و همکاران در مجلس، پارسال از محل تبصره ۱۵ برای اولین بار مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان برای کمک به شهرداریهای کشور برای آبهای سطحی اختصاص یافت و ۳۰۰ میلیارد تومان آن سهم استان خوزستان و ۱۵۰ میلیارد تومان آن سهم اهواز شد.
برگشت ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار خوزستان
مجتبی یوسفی از همکاری نکردن مجموعه استانداری خوزستان گلایه کرد و افزود: باوجود پیگیریها و درخواستهای مکرر برای آماده سازی اسناد و جذب اعتبار و همچنین تذکرها و پیگیریها در سطح ملی از سازمان برنامه و بودجه، وزیر نیرو و وزیر کشور، به دلیل کار نکردن در استان، ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار در استان جذب نشد و برگشت.
وی با اشاره به تلاش برای اختصاص و جذب ۷۰۰ میلیارد تومان دیگر از اعتبار، ادامه داد: گلایه و مطالبه مردم به حق است و باید هرچه سریعتر نوارها و تراشههای حفاری اصلا شوند و از بروز مشکلات بیش از پیش برای شهروندان جلوگیری شود.