رئیس کل دادگستری استان خراسان شمالی: با اقدامات دادگستری این استان، در حال حاضر ۱۰۰ درصد مددجویان زن استان مشغول به کار هستند.
سرمایهگذاری در حوزه مهارتهای آموزشی به زندانیان میتواند آمار بازگشت زندانی به چرخه جرم را به شدت کاهش دهد، چرا که این افراد پس از خروج از زندان و گذراندن دوران کیفر میتوانند با سرعت بالاتری روند باز اجتماعی شدن را طی کرده و با مهارتهایی که آموخته اند، زمینه اشتغال خود را در جامعه سرعت بخشند.
اشتغال زندانیان اگرچه که درآمد محدودی را برای آنها ایجاد میکند، اما میتواند یک نوع نگاه حمایتی هم برای آنان که حرفهای را آموزش و فعالیتی را فرا میگیرند، باشد.
در همین راستا حجت الاسلام والمسلمین محسنی و اژهای رئیس قوه قضائیه در نشست شورای عالی قضایی در تاریخ ششم دیماه ۱۴۰۰ گفت: باید شرایط اصلاح و تربیت و بازاجتماعی شدن و اشتغال زندانیان فراهم شود و این مهم با حجم زیاد زندانیان امکان پذیر نیست لذا دادیاران ناظر بر زندان ها، دادستانها و سازمان زندانها نظارت داشته باشند.
محمدی رئیس سازمان زندانها در امضای تفاهمنامه همکاری با سازمان بسیج سازندگی کشور که در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۴۰۱ برگزار شد، گفت: یکی از ابعاد تحقق مهمترین هدف سازمان که موضوع اصلاح و تربیت زندان است، مسأله اشتغال و حرفهآموزی میباشد. خوشبختانه در این سالها شعار سال نیز با محوریت تولید، تعریف شده و برای ما هم در زندانها اشتغالآفرینی از برنامههای اولویتدار است. در ابتدای سال هم به مدیران زندانهای سراسر کشور تأکید کردهایم که باید با استفاده از ظرفیتهای مردمی، خیرین، کارآفرینان و دیگران در احقاق آن بکوشند.
اشتغال به کار ۱۰۰۰ مددجو در زندانهای خراسان شمالی
حجت الاسلام و المسلمین براتی زاده از اشتغال به کار یک هزار مددجو در زندانهای استان خبر داد و تصریح کرد: با توجه به نیازمندیها و ظرفیت سنجیهای صورت گرفته در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد مددجویان مرد و ۱۰۰ درصد مددجویان زن (بند نسوان) متناسب با تخصص و قابلیت هایشان در حوزههای مختلف مشغول به کار هستند.
وی تصریح کرد: حدود ۹۷ درصد زندانیان استان را مردها و ۳ درصد آنان را زنان تشکیل میدهند که بیشتر این مددجویان در سه زندان بجنورد، شیروان و اسفراین و در سه بخش اعزام به کار، نشسته و کارگاهی مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد جمعیت کیفری، ۴۳۰ مددجو در بخش اعزام به کار و ۵۷۰ مددجوی دیگر نیز در قسمتهای دیگر از قبیل گلیم بافی، کیف بافی و فرش بافی و... بطور خود درآمدی مشغول به کارهستند.
فراهم شدن اشتغال ۵۰ نفر از خانواده زندانیان
حجت الاسلام و المسلمین براتی زاده به روند پیگیری وضعیت اشتغال تعدادی از خانوادههای زندانیان نیازمند در برخی مشاغل متناسب از قبیل قالی بافی و... و فرایند مکاتبات معمول در این خصوص نیز شاره کرد و گفت: طبق بررسیهای معمول برای اشتغال خانوادههای زندانیان نیازمند به ویژه بانوان که سرپرست آنان در زندان به سر میبرد، با مدیر عامل فرش ایران مکاتباتی انجام شده و خوشبختانه این پیگیریها در موارد متعددی موفقیت آمیز بوده و متعاقبا نتایج مطلوبی هم در پی داشته است.
وی همچنین گفت: با انعقاد تفاهم نامه و جلب مشارکت و همکاری ادارات کل زندانها و کمیته امداد امام خمینی (ره) استان در طول شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ برای ۵۰ نفر از خانوادههای زندانیان استان به نحو مقتضی اشتغال زایی شده و به همین اعتبار در حال حاضر این افراد در زمینههای دامداری، خیاطی و کشاورزی فعالیت میکنند.
وی بطور کلی از گسترش فعالیتهای اشتغال و حرفه آموزی، حمایت از خانوادههای زندانیان نیازمند، استقرار نظم پایدار در زندانهای استان و کمک به باز اجتماعی کردن مددجویان به عنوان برخی از مهمترین شاخصهای عملکردی زندانهای استان یاد کرد.
اشتغال و مهارت آموزشی مددجویان نرخ بازگشت به زندان را کاهش میدهد
حجت الاسلام و المسلمین براتی زاده با اشاره به نقش مهم اشتغال زندانیان به ویژه در دوران تحمل مجازات حبس در راستای تسهیل موجبات ارتقاء امنیت اجتماعی در جامعه و تمهید شرایط برقراری آرامش در محیط زندان تصریح کرد: طبعا اگر سازوکار اشتغالزایی و کارآفرینی و در کنار آن توسعه دامنه فرایند اصلاح و تربیت مددجویان از حوزه زندانها فراتر رود و سپس در دیگر مراحل، خانواده ها، اقوام، نزدیکان و کارفرمایان نیز در پذیرش زندانی نقش سازنده و راهگشا ایفا کنند؛ نرخ بازگشت به زندان به نحو بسیار محسوس و قابل ملاحظهای کاهش خواهد یافت و به تبع آن با ایجاد بازدارندگی لازم و اثربخشی در روند اقدامات پیشگیرانه از وقوع جرایم و آسیبهای اجتماعی، شاخصهای امنیت اجتماعی در جامعه نیز از دوام، ثبات، پیوستگی و در نتیجه توفیق بیشتری بهرهمند خواهد شد.
حجت الاسلام والمسلمین براتی زاده با اشاره به رتبه کشوری زندانهای استان خراسان شمالی در حوزههای اشتغال و حرفه آموزی مددجویان اظهارکرد: رشتههای مرتبط با صنعت، کشاورزی، دامپروری و خدماتی از جمله حوزههای آموزش مددجویان به شمار میرود.
بیشتر بخوانید: اشتغال ۴۸۶ مددجو در زندانهای استان کرمانشاه
در نظر گرفتن مشوقهای انگیزشی برای واحدهای تولیدی ویژه اشتغال مددجویان
رئیس کل دادگستری استان با بیان بعضی از امتیازات، مزایا و مشوقهای انگیزشی پیش بینی شده برای واحدهای تولیدی متقاضی و متعهد در مسیر اشتغال مددجویان، از کارآفرینان خواست تا از ظرفیتهای مددجویان زندانهای این استان بیشتر و بهتر استفاده کنند تا علاوه بر بهره گیری از آثار و برکات معنوی اشتغال زایی برای مددجویان و خانوادههای آنان در تقویت موجبات کاهش آسیبهای اجتماعی نیز به نحو شایسته نقش آفرینی کنند.
حجت الاسلام و المسلمین براتی زاده در ادامه به میانگین سنی بین ۲۶ تا ۴۵ حدود ۷۲ درصد زندانیان استان نیز اشاره و خاطرنشان کرد: این محدوده سنی با توجه به جوانی و نشاط و برخورداری از توانمندیهای متصور و مورد انتظار میتواند یک ظرفیت ارزشمند در حوزه کارآفرینی به شمار رود که خوشبختانه در مقطع فعلی با توسعه فعالیتهایی از قبیل خیاطی، قلم زنی، مینا کاری، مصنوعات چرمی و چوبی، قالی بافی، صنایع دستی، معرق کاری و امور مربوط به تأسیسات و خدمات ساختمانی و همچنین فعالیتهای مرتبط با آشپزی و نانوایی در بخشهای مختلف از جمله در سه سوله کارگاهی مستقر در زندانهای بجنورد، شیروان و اسفراین به نحو مطلوب این توانمندیها در یک مسیر امیدوارکننده و چشم انداز روشن به کار گرفته شده است.
ایجاد تمهیدات برای فروش محصولات تولیدی از سوی مددجویان
رئیس کل دادگستری استان با اشاره به انجام هماهنگیها و پیگیریهای لازم در جهت جلب مساعدت در خصوص تضمین فروش محصولات و تولیدات مددجویان با تعدادی از ادارات و دستگاههای اجرایی خاطرنشان کرد: مضاف بر این سازوکار مشارکتی و حمایتی، تمهیداتی فراهم شده که محصولات و تولیدات مددجویان در نمایشگاهها نیز با قیمت مناسب در معرض دید مردم و شهروندان و عرضه عمومی واقع شود.
وی همچنین خراسان شمالی را از نظر شاخص اشتغال آفرینی برای مددجویان در بین زندانهای کشور مطلوب ارزیابی و از اهتمام جدی مدیر کل زندانهای استان در این خصوص قدردانی کرد.