بحران شدید انرژی، به طرز بی سابقهای سبب اختلال در کسب و کارها و فعالیت صنعتی در آلمان بزرگترین اقتصاد اروپا شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ آلمان به سرعت در حال فرورفتن در رکود است. بحران شدید انرژی، به طرز بی سابقهای سبب اختلال در کسب و کارها و فعالیت صنعتی در بزرگ ترین اقتصاد اروپا شده است. کاهش شدید فعالیت بخشهایی که در کل اقتصاد آلمان و اروپا را پیش میبرند رکود را قریب الوقوع کرده است. سازمان همکاری اقتصادی و توسعه روز دوشنبه گفت: آلمان در سال ۲۰۲۳ وارد رکود میشود. اما رکود آلمان اتحادیه اروپا را به کجا میبرد؟ بگذارید بگوییم جایی بسیار بد.
میدانید که آلمان بزرگ ترین حامی مالی بودجه اروپاست. هرچقدر آلمان ضعیف تر شود، اتحادیه اروپا وضعش بدتر میشود. چرا که آلمانِ دچار رکود اتحادیه اروپا را از سرمایههای به شدت مورد نیاز محروم میکند.
به غیر از سازمان بین دولتی، موسسه آیفو نیز در مورد اقتصاد آلمان که از بحران انرژی ضربهای سخت خورده است هشدار داد. بر اساس بررسی این موسسه اطمینان ماهانه مصرف کننده حدود ۹۰۰۰ شرکت ۴.۳ کاهش داشته و از ماه پیش به ۸۴.۳ رسیده است. این چهارمین ماه پیاپی کوچک شدن اقتصاد آلمان است و شاخص را از مه ۲۰۲۰ به پایینترین حد خود رسانده است. این بررسی آیفو آخرین هشدار در مورد به سمت رکود پیش رفتن آلمان است. در این تحقیق اطمینان به بخش تولید، پیش برنده اقتصاد آلمان، شاهد کاهش شدید ۱۴.۲ درجهای بود. برآورد کسب و کارها از وضعیت کنونی نیز ۳ درجه کاهش داشته و به ۹۴.۵ رسیده است. در این میان تورم در آلمان ۷.۹ درصد در اوت افزایش یافت که بالاتر از هدف ۲ درصدی بانک مرکزی اروپاست.
سفارشهایی که اخیرا شرکتهای آلمانی دریافت میکنند به شدت رو به کاهش است که نشان میدهد بهبود اقتصادی به این زودیها رخ نخواهد داد. صنایع و کسب و کارهایی که میزان زیادی انرژی مصرف میکنند مجبور میشوند کارکنان خود را به مرخصی بدون حقوق بفرستند و تولید خود را کاهش دهند. برخی نیز فعالیت خود را کاملا متوقف میکنند؛ در حالی که برخی دیگر قصد دارند تولیدشان را به مناطق بهتر در شمال یا جنوب غرب اروپا یا آمریکا ببرند.
بحران اقتصادی اتحادیه اروپا
در سال ۲۰۲۰ سهم آلمان در بودجه اتحادیه اروپا بیش از ۳۱ میلیارد یورو -بالاترین میزان میان اعضای اتحادیه اروپا- بود. بر اساس طرح پیشنهادی ۲۰۲۰ کمیسیون اروپا سهم سالانه آلمان در بودجه اتحادیه اروپا از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۷، ۴۲ درصد افزایش یافت. در این دوران آلمان باید به اتحادیه اروپا به طور متوسط ۱۴.۶ میلیارد دلار میپرداخت که بیشتر از آن بود که این کشور در ۲۰۲۱ پرداخت کرده بود. این بدان معنا است که اکنون اتحادیه اروپا از آلمان انتظار دارد سالانه ۴۴ میلیارد یورو بپردازد. اما از آنجا که همه چیز تغییر کرده است آیا آلمان دچار رکود میتواند چنین مبلغ هنگفتی به اتحادیه اروپا بپردازد؟ به احتمال زیاد خیر. آلمان در این مورد تنها نیست. کل اروپا در خطر رکود قریب الوقوع است. این بدان معناست که هیچ یک از دیگر حامیان مالی بزرگ اتحادیه اروپا یعنی فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و دیگران در امان نیستند. رکود آلمان بر دیگر اقتصادهای بزرگ اروپایی اثر خواهد گذاشت و این مسئله سبب کاهش زیاد بودجه اتحادیه اروپا خواهد شد. حال با وجود ناتوانی اتحادیه اروپا در هزینه کردن و با افزایش لفاظیهای ضد اتحادیه اروپا در ملتهای اروپایی آینده این بلوک بسیار ناخوشایند به نظر میرسد. فرو رفتن آلمان در رکود به طور سلسله وار سبب ورشکستگی اقتصاد چندین کشور اروپایی خواهد شد؛ بنابراین آیا اتحادیه اروپا وارد سرزمینی ناشناخته خواهد شد؟