سالهایی که دانش آموزان در مدارس میگذراند، از نظر تغذیه، دوره مهمی است، باید توجه داشت که نوع تغذیه میتواند به طور مستقیم بر حافظه و عملکرد ذهنی کودکان در مدرسه تاثیر بگذارد.
در مقالات فراوان نشان داده شده است که کمبود سایر ویتامینها و مواد معدنی، به ویژه تیامین، ویتامین E، ویتامین B، ید و روی، تواناییهای مربوط به شناخت و تمرکز را به میزان زیاد کاهش میدهد.
«گلبن سهراب» عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر تغذیه سالم در طول سالهای تحصیلی تاکید میکند، زیرا معتقد است این دوران با اهمیت است که سلامت آنها را در بزرگسالی تضمین میکند. دانش آموزان باید سه وعده غذای اصلی و دو میان وعده در طول روز داشته باشند.
این عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: مواد غذایی سالم برای دانش آموزان شامل شیر و لبنیات، سبزیجات، گوشت، حبوبات، نان و غلات و میوه است که باید متعادل و دارای تنوع غذایی باشد، زیرا در سنین کودکی این مواد نقش مهمی در رشد و سلامت آنها دارد.
این متخصص تغذیه ادامه داد: از آنجایی که دانش آموزان در حال رشد هستند و یک سوم ساعتهای روز را در مدرسه سپری میکنند، وعده صبحانه از اهمیت زیادی برخوردار بوده و بهتر است همراه با نان و پنیر و گردو، تخم مرغ، شیر کم چرب و عسل باشد.
سهراب گفت: دانش آموزانی که چیپس و پفک در مدرسه میخورند، سیری کاذب در آنها ایجاد شده و از خوردن غذایی که مواد مغذی و مقوی دارد و موجب رشد کودک میشود جلوگیری میکند و جزو مواد غذایی کم ارزش است؛ بنابراین بهتر است به جای این خوراکیها از میوههای خشک مانند انجیر خشک، توت خشک، برگه زردآلو و هلو، انواع مغزها از جمله بادام، پسته، گردو به عنوان میان وعده در مدرسه استفاده شود.
«غزاله اسلامیان» متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز نقش پدر و مادر را در انتخاب سبد غذایی مناسب برای دانش آموزان مهم دانست و افزود: دانش آموزان با دریافت درست وعده صبحانه انرژی کافی برای ادامه روز، یادگیری و تمرکز را به دست میآورد از این رو اختصاص زمان کافی و مناسب و بدون استرس برای صرف صبحانه اهمیت زیادی دارد، ضمن اینکه همکاری والدین میتواند در ایجاد میل دانشآموز برای دریافت مناسب این وعده مهم غذایی اثر داشته باشد.
این متخصص تغذیه توصیه کرد: اگر والدین یا کودک به هر دلیلی نمیتوانند وعده صبحانه را در زمان مقرر و در منزل در اختیار کودک قرار دهند، بهتر است صبحانهای سالم برای مصرف در مدرسه بههمراه داشته باشد.
اسلامیان گفت: همراه کردن کودکان برای خرید میتواند راهکار مناسبی برای آشنایی فرزندمان برای انتخاب و آموزش مواد غذایی باشد.
وی با اشاره به آموزش آشنایی دانشآموزان با برچسب مواد غذایی با هدف انتخاب درست و خریدی سالم افزود: کودک خود را با تاریخ تولید وانقضا و اطلاعات تغذیهای مواد غذایی آشنا کنید زیرا این مسله کمک میکند تا دانش آموز با آگاهی بیشتری از بوفه مدرسه ماده غذایی سالم انتخاب کند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه با بیان اینکه بسیاری ز کودکان به غداهای صنعتی مثل شکلات، ویفر، کیک و بیسکویت علاقه دارند، ادامه داد: این منابع غذایی حاوی قند ساده هستند و بهتر است کودکان کمتر از این مواد غذایی استفاده کنند نباید این غذاهای ناسالم تبدیل به الگوی غذایی کودکان شود و هرگز این موادغذایی جایگزین وعده غذایی اصلی نشود.
بنابر این گزارش بنابر توصیه متخصصان تغذیه نمونه غذایی زیر میتواند یکی از برنامههای مفید تغذیهای دانش آموزان باشد.
فهرست مواد مغذی مورد نیاز برای تغذیه مناسب دانش آموزان در سنین مختلف (براساس جنسیت)
سنین ۲ تا ۴ سال (مخصوص دختران):
کالری: ۱۰۰۰-۱۴۰۰ (بسته به میزان فعالیت آنها میتوانید کالری مصرفی را کمی کم یا زیاد کنید)
پروتئین: ۲-۴ اونس
میوه: ۱-۱.۵ فنجان
سبزیجات: ۱-۱.۵ فنجان
غلات: ۳-۵ اونس
لبنیات: ۲-۲.۵ فنجان
سنین ۲ تا ۴ سال (مخصوص پسران):
کالری: ۱۰۰۰-۱۶۰۰
پروتئین: ۲-۵ اونس
میوه: ۱-۱.۵ فنجان
سبزیجات: ۱-۲ فنجان
غلات: ۳-۵ اونس
لبنیات: ۲-۲.۵ فنجان
سنین ۵ تا ۸ سال (مخصوص دختران):
کالری: ۱۲۰۰-۱۸۰۰
پروتئین: ۳-۵ اونس
میوه:۱-۱.۵ فنجان
سبزیجات: ۱.۵-۲.۵ فنجان
غلات: ۴-۶ اونس
لبنیات: ۲.۵ لیوان
سن ۵ تا ۸ سال (مخصوص پسران):
کالری: ۱۲۰۰-۲۰۰۰
پروتئین: ۳-۵.۵ اونس
میوه: ۱-۲ فنجان
سبزیجات: ۱.۵-۲.۵ فنجان
غلات: ۴-۶ اونس
لبنیات: ۲.۵ لیوان
سن ۹ تا ۱۳ سال (مخصوص دختران):
کالری: ۱۴۰۰-۲۲۰۰ بسته به رشد و سطح فعالیت
پروتئین: ۴-۶ اونس
میوه:۱.۵-۲ فنجان
سبزیجات: ۱.۵-۳ فنجان
غلات: ۵-۷ اونس
لبنیات: ۳ لیوان
سن ۹ تا ۱۳ سال (مخصوص پسران):
کالری: ۱۶۰۰-۲۶۰۰ بسته به رشد و سطح فعالیت
پروتئین: ۵-۶.۵ اونس
میوه:۱.۵-۲ فنجان
سبزیجات: ۲-۳.۵ فنجان
غلات: ۵-۹ اونس
لبنیات: ۳ لیوان
تغذیه مناسب دانش اموزان در سن ۱۴ تا ۱۸ سال (مخصوص دختران):
کالری: ۱۸۰۰-۲۴۰۰
پروتئین: ۵-۶.۵ اونس
میوه:۱.۵-۲ فنجان
سبزیجات: ۲.۵-۳ فنجان
غلات: ۶-۸ اونس
لبنیات: ۳ لیوان
سن ۱۴ تا ۱۸ سال (مخصوص پسران):
کالری: ۲۰۰۰-۳۲۰۰
پروتئین: ۵.۵-۷ اونس
میوه: ۲-۲.۵ فنجان
سبزیجات: ۲.۵-۴ فنجان
غلات: ۶-۱۰ اونس
لبنیات: ۳ لیوان