بایدها و نبایدهای پخت غذای نذری
طبخ غذا به ویژه در زمان پخت نذری، بهتر است در ظروف چدن و روی استفاده شود و ظروف آلومینیومی و مس برای طبخ غذا مناسب نیست.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، استاد گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این مطلب، گفت:
رعایت بهداشت فردی مسئولان طبخ غذای نذری از اهمیت بالایی در حفظ سلامت غذا برخوردار است؛ بنابراین متولیان این امر، باید کارت بهداشت داشته و از نظافت شخصی معقول و خوبی برخوردار باشند.
دکتر محمد صفریان با بیان اینکه از غذاهای فریزشده در پخت نذری استفاده نشود و غذا حداکثر حدود دو ساعت در محیط معمولی بماند، زیرا بیش از این زمان احتمال فساد پذیری بسیار زیاد است، گفت: غذا باید به صورت تازه تهیه و مصرف شود و برای سرو غذا نیز از ظروف گیاهی مناسب استفاده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: لیوانهای یکبار مصرف شفاف پلاستیکی فقط برای غذاهای سرد مناسب است و برای نوشیدنی گرم مانند چای و دمنوش کاملا مضر است.
دکتر صفریان با اشاره به اینکه شله مشهدی به لحاظ ارزش مواد غذایی در حد مطلوبی است، بیان کرد: در طبخ شله باید دقت شود که حبوبات ۲۴ ساعت خیس شود تا مشکل گوارشی ایجاد نکند، علاوه براین از گوشت یخ زده استفاده نشود و تا جایی که امکان دارد چربی گوشت کم شود.
وی با بیان اینکه هرچه دخالت افراد متعدد در تهیه غذا کمتر باشد، نظافت محیط و غذا افزایش مییابد، گفت: در انتخاب مواد غذایی باید کیفیت را لحاظ کرد، همچنین در انتخاب برخی از برنجهای خارجی باید دقت کرد؛ لذا توصیه میشود از مواد غذایی با درجه کیفیت مطلوب استفاده شود.
دکتر صفریان بیان کرد: در خصوص سلامت مواد غذایی لبنی نیز باید دقت کرد که حتما از شیر قهوه و یا شیر کاکائو پاستوریزه استفاده شود و اگر شیر خام تهیه میشود، حتما منبع تهیه شیر شناخته شده باشد؛ چون با جوشاندن هم برخی از بیماریهای موجود در شیر باقی میماند.
وی تاکید کرد: ترکیبات شیرهای پاستوریزه در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرد و اگر شیر مناسب باشد، خریداری میشود؛ در غیر این صورت برگشت میخورد و عموما به عنوان شیر فله وارد بازار میشود.
وی با تاکید براینکه احتمال ابتلا به تب مالت در هنگام استفاده از شیرهای فله وجود دارد، عنوان کرد: وقتی شیر آلودگی داشته باشد، محصولات لبنی این شیر نیز دارای الودگی است و با تبدیل آن به پنیر و یا ماست، مواد مضر باقی میماند.
دکتر صفریان با اشاره به اینکه برای گرم کردن نذری ها، غذای فریز را سریعتر گرم کنید و به حرارت نزدیک پخت برسانید، گفت: مایکروویو سریعا غذا را گرم میکند و تاکنون هیچ منبع اطلاعاتی قوی درخصوص اینکه ترکیبات غذا را سرطانزا میکند، وجود ندارد، علاوه برا ین به دلیل سرعت بالا در گرم کردن غذا، فرصت رشد به میکروبها نمیدهد.
وی با بیان اینکه روند کند گرم کردن و سرد کردن نذری میتواند فرصت رشد را برای قارچها و کپکها فراهم آورد که این برای کودکان و کبد بسیار مضر است، افزود: از دادن حرارت مستقیم به مواد غذایی جدا باید خودداری شود؛ به عنوان مثال نباید نان را از فریزر خارج کرد و بر روی شعله آتش اجاق گاز گرفت؛ زیرا این کار میتواند ترکیبات سمی در غذا ایجاد کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: کبابها باید بخارپز یا فرپز باشد و برای آماده کردن دمنوش، چای و شربتها از آب سالم، شکر و طعم دهندههای دارای مجوز بهره گرفت، همچنین به دلیل شرایط اپیدمی کرونا باید از قندهای بهداشتی در هنگام سرو غذا استفاده کرد.
دکتر صفریان با اشاره به اینکه نباید از یخهای قالبی برای مصرف خوراکی استفاده کرد، زیرا این یخها نفوذپذیری بالایی دارند، بیان کرد: آلودگی یخهای قالبی داخل شربت نفوذ میکند و برای سلامتی کاملا مضر است.