پژوهشهای اندیشکدههای بین المللی نشان میدهد که کشورهای صادرکننده محصولات کشاورزی، آماده اند در صورت تغییر ناگهانی در بازارهای جهانی، نرخ تعرفههای صادراتی خود را افزایش دهند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، موسسه بینالمللی تحقیقات سیاستگذاری غذا (IFPRI) در پژوهشی پیش بینی کرد که تنها در صورت افزایش ۱۰ درصدی قیمتها در بازار جهانی محصولات کشاورزی، صادرکنندگان بزرگ، مالیاتهای صادراتی را تا ۱۵ برابر افزایش خواهند داد.
جداول ارائه شده در گزارش مطالعاتی موسسه بین المللی تحقیقات سیاستهای غذایی، نشان میدهد که با ۱۰ درصد افزایش قیمت محصولات کشاورزی در بازارهای جهانی، تعرفه صادرات استرالیا از ۳.۳ درصد به ۴۷ درصد افزایش مییابد و امریکا این تعرفهها را از ۴.۲ درصد به ۵۲ درصد میرساند.
در کانادا نیز تعرفههای صادراتی ۳.۶ درصدی بطور ناگهانی به ۵۲ درصد افزایش مییابد و روسیه، این رقم را از ۵.۶ درصد به ۵۷ درصد میرساند.
اما در مقابل، کشورهای وارد کننده برای تنظیم بازار داخلی خود، تعرفههای وارداتی را به شدت کاهش میدهند و در مواردی مانند اتحادیه اروپا، تعرفه واردات تا منفی ۳۲ درصد کاهش یافته و با این کار، عملا به وارد کنندگان یارانه پرداخت میشود.
در چین، تایلند و برزیل و سایر کشورهای نسبتا پرآب و تولیدکننده نیز وضع به همین منوال است و تعرفههای واردات به شدت کاهش مییابد.