گروهی از محققان ایرانی از یک ربات مجهز به واقعیت مجازی و آلات موسیقی مجازی ، برای آموزش به کودکان مبتلا به اوتیسم استفاده کردند و شاهد تغییرات اندکی در ارتقای توان موسیقایی آنها بودند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، واقعیت مجازی (VR) یک فناوری در حال توسعه است که در زمینههای مختلف از جمله روانشناسی، آموزش و درمان کاربرد دارد.
در این میان یک گروه از کاربران احتمالی برای این فناوری ، کودکان مبتلا به اوتیسم هستند که نیازمند آموزش بوده و تعاملات اجتماعی ضعیفی دارند.
واقعیت مجازی میتواند به آنها کمک کند تا مهارتهای اجتماعی خود را از طریق شبیه سازی در دنیای واقعی بهبود بخشند.
در همین راستا آزاده شریعتی محقق کالج لندن (UCL) با همکاری جمعی از محققان در ایران از جمله علیرضا طاهری، محمد مختاری، رزیتا حیدری، معلی مقداری و مینو عالمی طی پژوهشی امکان اجرای برنامههای آموزش موسیقی مجازی با استفاده از سیستمهای ارزیابی خودکار را برای کودکان مبتلا به اتیسم در مراکز درمانی-تحقیقاتی بدون نیاز به خرید یک ربات و در نتیجه امکان ارائه برنامه در مقیاس وسیعتر با هزینه کمتر را ارزیابی کردند.
در همین راستا طی ۲۰ هفته ، جلساتی برای پنج کودک مبتلا به اتیسم در سنین ۶ تا ۸ سال انجام شد که شامل جلسه پایه، پیش آزمون، جلسات آموزشی، آزمون پس از تکمیل کلاسها و یک آزمون پیگیری بود.
در هر جلسه با توجه به دقت و سطح مهارت کودک از رباتهای واقعیت مجازی و آلات موسیقی مجازی برای آموزش نتها و قطعات مختلف موسیقی به کودکان استفاده شد.
محققان با تجزیه و تحلیل آزمونهای روانشناختی و پرسشنامههای انجامشده توسط روانشناس، شاهد ارتقای اندک مهارتهای شناختی کودکان بودند.
با این وجود، اثربخشی روش مذکور (استفاده از رباتهای مجهز به واقعیت مجازی برای آموزش موسیقی) با انجام تحلیلهای آماری بر روی دادههای عملکرد کودک در طول جلسات آموزش موسیقی که با استفاده از کدگذاری ویدیویی و سیستم ارزیابی خودکار پیشنهادی بهدست آمد، اثبات شد.
به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت طی این جلسات روندی صعودی در توانایی موسیقایی شرکت کنندگان نشان داده شد و همین امر تحقیقات آتی در این زمینه را تضمین میکند.