مسعود پزشکیان نماینده مجلس شورای اسلامی و صادق کوشکی استاد دانشگاه به صورت حضوری و محبی دبیر ستاد سابق امر به معروف و نهی از منکر و حجت الاسلام، بیاتی پژوهشگر حوزه عفاف و حجاب به صورت تلفنی در برنامه گفتگوی ویژه خبری در خصوص مسئله حجاب و گشت ارشاد گفتگو کردند.
وی گفت: بر اساس قانون مجلس شورای اسلامی، برای بی حجابی، بی عفتی، پوشیدن البسهای که خلاف حجاب شرع است مجازاتی مثل جریمه، شلاق و ... تصویب شده و طبق قانون نیروی انتظامی وظیفه دارد این مصوبه را اجرا کند و با جرایم مشهود مقابله کند.
کوشکی ادامه داد: ما داریم در یک جامعهای زندگی میکنیم که قانونمند است و هیچ دستگاهی را به خاطر انجام وظیفه قانونی اش سرزنش نمیکنند، در همین روزهای اخیر شنیدیم تعدادی از نمایندگان مجلس با عبارتهایی که در شأنشان نیست به نیروی انتظامی حمله کردند، نمایندگان محترم مجلس اگر متوجه شدند که این قانون راهگشا و پاسخگو نیست، آن را تغییر میدادند، اگر قانون تغییر میکرد آیا نیروی انتظامی باز هم اصرار داشت که به وظیفه قانونی اش عمل کند؟
وی افزود: با توجه به اینکه امنیت اخلاقی یکی از مهمترین وظایف قانونی نیروی انتظامی است، بنابراین قانونی را که مجلس تصویب کرده، فرماندهی انتظامی (فراجا) بر اساس وظیفه ذاتی خود و مأموریتی که فرماندهی کل قوا به او محول کرده اجرا میکند.
کوشکی گفت : واقعیت این است این قانون در حال حاضر پاسخگو نیست و به شدت مجری قانون، یعنی نیروی انتظامی را زیر فشار میگذارد، قوه قضائیه به وظیفه خودش در قبال این قانون عمل نمیکند چرا که معتقد است باید روزانه صدها فردی که مشمول این قانون اند و این جرم را مرتکب شدند را از نیروی انتظامی تحویل بگیرد، دادسرا، تشکیل پرونده بدهد و آنها را به مجازات شلاق یا مجازاتهای مالی که در قانون ۶۳۸ قید شده محکوم کند که این شدنی نیست.
این استاد دانشگاه ادامه داد: سال ۸۴.۸۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص بحث حجاب و عفاف یک مصوبه کلان و مفصلی داشتند که ۲۶ دستگاه دولتی از وزارت مسکن تا دستگاههای دیگر را ملزم کردند در حوزه حجاب و عفاف وظایفشان را انجام دهند، به صراحت میتوان گفت جز نیروی انتظامی هیچکدام به وظایف خود عمل نکردند و نیروی انتظامی در چارچوب قانون محدودی که برایش تعیین شده، انجام وظیفه میکند. متاسفانه در خصوص عفاف و حجاب آن ۲۵ دستگاهی که به وظیفه خود عمل نکردند، هیچوقت سرزنش نمیشوند، اما نیروی انتظامی که به وظیفه اش عمل میکند مرتب سرزنش میشود!
در ادامه مسعود پزشکیان در خصوص قانون طرح عفاف و حجاب سال ۹۱ گفت: بحث اجرای قانون درست است و باید اجرا بشود، اما باید دید نتیجه اش چه میشود!
وی گفت: هدف نیروی انتظامی یا هر ارگان ارشادی که وجود دارد بهبود موضوع عفاف و حجاب است که باید ارزیابی شود، این مداخله شرایط را بهتر میکند یا بدتر، زمانی که انجام این کار باعث دوری از اسلام و دین و عفاف و حجاب میشود و شرایط را بدتر میکند، چرا اجرا میشود؟ واحدی که تبلیغات امر به معروف میکند، باید ببیند آیا اجرای امر به معروف و نهی از منکر باعث بهبود شرایط میشود یا باعث بدتر شدن آن؟
کسی که میخواهد امر به معروف بکند، باید با مناسبتترین روش ممکن بدون زور و برخوردهای نا مناسب و با روش علمی که اساس آن همان اسلام است، دین را طوری ترویج دهد که فرزندان ما از دین و مذهب متنفر نباشند.
پزشکیان ادامه داد: ما باید تلاش کنیم که مردم را از باورها و اعتقادات دور نکنیم، وقتی ما نتوانستیم انسانهایی را که علم و مهارت نداشتند یا تزکیه نشده بودند، تربیت کنیم بنابراین صحبتهای آنان به جای جذب، دفع میکند بنابراین وقتی قانونی شرایط را بدتر میکند باید آن قانون را اصلاح کرد.
در ادامه آقای کوشکی گفت: کار نماینده مجلس قانونگذاری است نه نطق کردن! در مرکز پژوهشها طرح سفارش داده میشود، طرح نیز بعد از تصویب به قانون تبدیل میشود، بنابراین نیروی انتظامی هم باید وظیفه قانونی خودر را انجام دهد.
وی با بیان اینکه نیروی انتظامی مجری قانون است نه قانون گذار، گفت: سالهای پیش یک نام اعتباری به نام گشت ارشاد وجود داشت، ولی اکنون وظیفه پلیس ارشاد نیست بلکه اجرای قانون و مبارزه با جرایم مشهود است و پلیس وظیفه دارد مجرم را پس از بازداشت تحویل قوه قضائیه بدهد و هیچ گونه وظیفه ارشادی ندارد.
در ادامه، پزشکیان نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در قضیه اجرای قانون نیروی انتظامی مقصر نیست بلکه قانون مشکل دارد گفت: کار قانون گذار جزئی نویسی نیست، قانون گذار راه درست را نشان میدهد، اما چگونگی رسیدن به راه درست را مجری قانون و فرآیند درون سیستم انجام میدهد که با نوشتن آیین نامه و بخشنامه روش اجرای قانون را تعیین میکند و مجری با مهارت در سطح بالا، سیاستگذار نیز هست که متاسفانه در حال حاضر مجریان قانون روش اجرای قانون را نمیدانند.
پزشکیان افزود: ارشاد کننده باید خود وارسته باشد و کسی که پایبند به این اصول نیست نمیتواند درست آن را اجرا بکند و معتقدم یک باور و اعتقاد را توسط اعمال زور و قدرت نمیتوان اعمال کرد و از نظر علمی غیر ممکن است با این روشها بتوانیم مردم را به اصطلاح به عفاف و حجاب پایبند کنیم.
حجت الاسلام بیاتی پژوهشگر حوزه عفاف و حجاب در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: عفاف فقط حجاب نیست، در سلبریتیها یا در خانواده بعضی از مسئولین بدحجابیهای شدیدتر از امثال خانم امینی دیده شده، ولی از کنارش میگذریم و این یک رویه شده که وقتی یک سلبریتی یک رفتار خیلی بدتر از این انجام میدهد و با حجاب و پوشش بسیار زنندهتر در یک مجموعه عمومی ظاهر میشود و ما نسبت به او سکوت میکنیم و یک بنده خدا کف خیابان دارد حرکت میکند و اعتراض میکنیم.
حجت الاسلام بیاتی با بیان اینکه پلیس در این قضایا مظلوم واقع شده است افزود: یک بند در بندهای قانونی وجود دارد که وظیفه پلیس هست و انجام نداده است و آن اعلام حدود و قواعد حجاب اسلامی است و خیلی از مردم آن قواعد و حدود را نمیدانند که انشالله همین الآن این وظیفه را پلیس بشنود و دنبال کند.
کوشکی نیز با بیان اینکه تعیین حد و حدود حجاب وظیفه روحانیت است نه پلیس گفت: تعیین احکام حجاب و حد و حدود آن وظیفه روحانیت محترم است و اعلان این نکته هم وظیفه رسانه هاست.
جلیل محبی دبیر سابق ستاد امر به معروف و نهی از منکر به صورت تلفنی در این برنامه گفت: ۱۶ درصد مردم با مجازات قانون را تمکین میکنند، ۱۶ درصد مردم با آموزش و ۶۸ درصد با تعامل قانون را رعایت میکنند در حالی که تعدادی از افراد اصولاً خودشان را بدحجاب نمیدانند و اعتقاد دارند که حجابشان کامل است، پس جامعه و رعایت حد و حدود حجاب نیاز به آموزش دارد و حاکمیت باید بتواند با جامعه تعامل بکند.