دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین با اشاره به خدمات رسانی دو هزار و ۸۷۳ موکب ایرانی به زائران اربعین اعلام کرد: تا ۲۵ ماه صفر همه موکبهای ایرانی جمع آوری میشوند.
وی آخرین زمان ارائه خدمات مواکب اربعین را ۲۵ ماه صفر (پنج روز پس از اربعین) اعلام کرد و افزود: البته برخی از موکبها که جزو عشایر خوزستان هستند تا ۲۵ ماه صفر در خوزستان به خدمات خود ادامه خواهند داد.
دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین در خصوص تعداد موکبهایی که امسال در عراق به زائران خدمت رسانی کردند، اضافه کرد: هزار و ۹۲۱ موکب ایرانی امسال در عراق حضور داشتند و ۹۵۲ موکب نیز در ایران خدمات ارائه میکردند.
افضلی اضافه کرد: در پایانههای مرزی مهران ۱۰۳، شلمچه ۱۶۳، چذابه ۱۵۵ و خسروی ۲۵ موکب به مردم خدمات رسانی کردند. در مرزهای بازرگان دو موکب، بیله سوار دو موکب، میرجاوه دو موکب، تمرچین ۱۰ موکب، قائم دو موکب، باشماق هفت موکب و در سایر استانهای مسیر نیز ۴۸۱ موکب فعال بودند.
وی ادامه داد: در مجموع ۹۵۲ موکب در ایران خدمات ارائه کردند. در عراق نیز هزار و ۱۲۷ موکب در کربلا، ۲۵۷ موکب در نجف، ۷۰ موکب در کاظمین، ۴۱ موکب در سامرا و ۳۹۱ موکب نیز در مسیر نجف به کربلا مستقر بودند. ۳۵ موکب نیز در کوت، زرباطیه و مصب فعال بودند. یعنی در مجموع هزار و ۹۲۱ موکب در عراق به زائران خدمات دادند که جمع کل موکبهای ایرانی امسال دو هزار و ۸۷۳ موکب بوده است.
دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین به این مسئله نیز اشاره کرد که امسال سه هزار و پنج موکب برای حضور در مراسم اربعین ثبت نام کرده بودند که برخی از موکبها باهم تجمیع شدند و با توجه به تکمیل نیاز، لزومی به حضور بقیه موکبها نبود.
موکب بدون مجوز نداشتیم
افضلی درباره ارائه خدمات موکبهای بدون مجوز گفت: موکب بدون مجوز نداشتیم البته افرادی ممکن است آنجا برخی خدمات را ارائه داده باشند، اما در قالب موکب نبوده و ما آماری از آنها نداریم.
وی در پاسخ به سؤالی درخصوص تشویق مردم توسط مسئولان برای عزیمت زودهنگام به عراق در حالی که هنوز موکبها برپا نشده بود و چرایی این ناهماهنگی گفت: مسئولان اگر مردم را تشویق به آغاز زودتر سفر میکنند باید به آنها اعلام کنند که از ۱۰ تا ۲۰ صفر موکبها خدمات خواهند داد و اگر زائری زودتر عازم شد، هزینه سفرش بر عهده خودش است. پس باید طوری برنامه ریزی شود که افرادی که از اول صفر راهی مراسم پیاده روی میشوند انتظاری برای دریافت خدمات موکبها نداشته باشند.
موکبها دیر رسیدند
دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین ادامه داد: البته ما از پنجم صفر در صحن حضرت زهرا (س) میزبان زائران بودیم و چند موکب نیز زودتر برپا شد. اما امسال به علت مشکلات داخلی عراق، وسایل برپایی موکبها که قرار بود از پنجم صفر به عراق برسد، سه تا پنج روز در گمرک عراق ماندند و نتوانستند به موقع برسند و حتی برخی موکبها به جای ۱۰ صفر که باید خدمات خود را آغاز میکردند از ۱۳ یا ۱۵ صفر خدمات خود را آغاز کردند.
افضلی اعلام کرد: ما پیش بینی اسکان سه میلیون نفر در شب و ارائه پنج میلیون وعده صبحانه، شش میلیون وعده ناهار و پنج میلیون وعده شام را داشتیم که موکبها خدمات را ارائه کردند.
وی درخصوص کمبودهای موجود گفت: وقتی ازدحام در مرزها پیش آمد، که تعداد زائران به ۱۵۰ هزار نفر رسید و مثلاً ما برای ۵۰ هزار نفر وعده غذایی تدارک دیده بودیم، طبیعی بود که کمبود آب و غذا رخ دهد، اما این مشکلات حل شد و در روزهای بعد همه امکانات لازم برای ارائه به زائران وجود داشت.
دبیر کمیته اسکان و تغذیه ستاد مرکزی اربعین درباره آسیب شناسی مشکلات امسال موکبها اضافه کرد: علاوه بر اینکه ستاد اربعین کشور کمیته ارزیابی دارد، ستاد بازسازی عتبات عالیات نیز کمیته بازرسی دارد که چالش ها، آسیبها و کمبودها را بررسی میکند و از همین اکنون باید برنامه ریزی برای اربعین سال بعد که قطعاً هوای گرم و ازدحام را خواهیم داشت، آغاز کنیم.
افضلی افزود: اگر لازم است کارخانه ساخت یخ در مرزها باید ساخته شود. موکبهای ایرانی و عراقی هم با هم ترکیب شوند و انبارها و سردخانههای دائمی مشترک ایجاد کنند، وسایل سرمایشی، بهداشتی و ... نیز از هم اکنون پیش بینی شود، چون در سالهای بعد هم گرمای هوا را خواهیم داشت.
وی تصریح کرد: امسال در صحن حضرت زهرا (س) در نجف ۷۰۰ هزار نفر اسکان داشتند و در صحن حضرت زینب (س) در کربلا نیز کارگاه ساخت صحن تعطیل و به ۳۵ هزار زائر اسکان داده شد.