حدود ۲۵ درصد درآمد ارزی بخش باغبانی مربوط به صادرات پسته است.
محمدمهدی برومندی سطح باغات پسته دنیا را یک میلیون هکتار عنوان کرد و گفت: ۵۱۸ هزار هکتار از باغات پسته دنیا در ایران است، اما تولید این محصول در واحد سطح در کشور ما در مقایسه با کشورهای پیشرو تولیدکننده پسته بسیار پایینتر میباشد.
وی متوسط تولید پسته در ایران را یک تن در هکتار بیان کرد و اظهار داشت: در برنامه تحولی وزیر جهاد کشاورزی، افزایش عملکرد تولید در واحد سطح از محوریترین برنامهها در بخش باغبانی است.
برومند نهال را از مهمترین نهادهها برای توسعه و نوسازی باغات پسته قلمداد و تصریح کرد: در گذشته سالی ۸۰ میلیون اصله نهال یارانهدار میدادیم که از این مقدار دو میلیون اصله گواهی شده بود.
وی ادامه داد: ما هنوز در کشور یک باغ مادری تولید نهال گواهی شده پسته نداریم، اما در سفر استانی رییس جمهوری به استان کرمان یک مصوبه به مبلغ ۴۰ میلیارد تومان برای ایجاد زیرساخت باغ مادری برای تولید نهال گواهی شده گرفتیم که نتیجه آن را در آینده در باغبانی کشور میبینیم.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی بار دیگر بر شناسنامهدار کردن باغات کشور اشاره کرد و گفت: برای نخستین بار باغات کشور با همکاری سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، تشکل نظام صنفی کشاورزی و سازمان حفظ نباتات کشور شناسنامهدار میشوند.
وی با بیان این که امروزه لازمه تجارت جهانی این است که تولید شناسنامه داشته باشد، ابراز امیدواری کرد که بخش بازرگانی و سایر نهادها برای توسعه صادرات محصولات باغی به کمک وزارت جهاد کشاورزی بیاید.
برومندی در همین حال تولید قراردادی را بااهمیت خواند و از سایر نهادهای ذیربط خواست در این زمینه نیز با وزارت جهاد کشاورزی همکاری کنند و تامین کننده منابع باشند.
وی اضافه کرد: در حوزه صادرات محصولات کشاورزی، قوانین پیچیده و دست و پاگیری وجود دارد که باید در قالب قرارگاه دیپلماسی غذایی حل شود.
برومندی در عین حال به افزایش ۱.۷ میلیون تنی تولیدات باغی کشور ظرف یکسال اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: با این افزایش، تولید محصولات باغی کشور به ۲۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسیده است.
وی افزود: تولیدات باغی با مخاطرات اقلیمی فراوانی به ویژه سرمازدگی مواجه بوده که بر محصولات باغی از جمله پسته تاثیر معناداری گذاشته است به طوری که در استان کرمان بالاترین سطح سرمازدگی را تجربه کردیم و با کمبود و تغییر کیفیت آب مواجه شدهایم.
وی تغذیه گیاهی را در تولیدات کشاورزی و باغبانی بااهمیت خواند و تصریح کرد: با کمک بخش تحقیقات، یک تشکل علمی تخصصی به منظور تغذیه باغبانی به ویژه برای پسته ایجاد کردهایم و اگر برنامه تغذیه باغات با کمک این تشکل تخصصی را اجرا کنیم، کار جهادی انجام دادهایم که سال آینده تغییرات معناداری در تولید پسته خواهد گذاشت.