فوق تخصص غدد و متابولیسم و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: کاهش سلول مولد انسولین در بدن موجب ایجاد دیابت در بدن میشود.
وی افزود: در دیابت نوع ۲ که زمینه ارثی و ژنتیک دارد، سلولهای انسولین ساز بعد از سن ۳۵ تا ۴۰ سالگی تخریب میشوند، در این افراد زمانی که سلولهای مولد انسولین یعنی سلولهای انسولین ساز پانکراس (سلولهای بتا) ۴۰ درصد کاهش یابند یعنی به حدود ۲ میلیون سلول برسد شخص مبتلا به دیابت نوع ۲ شده است. قند ناشتا این افراد بالای ۱۰۰ و قند دو ساعت بعد بالای ۱۴۰ تا ۲۰۰ میشود.
فوق تخصص غدد و متابولیسم تاکید کرد: علت اصلی این نوع دیابت را نمیدانیم، اما ۳ برابر شدن این بیماری طی ۱۵ سال اخیر نگران کننده است. در این بین به مقاومت به انسولین اشاره شد به این معنی که انسولین کافی در بدن وجود دارد، ولی کار خودش را انجام نمیدهد.
شهراد بجستانی گفت: عامل اصلی که باعث میشود قند بتواند وارد سلول شده و سوخت و ساز انجام شود، انسولین است بنابراین چیزی که باعث تغذیه و رشد سلول میشود، ورود قند به سلول است گلوکوز (قند خون) بدون حضور انسولین توانایی ورود به سلول را نخواهد داشت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فرد از روی علائم میتواند متوجه بیماری دیابت شود، افزود: در این صورت قند خون باید به اندازهای برسد، که باعث پرنوشی و پرادراری شود اگر این دوره بیماری بگذرد و بیمار متوجه نشود، عضلات شروع به تحلیل رفتن میکند و خستگی و بی حالی هم روی میدهد بنابراین تشخیص به موقع دیابت از اهمیت ویژهای برخوردار است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران علمی تاکید کرد: زمانی بیمار خیلی تشنه میشود و زیاد آب مینوشد، که قند خون شخص بالای ۲۰۰ باشد بنابراین در افرادی که قند خونشان به آهستگی بالا میرود ممکن است عوارضی نداشته باشند و خود فرد به راحتی نتواند بالا رفتن قند خون را تشخیص دهد.
شهراد بجستانی در پاسخ به این سوال که تشخیص بالا بودن قند خون به چه علت تا این حد مهم است؟ گفت: قند اضافی خون بر ضخامت داخل رگها تاثیر میگذارد و ضخامت آن را بالا میبرد و با رسوب مواد التهابی بر این ضخامتها باعث سکته قلبی، سکته مغزی، درگیری کلیهها و چشمها و... میشود.
وی افزود: هدف از کنترل قند این است که از آثار دراز مدت افزایش قند خون بر اعضای بدن جلوگیری شود؛ با توجه به اینکه دیابت آثار مخربی بر شریانهای بدن دارد، اگر افزایش قند خون در فردی برای اولین بار تشخیص داده شود، احتمالاً از چند سال پیش درگیری اتفاق افتاده و کنترل عروق قلب، کلیهها و چشمها در این بیمار ضروری است.
متخصص غدد و متابولیسم از A۱C به عنوان معیاری از متوسط قند سه ماهه گذشته افراد نام برد و گفت: قند ناشتا و قند دو ساعت بعد از غذا از مهم است، ممکن است فردی قند ناشتای خوبی داشته باشد، اما به علت پرخوری قند خون بعد از غذای آن بالا برود هدف در کنترل قند این است که در طول ۲۴ ساعت قند خون فرد از عددهای تعیین شده بالاتر نرود.
شهراد بجستانی افزود: اگر بیمار قندهای ناشتا و بعد از غذای نرمالی داشته باشد نیاز به اندازه گیری متوسط قند سه ماهه نخواهیم داشت.
برنامه «ضربان» از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۶ به صورت زنده از شبکه سلامت سیما پخش میشود.