مدیرکل اقتصاد سلامت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی گفت: بر اساس مصوبات، جراح برای عمل جراحی زیبایی دو برابر عمل جراحی درمانی میتواند تعرفه دریافت کند، بنابراین تمایل یک جراح به عمل جراحی زیبایی بیشتر از عمل آپاندیس است.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت در قاچاق مواد بهداشتی آرایشی به تنهایی کاری نمیتواند انجام دهد وقتی بازارِ قاچاق انواع و اقسام ژل و بوتاکس و وسایل و تجهیزاتی که برای جراحی زیبایی استفاده میشود وجود دارد، یک زنجیره معیوبی از کار وجود دارد.
مدیرکل اقتصاد سلامت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی گفت: وقتی در آرایشگاهها، نه اتحادیه آرایشگاهها و نه بقیه نهادهای نظارتی برخورد جدی نمیکنند، وقتی یک نفر که دخالت در امور پزشکی به صورت غیرمجاز میکند، حتی پزشکی که در حوزه فعالیتی خودش، فعالیت نمیکند و در حوزه دیگر فعال است، جرمی که مرتکب میشود و مجازاتی که برایش تعیین میشود با این جرم هیچ تناسبی ندارد شما چه انتظار نظارتی میتوانید داشته باشید؟
انیسیان افزود: موضوع ما فقط عمل جراحی زیبایی نیست، موضوع ما این است که ما یک فضای بازی را ایجاد کردیم که در آن، افراد بسیار راحت به صورت قاچاق وارد میشوند و خدمت ارائه میدهند و وقتی به مراجع قضایی معرفی میشوند، جرائم بسیار سبکی برای آنها در نظر گرفته میشود.
وی با اشاره به فراوانی تبلیغات غیر مُجاز در فضای مجازی ادامه داد: مبارزه با این حجم از تبلیغات از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و نظام پزشکی بر نمیآید، یک ستاد و یک قرارگاه مبارزه میخواهد که ظاهرا چند روز قبل در سازمان تعزیرات حکومتی و دادستانی جلسه خوبی داشتند و هماهنگی در این قضیه اتفاق افتاده است، ولی ما نباید توپ را در زمین وزارت بهداشت ببینیم.
مدیرکل اقتصاد سلامت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی گفت: وزارت بهداشت، بوتاکس به داخل کشور قاچاق نمیکند و مسئول این که از مرز وارد نشود نیست، وزارت بهداشت برای آرایشگاهها مجوز صادر نمیکند و اگر آرایشگاهی تخلف کرد، اتحادیه پروانه آرایشگاه را تعلیق نمیکند. برخی افراد غیرمجاز وارد حوزه پزشکی میشوند به خصوص در حوزه زیبایی و پوست که خیلی هم زیاد هستند.
انیسیان افزود: برای این موارد قوه قضائیه باید مجازاتهای سنگین تعیین کند که دیگر کسی جرأت ورود پیدا نکند، آن موقع میبینید که تقاضا هم متناسب با نیاز واقعی خواهد شد، وقتی قیمت یک کار نسبت به مسئولیت و حجم کار متناسب نیست، در بازار عرضه و تقاضا وارد خواهد شد.
وی یکی از روشهای جلوگیری از قاچاق را کم کردن و از بین بردن انگیزه قاچاق کالا عنوان کرد و ادامه داد: روشهای بازدارنده قانونی و آگاهی دهی به مردم از جمله این راههاست.
مدیرکل اقتصاد سلامت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی گفت: نرخ ارز تغییر کرده است، وقتی نرخ ارز پایین بود، ما قاچاق معکوس دارو زیاد داشتیم و از ایران دارو به خارج از کشور قاچاق میکردند، الان که مقداری نرخ دارو افزایش پیدا کرده قاچاق هم کم شده است، باید روشهای مختلف و ارگانهای مختلف را درگیر این قضیه کنیم که بتوانیم مدیریت کنیم.
انیسیان افزود: همه جای دنیا عملهای جراحی زیبایی بسیار پرهزینه و تخصصی است سطوح مختلفی از خدمات مراقبت پوست، زیبایی و جراحیهای زیبایی بالاترین سطح است به طور قطع نظارت وزارت بهداشت در اینکه این جراحیها به ضرورت یا در شرایطی انجام شود که از نظر علمی عملی است و باید انجام شود خیلی کمک کننده است، ضمن اینکه آموزش پزشکان نیز خیلی کمک کننده است.
وی ادامه داد: اما مهمترین رکن کار گردش اقتصادی و قوانینی است که باید حاکم بر سلامت مردم باشد، چون خیلی از اعمال جراحی زیبایی تحت بیهوشی انجام میشود و سلامت فرد در خطر است و نباید خطری را به بیمار تحمیل کنیم که ضرورت ندارد و بخش نظارتی و بخش انضباطی سازمان نظام پزشکی بسیار میتواند مؤثر باشد.
مدیرکل اقتصاد سلامت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی گفت: وزارت بهداشت در اینکه دخالت افراد غیر در حوزه سلامت نباشد باید بتواند نظارت کند، نهادهای قضایی ما هم باید همکاری لازم را داشته باشند، برای اینکه این مسئله اتفاق بیفتد، قدم اول آگاهی رسانی کامل و صحیح به مردم است که در چه صورت این اعمال جراحی یا خدمات برای آنها میتواند ضرورت داشته باشد و چه خطراتی میتواند داشته باشد که باید با کمک رسانهها و صدا و سیما و وزارت بهداشت اطلاع رسانی شود و افراد مجاز معرفی شوند.
انیسیان افزود: باید اطلاع رسانی شود که چه کسانی مجاز هستند خدمات انجام دهند و چه کسانی مجاز نیستند و مردم مطلع باشند که افراد سودجو و غیرمتخصص برای این خدمات مراجعه نکنند، ضمن اینکه در موضوع تأمین کالاها و داروهایی که در این حوزه استفاده میشود مانند ژل، بوتاکس یا امثال آنها هم باید همه نهادها از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و وزارت بهداشت و وزارت صمت و سازمان تعزیرات حکومتی با هم همراه باشند که جلوی قاچاق گرفته شود.
وی درباره آمار داروها و کالاهایی که در حوزه زیبایی تولید یا وارد میشود، ادامه داد: کمتر از ده درصد تولید داخل است و ۹۰ درصد واردات داریم، بیشتر درباره داروها و کالاها مانند پروتزها، بوتاکس و ژل این آمار صدق میکند، بسیاری به صورت قاچاق وارد میشود دو سوم اینها بخش غیررسمی و قاچاق است.
مدیرکل اقتصاد سلامت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی گفت: این کالاها نمیتواند در شرایط کنترل نشده وارد شود بعضیها باید با کانتینرهای یخچال دار وارد شود و واردات سختی است و تعجب میکنیم برغم این سختی چطور این کالاها وارد میشود، بعضی ممکن است در این مسیر فاسد شود؛ گردش مالی قاچاق در این حوزه بین ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار است.