عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به احتمال شیوع آنفلوآنزا در کشور با کاهش محدودیتهای کرونایی، بر ضرورت تزریق واکسن آنفلوآنزا برای گروههای پرخطر تأکید کرد.
وی افزود: در دو سال اخیر به علت شیوع کرونا، موارد ابتلا به آنفلوآنزا بسیار کم بود؛ پارسال ابتلا به آنفلوآنزا حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از عفونتهای تنفسی را شامل میشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: امسال نیز با توجه به لغو محدودیتها و برقراری ارتباط با سایر کشورها، آمار پایین استفاده از ماسک و بازگشایی مدارس، احتمال گردش ویروس از ابتدای آبان تا اوایل اردیبهشت وجود دارد.
طبرسی با تأکید بر ضرورت تزریق واکسن آنفلوآنزا برای برخی افراد در معرض خطر و اهمیت پیشگیری از ابتلا به این بیماری، گفت: بر اساس مطالعات، واکسن آنفلوآنزا تأثیر بسزایی در کاهش احتمال مرگ و بروز عوارض ناشی از ابتلا دارد.
وی افزود: بنابراین توصیه میشود افراد بالای ۶۵ سال، مبتلا به بیماریهای نقص سیستم ایمنی، بیماریهایی نظیر دیابت، قلبی و عروقی، نارساییهای کلیوی مزمن، سیروز کبدی، بیماریهای مزمن کبدی و اطفال زیر ۵ سال این واکسن را تزریق کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: نوزادان تازه متولد شده نیازی به این واکسن ندارند، اما سیستم ایمنی کودکان زیر ۵ سال ممکن است آمادگی مواجهه با این ویروس را نداشته باشد.
طبرسی از توزیع واکسن آنفلوآنزا خبر داد و زمان مناسب برای تزریق آن را از اواخر شهریور تا ۲۰ روز ابتدایی مهر اعلام کرد.
وی افزود: ۲ هفته پس از تزریق واکسن آنتی بادی در بدن فرد شکل میگیرد، از همین رو با توجه به احتمال شیوع این بیماری در اوایل آبان، پیشنهاد میشود تا نیمه مهر واکسن تزریق شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: البته بطور معمول تزریق واکسن آنفلوآنزا تا آبان یا آذر نیز باتوجه به موجودی واکسن ادامه پیدا میکند، زیرا احتمال شیوع این بیماری تا اوایل اردیبهشت وجود دارد.
طبرسی با بیان اینکه این واکسن باید سالانه به علت تغییرات ژنتیکی ویروس تکرار شود، گفت: واکسنهای موجود در بازار با نشانهای (برند) مختلف از نظر اثربخشی تفاوتی ندارند. بر اساس مطالعات انجام شده، واکسن آنفلوآنزای تولید داخل که با فناوری پروتئین نوترکیب تولید میشود نیز اثربخشی معادل واکسنهای وارداتی را دارد.
وی افزود: تزریق واکسن آنفلوآنزا عارضه خاصی به همراه ندارد. البته افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند باید با پزشک خود مطرح کنند تا از تزریق واکسنهایی که برای تولید آنها از تخم مرغ استفاده میشود، جلوگیری شود. واکسن تولید داخل به علت نوع فناوری ساخت، این مسئله را برای فرد ایجاد نمیکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: واکسنهای تولید شده با بهره گیری از فناوری ویروس کشته را میتوان با فاصله نزدیک با هم تزریق کرد.
طبرسی افزود: برخی ترس از این دارند که ممکن است تزریق همزمان دو واکسن، به عنوان مثال، واکسن آنفلوآنزا و کرونا، عوارض شدیدی به همراه داشته باشد، به همین علت توصیه میشود با فاصله زمانی یک تا دو هفته واکسنها تزریق شود.