معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد با اشاره به گره خوردن قرآن با حاکمیت و زندگی مردم گفت: تبلیغ و ترویج نیاز به طراحی، مخاطب شناسی، مخاطب سازی و ذائقه سازی دارد و در این راستا وزارت ارشاد و در کنار آن صدا و سیما ابزارهای زیادی دارند.
وی افزود: همیشه در یک دامنه رشد رو به جلو پیش رفتیم. گاهی نرخ رشد در یک دولت بیشتر بوده و گاهی در دولت دیگر کمتر بوده است. اساساً فعالیتهای قرآنی کشور نسبت به چند دهه قبل رشد فزاینده داشته است، ولی دولت مردمی اهتمام ویژه تری به امر دین و قرآن داشته و این مورد توجه رهبر انقلاب و بسیاری از مراجع و متدینان قرار گرفته است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه این رویکردها باید تبدیل به کارکرد شود، تصریح کرد: وزارت ارشاد تنها وزارتخانه با پسوند اسلامی است و این پسوند دکوری نیست بلکه معنادار، انگیزه بخش و افقگشا بوده است. این پسوند اگر بخواهد محقق شود باید به سمت توسعه فرهنگ قرآن و عترت و معارف اهل بیت برویم. الان که امامان انقلاب مسئله قرآن را به زندگی مردم و به حاکمیت گره زده اند و آن را پیگیری میکنند ما در وزارتِ ارشادِ دولتِ مردمی ملتزم به اجرای روایتی از امر قرآن هستیم که امامان انقلاب مطرح میکنند.
معاف تأکید کرد: رهبر انقلاب میفرمایند قرآن را باید بخوانیم و بخوانیم و بخوانیم و بعد بفهمیم و معانی آن را متوجه شویم و اهداف آن را بفهمیم. همچنین میفرمایند قرآن را باید در زندگی شخصی و زیست فردی بیاوریم و قرآن را در حکومت، ساختار، جامعه و دولت مبنا و بنیان و محور قرار دهیم، یعنی به سمت دولت و حکومت قرآن بنیان و قرآن محور حرکت کنیم و بعد به دنیای قرآن بنیان برسیم.
پیاده سازی منویات قرآنی رهبر انقلاب
وی افزود: اگر قرار باشد این نگاه پیاده شود کار دولتها و همه ساختارهای قرآنی سخت است. نظریهای که ما در دولت پیگیری میکنیم قرآن حداکثری است، یعنی ما پیگیر قرآن صامت نیستیم، بلکه به تعبیر امام علی (ع) از آن استنطاق میکنیم و مسائل را به قرآن عرضه میکنیم تا به پاسخ برسیم. قرآن کتاب زندگی است؛ قرآن کتاب تشریفات و تزئینات نیست. نگاه تشریفاتی به قرآن نگاه حداقلی است که از گفتمان ما دور است.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: یکی از کارهای دولت که به خوبی پیگیری شده است، تحقق و اجرای عدالت است، این یعنی دولت به دنبال تحقق آیه ۲۵ سوره مبارکه حدید رفته است. وقتی میگوییم دولت مردمی است، یعنی «لِلناس»، «مِنَالناس»، «شوری بینهم» و ... است، یعنی از مردم، با مردم، بین مردم، مبتنی بر مردم و ... است. دولت اگر میخواهد قرآنی باشد باید این روشها و اصول و مبانی را از قرآن استنباط و اخذ کند.
معاف تصریح کرد: الان در کشور بحث اقتصاد منهای ربا و بانکداری اسلامی مطرح است که دولت نیز پیگیر آن است، این بحثی قرآنی است. الان سیاست خارجی دولت سیزدهم بر مبنای «أَشِدَّاءُ عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ» است، لذا دولت دنبال این نظریه است.
تأکید بر غنی بودن ساختارها و نیروی انسانی در حوزه قرآن
وی در پاسخ به این سوال که برای تحقق این رویکرد بخشهای دیگر حکومت نیز همراهی دارند یا خیر؟ گفت: کیفیت اداره امر قرآن در کشور ارتقای خوبی پیدا کرده است این خروشیدنهای دولت و ساختارهای قرآنی در امر قرآن مغتنم و محترم است، اما خیلی راه داریم. ما ساختارهای خوب و منابع انسانی خوبی برای مدیریت امر قرآن داریم. من اشکال را در لوایح و قوانین نمیبینم، چرا که به اندازه کافی سند و قانون و چشم انداز داریم. در حوزه منابع انسانی در طول چهل و چند سال اخیر عناصر قرآنی، رجال قرآنی، قراء، حفاظ، مفسران، هنرمندان قرآنی و ... ظرفیتهای عظیمی را شکل داده اند.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه در حوزه قرآن به اندازه کافی کارگروه، کمیته، ساختار و ساختمان داریم، افزود: باید این مجموعههای قرآنی به هم افزایی برسند. الان وقت برداشتن بارهای بزرگ است، چرا که دست دولت و ساختارهای قرآنی باز است. من موافق هستم که هر کار جدید باید پیوست قرآنی و فرهنگی و دینی داشته باشد تا روح دینی و فرهنگی در آن دمیده شود.
معاف با اشاره به اینکه امروز مدیران امور قرآنی بیش از همیشه باید بر «اصبروا» و «وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ» عمل کنند، اضافه کرد: اگر هم افزایی لازم صورت گیرد اتفاقات بزرگی در امر قرآن رخ میدهد. هر وقت اخلاص پشت فعالیتهای قرآنی بوده است به امواج خوبی رسیده ایم، امواج قرآنی بعد از انقلاب هرگاه همراه با اخلاص بوده است ماجرای شهریار پرهیزکار، محمدمهدی طباطبایی، جواد فروغی و ... ایجاد شده و این موجها به ساحل آمده و جامعه را بهرهمند کرده است.
وی اظهار کرد: ما در حوزه تبلیغ و ترویج رسانه ضعف داریم. الان باید مجموعههای قرآنی و آنهایی که بحث تبلیغ و ترویج را دنبال میکنند، اولویت را در حوزه روانخوانی و درست خوانی که از مسائل آموزش عمومی است حل کنیم. مسئله تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن هنوز محقق نشده است، باید به جد پیگیری شود.
*ورود ناکافی به فضای مجازی
دبیر کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی و ترویجی قرآن با اشاره به اینکه به اندازه کافی در فضای مجازی ورود نداشتهایم، بیان کرد: وزارت ارشاد باید در حوزه تبلیغ و ترویج قرآن در رسانه بهتر کار کند. رسانه ذیل تبلیغ و ترویج است. تبلیغ و ترویج و رسانه نیاز به زحمات زیاد و طراحی، مخاطب شناسی، مخاطب سازی و ذائقه سازی دارد.
معاف گفت: وزارت ارشاد باید در این روندها و رویهها به این سمت برود و ما برای این کارها طراحیهای خوبی هم در دست داریم. مهم این است که بتوانیم دولت و وزارت ارشاد را قرآنی کنیم. وزارت ارشاد و در کنار آن صدا و سیما هم ابزارهای زیادی دارد. ما یک سند عملیاتی قرآنی سازی وزارت ارشاد را تدوین کرده ایم آقای وزیر پای کار آمده اند و بارها تأکید کرده اند ملاک موفقیت بخشهای مختلف وزارت ارشاد در موفقیت بخش قرآنی آن است.
وی ادامه داد: وزیر شعار اساسی وزارت ارشاد را نهضت بازگشت به مساجد معرفی کرده است، فرهنگ قرآنی، زیست قرآنی، تفکر قرآنی و اندیشه قرآنی باید روح برنامهها و فعالیتها شود. در حوزه مردمی نیز به کار حرفهای و طراحی حرفهای نیاز داریم. شعار دولت سیزدهم، دولت مردمی است و از سوی دیگر دائما میگوییم مدیریت امر فرهنگی باید با مردم باشد. این سوال خوبی است که چرا استقبال مردم از امر قرآن نباید مانند استقبال از برنامههای محرم و اربعین و ... باشد؟ کار قرآن هرگاه موفق بوده است مردم به میدان آمده اند.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد در پاسخ به این سوال که چرا آن اتفاقی که در حوزه محرم و اربعین رخ میدهد در حوزه قرآن شاهد نیستیم، گفت: الان ۹۰ درصد مردم قرآن را کتاب مقدسی میدانند، شور و اشتیاق مردم به معارف اهل بیتی و قرآن رشد و حرکت فزاینده داشته است. همین الان هم اکثریت نوجوانان عاشق قرآن و اهل بیت هستند. منتها قرآن باید در همه حوزهها به صورت حداکثری و با کمک مردم به امر قالب و فضای حاکم تبدیل شود. باید برای اخ القرآن و اخت القرآن و ادعیه کار ویژه انجام دهیم و اینها را در کنار قرآن منظومه وار ببینیم. اگر قرآن را کتابی معرفی کنیم که دردها را شفا میدهد و آن را عسل حقیقی معرفی کنیم، اگر این نگاه در رسانه و نظام تبلیغی جا بیفد، قول میدهم آن شور و شوق محافل قرآنی احیا خواهد شد.