در یک تصادف احتمال پرت شدن کودکان از صندلی عقب به سمت شیشه در مقایسه با افراد بزرگسال ۶ تا ۷ برابر است و حتی اگر پرت نشوند احتمال گیر کردنشان بین دو صندلی زیاد است.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، استفاده کودکان از کمربندهای ایمنی موجود در اتومبیلها بسیار سخت است و نمیتواند ایمنی آنها را به خوبی تأمین کند، از همین رو برای نوزادان و کودکان صندلیهایی طراحی شده است که به خوبی در آنها قرار میگیرند و با بستن کمربندهای خود میتواند تا حدود زیادی در هنگام حادثه ایمنی خود را تأمین کنند. به این ترتیب والدین نگرانی از این بابت نخواهند داشت.
اتومبیل یک وسیله حمل و نقل راحت است که از سایر رقبای خود رفاه بیشتری را در اختیار کاربر میگذارد و راحتترین وسیله برای جابهجایی در سطح شهر است. اغلب خودروسازها الزاما به رعایت استانداردهای ایمنی در تولید محصولات اهمیت میدهند و امنیت خودرو و سرنشینان آن یکی از موارد مهمی است که در کنار راحتی بسیار اهمیت دارد اما متاسفانه یکی از مواردی که در اکثر خودروها دیده میشود این است که برای کودکان با توجه به ویژگی تحرک بالا و متناسب با اندازه جثه شان جایی مناسب و ایمن در نظر نگرفتهاند. از همین رو طراحان اقدام به ساخت صندلی کودک خودرو کردهاند تا آنها هم راحت و ایمن بتوانند در اتومبیل قرار بگیرند.
چرا استفاده از صندلی کودک خودرو ضرورت دارد؟
شاید خیلی از افراد بگویند که استفاده از این وسیله چه نفعی میتواند داشته باشد و میتوان کودک را در همان صندلیهای معمولی اتومبیل سوار کرد. خوب است بدانید حفظ راحتی و امنیت کودکان در صندلیهای عادی کمی سخت است و ممکن است که در این حالت به آنها آسیب برسد.
همچنین برای راحتی بیشتر آنها بهتر است که کودکان را در صندلی مخصوص به خود قرار دهید. این صندلیها میتواند به میزان بسیار زیادی ایمنی کودک در اتومبیل را افزایش دهد. به همین دلیل استفاده از انواع صندلی کودک خودرو در بسیاری از کشورها یا به یک قانون تبدیل شده یا فرهنگ استفاده از آن به طور کامل در بخش رانندگی مردم جا افتاده است.
براساس آمار علت مرگ ۲۸ درصد از کودکان ایرانی بر اثر حوادث است و ۳۶ درصد از حوادث این کودکان ناشی از سوانح ترافیکی است. در بیشتر موارد هم دلیل زخمی یا کشته شدن کودکان استفاده نکردن از کمربند ایمنی یا صندلی متناسب با وزن و سن آنهاست.
واقعیت این است که در یک تصادف احتمال پرت شدن کودکان از صندلی عقب به سمت شیشه در مقایسه با افراد بزرگسال ۶ تا ۷ برابر است و حتی اگر پرت نشوند احتمال گیر کردنشان بین دو صندلی زیاد است. در این میان صندلی ماشین مخصوص کودک این امکان را فراهم میکند که هنگام ترمز شدید احتمال صدمه به کودک به حداقل برسد.
برای استفاده از صندلی ماشین باید به نکات زیادی توجه کنید، از قد و وزن و سن کوچولو تا برچسب استاندارد صندلی و …. حالا با هم به صندلیهایی که میتوانید برای کودک در نظر بگیرید، نگاهی میاندازیم.
انواع صندلی کودک خودرو
صندلیهای کودک ماشین را به ۴ صورت برای کودکان طراحی کردهاند که شما بسته به نیاز و سن کودک خود میتوانید برای خرید آن اقدام کنید.
۱. صندلی کودک اتومبیل که مدل آن رو به عقب است
نام اصلی این مدل Rear-facing Car Seats است که برای نوزادان طراحی شده است. در صورتی که نوزاد زیر ۲ سال دارید میتوانید از این مدل صندلیها استفاده کنید. این صندلیها از دو بخش تشکیل شدهاند، یکی پایه و دیگری خود صندلی که از پایه جدا میشود. پایه به صورت ثابت بر روی صندلی اتومبیل قرار خواهد گرفت و صندلی را والدین میتوانند از اتومبیل جدا کنند. همچنین لازم به ذکر است که این صندلیها فقط به صورت روبه عقب بر روی ماشین نصب میشوند. صندلی مذکور در نهایت میتوانند ۱۷ کیلوگرم را تحمل کنند. در صورتی که فاصله سر کودک تا بالای پشتی صندلی کمتر از سه سانتیمتر بود باید آن را تعویض کنید حتی اگر وزن کودک کمتر از ۱۷ کیلوگرم باشد.
۲. مدل قابل تبدیل
نام لاتین این نوع صندلیها Convertible Car Seats است. این صندلیها را برای کودکان از زمان تولد تا زمانی که دیگر نیازی به صندلی کودک خودرو نداشته باشند میتوانید استفاده کنید. همین مزیت باعث شده که این نوع صندلی به یک گزینه مناسب برای خانودهها تبدیل شود. البته باید گفت که مدل قبلی قابلیت تبدیل شدن به کریر را داشت، اما این مدل چنین قابلتی را ندارد. همچنین در این مدل پایه صندلی کودک از صندلی ماشین جدا میشود، اما در مدل قبلی چنین قابلتی دیده نمیشد. صندلیهای این مدل به مراتب از صندلیهای مدل Rear-facing Car Seats بزرگتر است.
3-صندلی کودک بالا برنده
به این صندلیها Booster Seat گفته میشود که بر خلاف دو مدل قبلی فقط میتوان از آنها روبه جلو استفاده کرد. این صندلیها میتوانند به کودک کمک کنند تا از سطح صندلی اتومبیل بالاتر باشند. چنین چیزی میتواند موجب شود که کودک بتواند از کمربند ایمنی خودرو استفاده کند. این صندلی کودک برای سنین ۴ تا ۱۲ سال مناسب است.
صندلی Booster Seat در دو مدل ساخته میشود که اولی فقط دارای یک بخش برای نشستن است، اما دومی هم بخشی برای نشستن دارد و هم بخشی برای تکیه دادن کمر و دستههایی برای قرار دادن دست. لازم به ذکر است که در مدل اولی برای تکیه دادن باید از صندلی اتومیل استفاده کرد. خوب است بدانید که صندلیهای مدل دوم ایمنی بالاتری برای بخش گردن کودک دارند.
4-صندلی سه در یک
این نوع صندلیها را In۱ Seats ۳ میگویند، زیرا قابل تبدل شدن به مدلهای دیگر است. این صندلی به دلیل اینکه میتواند به همه مدلهای قبلی تبدیل شود بسیار توسط والدین مورد توجه است. همچنین باید گفت از نظر هزینه هم این مدل مقرون به صرفهتر است. با بزرگتر شدن کودک صندلی هم شرایط تغییر را دارد و شما میتوانید از آن در حالتهای روبه عقب، روبه جلو و بالابرنده استفاده کنید.
نحوه استفاده از انواع صندلی کودک خودرو
ایمنی نوزادان نسبت به سایرین حساسیت بیشتری دارد به همین دلیل هم باید فقط از صندلیهای روبه عقب یا همان Rear-facing برای آنها استفاده کرد تا به بخشهای حساس بدنشان مانند گردن آسیب نرسد. کودکان بالای ۲ سال هم باید بر روی صندلی کودک خودرو بنشینند و صندلی آنها با بند مهار بسته شود. این رویه باید تا زمانی که آنها در صندلی جا میشوند ادامه پیدا کند. لازم به
ذکر است که برای این کودکان میتوان از صندلیهای روبه جلو استفاده کرد. در صورتی که قد کودک به یک و نیم متر رسیده یا سن آنها به ۱۳ سالگی، باید از صندلیهای Booster استفاده شود.
تفاوت استفاده از صندلی رو به عقب با صندلی رو به جلو از نظر ایمنی کودک
ویژگیهای یک صندلی مناسب کودک در خودرو
اولین ویژگی در این نوع صندلیها وجود کمربند ایمنی یا Isofix است. هرچند که صندلی کودک را میتوان با کمربند ایمنی اتومبیل هم بست، اما وجود کمربند Isofix میتواند خطر اشتباه بستن صندلی را کاهش دهد و موجب بالا رفتن ایمنی شود.
محافظت از سر یکی از موارد مهم است به همین دلیل هم صندلی کودک باید دارای یک پشتی مناسب برای محافظت از سر باشد.
داشتن بند مهار کودک از دیگر موارد مهمی است که ایمنی کودک در صندلی را بالا میبرد. همچنین صندلی کودک خودرو را باید بتوان به سادگی تنظیم کرد.
خطرات باز شدن ایربگ برای کودکان
ایربگها (کیسههای هوا) مخصوص بزرگسالان طراحی شدهاند به طوری که برای محافظت از یک مرد با میانگین وزن ۷۵ کیلوگرم با نیرویی به بزرگی ۲۰۰ مایل در ساعت مناسب هستند، در حالی که این نیرو برای بزرگسالان و کودکان بزرگتر مناسب است، ممکن است برای کودکان کوچک خطرناک بوده و باعث صدمات احتمالی به سر و گردن آنها شود.
نکات مهم در محافظت از آسیبهای ناشی از ایربگ
از کودک یا نوزاد خود در برابر آسیبهای ناشی از ایربگها محافظت کنید:
ایربگها برای کودکانی که بر صندلیهای ایمنی نشستهاند که رو به جلوی خودرو نصب شدهاند، خطری جدی محسوب میشود. هرگز صندلی کودک را به صورت رو به جلو در صندلیهای جلوی خودرو نصب نکنید، مگر اینکه ایربگهای خودرو غیرفعال شده باشند.
صندلی ایمنی کودک باید در صندلی عقب نصب شود، اما اگر چاره دیگری ندارید و مجبورید صندلی کودک را در صندلی جلوی خودرو نصب کنید، صندلی جلو را تا حد امکان به عقب هل دهید.
بسیاری از خودروها امکان فعال یا غیر فعال کردن ایربگها توسط یک سوئیچ دستی را دارند. در صورتی که صندلی کودک خود را در صندلی جلوی خودرو نصب میکنید، ایربگ را حتما غیر فعال کنید. به یاد داشته باشید که پس از برداشتن صندلی ایمنی کودک، ایربگها را دوباره فعال شوند.