رازی اولین موسسه درجهان است که با گذراندن ۴ مرحله مطالعات پیش بالینی و بالینی موفق به تولید واکسن داخل بینی کرونا شده است.
دکتر سیدرضا بنی هاشمی بابیان اینکه ۷۴ کمپانی بزرگ تولید دارو در دنیا پس از این موسسه کار مطالعات واکسن استنشاقی را آغاز کردند وهنوز هم به پایان نرسانده اند افزود درحال حاضراین واکسن منتظر صدور مجوز سازمان غذا ودارو است.
وی با اشاره به چاپ تحقیقات این واکسن در معتبرترین مجلات پزشکی همچون ساینس ایمونولوژی، پلاس وان، فارینتیر ،اف ، ایمونولوژی افزود: واکسن داخل بینی کووید۱۹ می تواند به عنوان دوز یاد آور استفاده شود.
دکتر بنی هاشمی گفت: این واکسن توانسته ۶تا۷ برابر آنتی بادی شخص را بالا ببرد.
وی گفت: این موسسه در صورت اعلام ونیاز وزارت بهداشت می تواند ۲۵ میلیون دوز از این نوع واکسن در دو خط تولید کند.
دکتر سیدرضا بنی هاشمی بابیان اینکه بیش از یک قرن وظیفه تحقیق و تولید واکسن در کشور به عهده موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی و انیستیتو پاستور بوده است گفت: موسسه رازی علاوه بر واکسن های پزشکی، واکسن های دام و طیور را نیز تولید می کند.
وی با بیان اینکه از۹واکسن برنامه واکسیناسیون کشور، 7 واکسن(فلج اطفال، دفتری، کزار، سیاه سرفه، سرخک، سرخجه و اوریون) ساخت این موسسه است افزود همچنین 85 درصد واکسن های دام و 30 درصد واکسن های طیور کشور توسط موسسه رازی تولید می شود که امنیت و سلامت غذایی کشور را نیز تامین می کند.
عضو هیئت علمی موسسه رازی حاصل تلاش های این موسسه را ریشه کنی بیماری فلج اطفال و در آستانه حذف قرار گرفتن بیماری هایی مانند سرخک و سرخجه عنوان کرد و گفت: این موسسه با تولیدات خود از بروز بیماری های زئونوز(مشترک میان انسان و دام) در کشور نیز جلوگیری کرده است. نتیجه این فعالیت ها، گواهینامه هایی از سازمان جهانی بهداشت است که نشان از نزدیکی ریشه کنی و یا کنترل بیماری هایی است که مهلک تر از کووید19 بوده اند.
وی در خصوص طراحی واکسن رازی کووپارس توسط موسسه رازی، تصریح کرد: از اسفند سال 98 طراحی و ساخت واکسن آغاز شد و از همان ابتدا به دنبال بی خطرترین و ایمن ترین پلتفرم بودیم و بر همین اساس علی رغم سختی ها و هزینه بالا، پلتفرم پروتئین نوترکیب را انتخاب کردیم.
وی ادامه داد: با طراحی این واکسن تلاش شد ایمنی سلولی و ایمنی همورال به طور همزمان فعال شود و ادجوانتی در نظر گرفتیم که در 3 حوزه همورال، سلولی و CTLها، ایمنی لازم را فعال کند که در بررسی 3 فاز بالینی و تست روی حدود 28 هزار نفر، مشخص شد به این هدف دست یافته ایم.
دکتر بنی هاشمی خاطرنشان کرد: مدارک و مستندات لازم برای سازمان جهانی بهداشت نیز ارسال شده و نیازمند طی کردن زمان لازم است.
وی تصریح کرد: پیشنهاد می کنیم با توجه به قرار گرفتن در آستانه بازگشایی مدارس و دانشگاه ها، واکسن داخل بینی برای دانش آموزان، دانشجویان و اساتید استفاده شود و کادر درمان نیز به علت برخورد زیاد با ویروس، از این دز بهره ببرند تا بتوانیم هرچه زودتر شاهد کنترل این بیماری در کشور باشیم.