مقام معظم رهبری در طی ۴ دهه گذشته بارها و بارها در صحبتها و بیانات خود به اهمیت بخش کشاورزی و بهخصوص خودکفایی در «امنیت غذایی» اشاره کردهاند.
سخنرانی رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین روز از سال ۱۴۰۱
رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی زنده و تلویزیونی در نخستین روز از سال ۱۴۰۱ هم با اشاره به عقبتر بودن بعضی از بخشهای تولید همچون کشاورزی از ویژگیهای دانشبنیان افزودند: مسئله کشاورزی و دامداری بسیار مهم است و کشور باید در محصولات پایه غذایی همچون گندم، جو، ذرّت، خوراک دام و دانههای روغنی به امنیت کامل و خودکفایی لازم دست پیدا کند.
ایشان دستیابی به این هدف را با توجه به وسعت سرزمینی و فراوانی دشتهای حاصلخیز در کشور ممکن دانستند و گفتند: متأسفانه بخش کشاورزی جزو وابستهترین بخشهای کشور به واردات است که این وضع حتماً باید تعدیل شود.
رهبر انقلاب با اشاره به اظهارات یکی از وزرای سابق کشاورزی مبنی بر مانعتراشی ذینفعان واردات و جلوگیری از کاهش وابستگی در کالاهای اساسی گفتند: مبارزه با این وابستگی به علت منافع زیاد برخی افراد و احتمالاً نفوذ و کارشکنی آنها در بعضی از دستگاهها و وزارتخانهها دشوار است، اما مسئولان باید همت کنند و این کار سخت را انجام دهند.
۱۰ /بهمن/ ۱۴۰۰ گزیده سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی
رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ ۱۰ /بهمن/ ۱۴۰۰ «در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی هم، دانشبنیان و فناورانه کردن کشاورزی را ضروری دانستند و افزودند: با توجه به زمین، خاک و آب موجود در کشور، باید با دانشبنیان کردن کشاورزی و یافتن الگوی مصرف بهینه، از نابودی خاک و هدررفت آب جلوگیری، و صرفهجویی در آب را به صورت جدی دنبال کرد.
گزیدهای از بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) ۱۷ خرداد ۱۳۹۹ در ارتباط تصویری با مجموعههای تولیدی و پی گیری تحقق شعار جهش تولید
"در مورد طرحهای کشاورزی برای افزایش خودکفایی در محصولات اساسی؛ یکی از کارهایی که در بخش کشاورزی حتماً بایستی انجام بگیرد، دنبال خودکفایی بودن در محصولات اساسی است؛ بله، گاهی اوقات ممکن است که قیمت خرید گندم [ارزانتر باشد]؛ البتّه امروز این جور نیست، امّا یک وقتی بود که قیمت خرید گندم از بیرون ارزانتر تمام میشد برای کشور تا تولید؛ امّا در همان شرایط هم تولید اولویّت دارد، کما اینکه در دنیا همین کار را میکنند؛ یعنی نمیگذارند که کشورشان از لحاظ گندم محتاج بیرون از کشور باشد. مثلاً فرض بفرمایید مثلِ امروزِ این عناصر خبیث آمریکا که یک چیزهایی را ممنوع کردهاند، آمدیم و طرف مقابل ممنوع کرد؛ خب میکنند دیگر؛ شما باید بتوانید کشور را اداره کنید. پس محصولات اساسی باید در داخل کشور حتماً تولید و خودکفایی بشود. باید دنبال محصولات اساسی باشیم، مثل گندم، مثل دانههای روغنی، مثل گیاهان دارویی، مثل علوفه، مثل آبزیان؛ اینها چیزهایی است که بایستی حتماً دنبالشان باشیم؛ همچنین در کشاورزی، آبیاری مدرن، آبخیزداری، آبخوانداری و امثال اینها این هم یکی از بخشهای قابل توجّه و جزو بخشهای پیشرو است. "
خواسته رهبر انقلاب مربوط به سالهای اخیر نیست بلکه از همان ابتدای انقلاب / کشاورزی و امنیت غذایی جایگاه ویژهای در بیانات ایشان دارد.
ایشان در ۱۴ تیر ۱۳۶۸ در مراسم بیعت اصناف و روستاییان بیان کردند: اگر بخواهیم کشورمان به طور نسبی به استغنا و خودکفایی و بینیازی از دیگران نائل شود، باید در روستاها سرمایه گذاری کنیم و زحمت بکشیم. پایه اول خودکفایی، خودکفایی در امور تغذیه مردم است. اینکه میگوییم خودکفایی نسبی، به خاطر آن است که یک کشور نمیتواند به طور کامل از دیگر کشورهای جهان بینیاز باشد. تبادل میان ملتها و کشورها، امری عادی و معمولی تلقی میشود. عمده این است که یک کشور بتواند روی پای خود بایستد و اساس زندگی خود را تأمین کند.
۹ اردیبهشت ۱۳۷۷ ــ بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از کارگران و معلمان
یکی از بزرگترین جرائم و گناهان رژیم محمّدرضا پهلوی، عبارت بود از اینکه کشور را از لحاظ فنّی، صنعتی و اقتصادی، وابسته نگه داشت و وابستهتر کرد. سرنوشت یک کشور را در نانش، در گندمش، در سیلوی گندمش، در وسیلهی آرد کردن گندمش، در مواد غذاییش و در همهچیزش، به خارج وابسته کرد! شما از این مواد غذایی و نان بگیرید، تا سایر چیزها، ایران به خارج از مرزها وابسته شد؛ به طوری که اگر دشمنان اراده کنند، بتوانند این ملت را از همه چیز محروم کنند. کسی که اینطور کشوری درست کند و اداره نماید و به اینجا برساند، خیانتی مرتکب شده است که هیچ خیانت دیگری جز آنکه در همین سطح باشد، با آن قابل مقایسه نیست.
۱۴ دی ۱۳۸۲ - بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با جهادگران و کشاورزان
دستگاه کشاورزی برای کشور ما بسیار مهم است؛ چون امنیت غذایی برای کشوری بزرگ، پُرجمعیت و دارای هدفهای بلند، بسیار مهم است؛ لذا بخش کشاورزی و دامداری ما یک بخش ویژه و استثنایی است و همه باید برای آن تلاش کنند.
در اسلام هم آگاهانه و با توجه، نسبت به کشاورزی تأکید شده است. حدیث بسیار پُرمعنا و پُر مضمونی درباره کشاورزان نقل شده است: «الزّارعون کنوز اللّه فی ارضه»؛ یعنی کشاورزان کسانیاند که گنجینههای خدا در زیر زمین را میدِروند و استخراج میکنند. مهمترین گنجینه خدا در زمین و خاک عبارت است از موادی که مایه ادامه حیات بشر و حیوانات است؛ این از طلا و نفت مهمتر است. طلا و نفت وسیله به دست آوردن مایحتاج زندگی است؛ اما محصول غذایی، مهمترین مایحتاج زندگی است.
این را برای این عرض میکنیم که همه دستاندرکاران کشور و بهخصوص مسئولان وزارت جهاد کشاورزی توجه کنند ـ همانطور که از اول انقلاب بارها تکرار شده است ـ که کشاورزی یکی از اساسیترین محورهای توسعه در کشور ما است؛ یک چیز حاشیهای نیست. توجه به صنعت ـ که لازم است ـ نباید موجب عطف توجه از کشاورزی شود. کشاورزی، پایه و زیربنا و اساس است. این کار، مقدماتی دارد؛ باید این مقدمات را طی و اجرا کرد. مسئولان در این زمینه تلاشهای خوبی کردهاند.
کشور ما مستعد است. البته گندم یکی از چیزهای لازم ما است؛ در بقیه مواد لازم ـ مثل لبنیات، روغن و گوشت ـ هم باید کشور کاملاً خودکفا و غنی شود و بتواند این محصولات را صادر کند. ما باید این مسئله را دنبال کنیم، و این به نظر ما کاملاً ممکن است. ما دشتهای وسیع و خوبی داریم. در همین منطقه بم دشت وسیع بسیار خوبی وجود دارد. در خوزستان دشتهای وسیعِ عجیبی است که باید استحصال شود و به کار بیفتد. از لحاظ آمادگی برای کشاورزی، کشور مستعدی داریم؛ بنابراین باید همت کنیم.
۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ ــ بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار کارگران
یک مسئله دیگری که خیلی مهم است و من این را هم باز با تعدادی از وزرای ذیربط -چه وزرای کشاورزی، چه وزرای صنعتی و چه بعضی از مسئولین دیگر دولتی- مکرّر در گذشته درمیان گذاشتهام، [این است که]گاهی اوقات یک جنسی در داخل میتواند تولید بشود، [امّا]بعضیها که از واردات آن جنس سودهای کلانی میبرند میآیند جلوی این تولید داخلی را میگیرند؛ اگر شد با رشوه -آقا، این کارخانه را تعطیل کن یا نساز و این پول را بگیر- اگر زیر بار نرفت، با تهدید، با جنایت. من نمیخواهم حالا اسم کالاها را بیاورم؛ کالاهایی را میشناسیم که توان داخلی تولید در آنها است، امّا وارد میشود بهخاطر اینکه عدّهای از واردات منتفعاند و نمیگذارند در داخل تولید بشود.
رهبر معظم انقلاب طی سالیان گذشته بارها در این زمینه اظهارنظر کرده و بهصراحت فرمودهاند که ایران میتواند ۴ برابر جمعیتش، غذا تولید کند.
سایه شان مستدام، عمرشان جاویدان
که آبروی ملت ایران هستند