رئیس جمهور سوریه در پاسخ به تهدید نظامی امریکا علیه کشورش، تاکید کرد: درست مانند همه جنگ های قبلی از ویتنام گرفته تا امروز؛ چیزی جز شکست در انتظار امریکا نخواهد بود.
گزارش واحد مرکزی به نقل از روزنامه روسی ایزوستیا حاکیست، رئیس جمهور سوریه با اشاره به اینکه درخواست از سران کشورهای غربی برای دخالت نکردن در امور بقیه کشورها و ایجاد رژیم های دست نشانده، تاکید کرد: دمشق انتظار دارد روسیه اجازه ندهد، اسناد مربوط به استفاده از تسلیحات شیمیایی به نفع سیاست آمریکا و غرب مورد استفاده قرار گیرد.
اسد در گفتگویی اختصاصی با روزنامه روسی ایزوستیا تاکید کرد: هدف آمریکا کاستن از نقش روسیه در عرصه بین المللی از جمله از طریق مشکل سوریه است.
وی با انتقاد از دولمتردان ترکیه تاکید کرد: ترکیه را تنها با چند دلار می توان به کنترل خود درآورد، متاسفانه کشوری به این بزرگی با موقعیت ژئوپلیتیکی و جامعه پیشرفته به دست یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس کنترل می شود و نخست وزیر ترکیه مقصر این اوضاع است چرا که مردم این کشور که با مردم سوریه اشتراکات و میراث فرهنگی مشترکی دارند.
بشار اسد در باره این که چه مناطقی از کشور تحت کنترل شورشیان قرار دارد؟ گفت: موضوع برسر مناطقی نیست که تحت کنترل شورشیان یا ارتش قرار دارند بلکه برسر این است که دشمنی وجود دارد که خاک کشور را اشغال کرده است و تروریستهایی که به روستاها و حومه شهرها نفوذ کرده اند. آنها جنایتکارانی هستند که مردم بی گناه رامی کشند و زیربناهای کشور را نابود می کنند. ارتش و نهادهای نظامی و پلیس مایلند آنها را از مناطق مسکونی بیرون برانند و نابود کنند. کسانی که زنده می مانند به مناطق دیگر می روند و به بقیه باندهای مسلح می پیوندند. به این ترتیب اساس کار دولت نابودی تروریستها است. مهمترین دلیل طولانی شدن عملیات جنگی تعداد زیاد تروریستهایی است که به طور دائم از کشورهای دیگر به خاک سوریه می آیند. هرماه هزاران نفر از آنها وارد کشور می شوند. علاوه براین حمایت مالی تروریستها از خارج و تحویل سلاح به آنها هم ادامه دارد.
بشار اسد با اطمینان تاکید می کند که هیچ نقطه ای وجود ندارد که نیروهای دولتی وارد آنجا نشوند. آنها تروریستها را درهرمکانی که با آنها برخورد کنند؛ از بین خواهند برد.
خبرنگاران ایزوستیا با یادآوری این موضوع که مطبوعات غربی بارها تاکید کرده اند تروریستها بین چهل تا هفتاد درصد خاک سوریه را تحت کنترل دارند، سوال خود را اینگونه تکرار کردند که دولت سوریه براستی بر چه مقدار از خاک کشور کنترل دارد، اسد در پاسخ به این سوال تاکید کرد: ارتش هیچ کشوری در جهان نمی تواند در سراسر کشور در حالت آماده باش به سر برد. تروریستها از این مساله استفاده می کنند و سعی دارند به هرجایی که ارتش در آن حضور ندارد نفوذ کنند. ارتش همه استانهایی را که تروریستها در آنها حضور داشته اند؛ پاکسازی کرده است و به همین دلیل باز هم باید تاکید کرد، مشکل مناطقی نیست که تروریستها در آنها حضور دارند چون محل استقرار آنها هر روز و هر ساعت تغییر می کند. مشکل وجود تعداد زیادی جنگجو است که از خارج وارد کشور می شوند. این پرسش مطرح می شود که آیا ارتش سوریه می تواند وارد تمام مناطقی شود که در اشغال تروریستها هستند و آنها را نابود کند؟ در پاسخ باید با اطمینان گفت: بله همین طور است و ارتش به این کار ادامه می دهد. هرچند این کار زمان زیادی می خواهد چون جنگی که به سوریه تحمیل شده در یک لحظه قابل پایان دادن نیست. ضمن این که دمشق هزینه گزافی در ازای این جنگ و نابودی تروریستها خواهد پرداخت.
خبرنگاران ایزوستیا در ادامه پرسیدند، آیا تروریستهایی که در خاک سوریه حضور دارند گروههای مستقل و مجزای رادیکال هستند یا بخشی از یک نیروی بزرگ به شمار می روند که هدفش بی ثبات کردن اوضاع در تمام خاورمیانه و از جمله سوریه است؟ بشار اسد در پاسخ به این سوال گفت: ارتش هم با گروههای مجزا و هم با سازمانهای تروریستی بزرگ سروکار دارد ، ولی آنها اولا از نظر ایدئولوژیکی شباهت زیادی به یکدیگر دارند و دوم اینکه از منابع واحدی پول دریافت می کنند. ایدئولوژی آنها بنیادگرایی است که وجود هیچ دین دیگری را غیر از عقاید خود تروریستها نمی پذیرد. آنها رهبران واحدی از جمله الظواهری دارند ولی درعین حال هر کدامشان صاحب یک رهبر جداگانه است. ولی همانطور که گفته شد حامیان مالی آنها یکی و در بیشتر موارد کشورهایی مانند عربستان هستند. با وجود پراکنده بودن این گروهها حامیان مالی و رهبران ایدئولوژیکی آنها امکان کنترل تمام آنها را با کمک پیامهای رادیکال دارند. به عنوان نمونه کافی است اعلام کنند مسلمانان موظف به جهاد در سوریه هستند؛ درنتیجه هزاران جنگجو برای جنگیدن راهی این کشور می شوند. حامیان مالی همچنین باندهای تبهکار را با تحویل سلاح و پرداخت پول برای راه اندازی حملات تروریستی تحت کنترل دارند. علاوه بر این ، همین عربستان هم نقش ایدئولوژیست را ایفا می کند هم نقش حامی مالی را یعنی نقطه نظرات وهابی را در میان شورشیان گسترش می دهد و پول هم در اختیار آنها می گذارد.
خبرنگاران روزنامه با اشاره به این مساله که دولت سوریه به وجود روابط تنگاتنگ بین تروریستها و اسرائیل اشاره می کند، یادآور شده اند که یک اشاره کوتاه به نام اسرائیل کافی است تا اسلامگرایان رادیکال به خشم آیند. در این صورت همکاری بین آنها چگونه ممکن است؟ بشار اسد در پاسخ با مطرح کردن این پرسش که چرا اسرائیل به نیروهای سوری که در مرزها مشغول مبارزه با تروریستها هستند حمله می کند و زمینه فرار تروریستهای محاصره شده را از طریق خاک خود فراهم می کند تا از سمت دیگری به نیروهای سوری حمله کنند و علاوه بر این طی چند ماه اخیر بارها به بخشهایی از خاک سوریه حمله کرده است؟ خاطرنشان کرد: خود اسرائیل مهمترین مدرک را در خصوص همکاری با تروریستها رو کرده و بارها اظهار داشته است دهها تروریست در بیمارستانهای آن تحت درمان قرار دارند. اگر این گروهها تا این حد از اسرائیل متنفرند و یک اشاره کوتاه به نام آن باعث می شود از کوره در بروند و حس تنفرشان را بر می انگیزد، چرا گروههای رادیکالی که در مصر و سوریه مشغول جنگند در طول تمام تاریخ فعالیتشان هیچ اقدامی علیه تل آویو انجام نداده اند؟ خوب است به خاطر بیاوریم که چه کسی این گروهها را ایجاد کرده است؟ این تروریستها را آمریکاییها و غربیها اجیر و حمایت کردند و عربستان از اوایل سالهای هشتاد حمایت مالی آنها را به منظور جنگیدن با اتحاد شوروی برعهده گرفت. در این صورت چگونه ممکن است گروههایی که به دست غرب و آمریکا ایجاد شده اند، به اسرائیل حمله کنند؟.
خبرنگاران ایزوستیا با اشاره به این موضوع که گفتگوی آنها با بشار اسد به بسیاری از زبانهای دنیا برگردانده خواهد شد و بسیاری از رهبران جهان از جمله کسانی که مخالف وی هستند؛ سخنان او را خواهند خواند، از وی خواسته اند از این طریق حرف خود را بزند.
بشار اسد در ادامه می گوید، درحال حاضر در میان سران کشورهای جهان تعداد زیادی سیاستمدار و تعداد اندکی رهبر وجود دارد. موضوع این است که آنها از تاریخ ، آگاهی ندارند و در آن شرکت نداشته اند. برخی ازآنها حتی گذشته نه چندان دور را فراموش می کنند و حتی از تاریخ پنجاه سال اخیر هم درس نگرفته اند. کاش آنها حداقل اسناد مربوط به سران پیش از خود را ورق می زدند که در تمامی جنگهای پس از جنگ ویتنام تا کنون شکست خورده اند. آیا آنها متوجه شده اند که این جنگها هیچ فایده ای غیر از ویرانی و بی ثباتی در خاورمیانه و سایر مناطق جهان نداشته اند؟ باید به همین دسته از سیاستمداران توضیح داد که تروریسم یک برگ برنده در آستین نیست که بتوان در زمان دلخواه آن را بیرون کشید و مورد استفاده قرار داد و بعد سرجایش گذاشت. تروریسم مانند عقربی است که هر لحظه امکان نیش زدن دارد. در نتیجه نمی توان از تروریسم در سوریه حمایت و تروریسم مالی را محکوم کرد. نمی توان از تروریسم در چچن حمایت و با تروریسم افغانستان مبارزه کرد.
بشار اسد در ادامه تاکید کرد: مخاطب این سخن همه رهبران جهان نیستند بلکه سران کشورهای غربی هستند که باید دخالت در امور بقیه کشورها و ایجاد رژیمهای دست نشانده را متوقف کنند و به نظر مردم خود گوش بدهند شاید در آن صورت سیاست غرب به واقعیت نزدیک شود.
بشار اسد اظهار داشت: اگرقرار باشد پیامی برای جهان ارسال کند به همه گوشزد می کند که باید بدانند هرکس آرزوی تبدیل سوریه را به یک حکومت دست نشانده غرب دارد به خواست خود نخواهد رسید. سوریه یک کشور مستقل است و با تروریسم خواهد جنگید و برای رفاه مردم با کشورهایی که بخواهد رابطه برقرار خواهد کرد.
خبرنگاران روزنامه در ادامه از بشار اسد پرسیدند روز چهارشنبه گذشته شورشیان ، دولت سوریه را به استفاده از سلاح شیمیایی متهم کردند و رهبران برخی کشورهای غربی بلافاصله این اتهام را دستاویز قرار دادند. حالا همه می خواهند بدانند پاسخ اسد چیست و آیا وی به کمیسیون ویژه سازمان ملل اجازه انجام تحقیقات را در خصوص این حادثه خواهد داد؟.
اسد با تاکید براین که ادعاهای سیاستمداران غربی و آمریکایی و غیره به منزله اهانت به عقل سلیم و بی اعتنایی به نظر افکارعمومی است، اظهار داشت: نکته خنده دار این است که ابتدا اتهام وارد می کنند و بعد مدرک جمع آوری می شود .
یعنی آنها روز چهارشنبه سوریه را متهم کردند و تنها دو روز بعد دولت آمریکا از آغاز روند جمع آوری مدرک خبر داد. حالا این پرسش مطرح می شود که با وجود دوری از محل حمله چگونه می توان مدرک جمع آوری کرد؟ ارتش سوریه را به استفاده از سلاح شیمیایی در منطقه ای متهم می کنند که خط جبهه مشخصی بین ارتش و جنگجویان وجود ندارد. مگر ممکن است دولتی سلاح شیمیایی یا هرگونه سلاح کشتار جمعی دیگری را در محلی به کار گیرد که نیروهای خودش در آنجا متمرکز شده اند؟ این مساله با هر منطقی منافات دارد. به همین دلیل چنین اتهاماتی فقط سیاسی هستند و دلیل مطرح کردن آنها پیروزیهای اخیر نیروهای دولتی بر تروریستهاست.
درخصوص انجام تحقیق درمورد جنایات جنگی در سوریه باید گفت، دولت این کشور نخستین کسی بود که خواستار سفر کمیسیون بین المللی شد. وقتی تروریستها موشک حاوی گاز سمی را به حلب پرتاب و غربیها به کرات ادعای دست داشتن نیروهای دولتی را مطرح کردند، دمشق از بازرسان خواست به سوریه سفر کنند. این موضع با روسیه هماهنگ شد و دمشق مایل بود کشورهای آمریکا، فرانسه و انگلیس خودشان با مشاهده مدارک مشخص و بدون توجه به اتهامات لفظی متقاعد شوند که دشمنان از سلاح شیمیایی استفاده می کنند. طی هفته های اخیر گفتگوهایی در خصوص فعالیت این کمیسیون با سازمان ملل انجام شد و سرانجام کارشناسان وارد کشور شدند. هماهنگیهایی در خصوص نحوه اقدامات مشترک دو طرف به منظور تحقیق درمورد استفاده از سلاح شیمیایی صورت گرفته است و نتایج فعالیت به اطلاع سازمان ملل خواهد رسید.
ولی همانطور که مشخص است هرنتیجه ای را می توان به نفع برخی کشورها به کار برد. به همین دلیل سوریه انتظار دارد روسیه اجازه ندهد این اسناد به نفع سیاست آمریکا و غرب به طور کلی مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته خبرنگاران ایزوستیا با توجه به اظهارات روزهای اخیر مقامات آمریکا و برخی کشورهای غربی، واشنگتن احتمال عملیات نظامی را در سوریه منتفی نمی داند و حالا این پرسش مطرح می شود که آیا آمریکا در تلاش برای یافتن بهانه ای برای حمله سناریوی عراق را در سوریه تکرار خواهد کرد؟.
به گفته اسد مساله حمله نظامی به سوریه نخستین بار نیست که مطرح می شود. از همان ابتدای بحران کشورهای آمریکا، انگلیس و فرانسه سعی در حمله نظامی داشتند ولی از بخت بد آنها اوضاع به گونه دیگری پیش رفت. آنها سعی کردند روسیه و چین را متقاعد سازند در شورای امنیت تغییر موضع بدهند ولی این اتفاق نیفتاد و آنها نتوانستند کشورها و ملتهای دنیا را متقاعد کنند که سیاستشان درخاورمیانه عاقلانه و مفید است. همچنین مشخص شد که اوضاع سوریه با آنچه که در مصر و تونس رخ می دهد تفاوت دارد. سناریوی انقلابهای عربی دیگر متقاعد کننده نیست. آنها می توانند هرجنگی را شروع کنند ولی نمی دانند جنگها چه مدت طول خواهند کشید و چه مناطقی را در برخواهند گرفت. آنها متوجه شده اند که سناریوشان از کنترل خارج شده است. یکی مانع دیگر بر سر حمله نظامی درک این مساله از سوی همگان است که حوادث سوریه یک انقلاب مردمی و درخواست انجام اصلاحات نیست. بلکه تروریسم است. درچنین شرایطی رهبران غربی نمی توانند به مردم خود بگویند که علت حمله به سوریه دفاع از تروریسم است.
پرسش بعدی خبرنگاران ایزوستیا این بوده که اگرآمریکا تصمیم به حمله به سوریه بگیرد با چه عواقبی مواجه خواهد شد؟.
بشار اسد با یادآوری این موضوع که درست مانند همه جنگهای قبلی از ویتنام گرفته تا امروز چیزی جز شکست در انتظار آمریکا نخواهد بود، تاکید کرده این کشور در جنگهای بسیاری شرکت داشته ولی حتی یک بار هم نتوانسته به اهداف سیاسی که به خاطرشان جنگها را شروع کرده دست پیدا کند. دولت آمریکا نتوانسته جمعیت عظیم کشور را نسبت به درستی این جنگها متقاعد سازد و ایدئولوژی خود را به بقیه کشورها تلقین کند. به راستی هم قدرتهای بزرگ می توانند جنگ راه بیندازند ولی سوال این است که آیا امکان پیروزی را هم دارند؟.
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این پرسش که آیا روابط وی با ولادیمیر پوتین همتای روس خود خوب است و در صورت برقراری تماسهای تلفنی چه موضوعاتی را با وی در میان می گذارد؟ اظهار داشت: روابط دیرینه ای که مدتها پیش از بحران سوریه برقرار شده است موجب ایجاد رابطه بین وی و پوتین شده و دو طرف هر ازگاهی با هم تماس می گیرند و طبیعی است که مسائل پیچیده ای چون بحران سوریه را نمی توان طی تماس تلفنی بررسی کرد. روابط دو کشور را درحال حاضر مقامات رسمی طی سفرهایشان به پایتخت های یکدیگر حفظ می کنند.
اسد در پاسخ به این سوال که آیا قصد سفر به روسیه یا دعوت کردن از رئیس جمهور این کشور را دارد؟ این مساله را محتمل دانسته و گفته است به عقیده وی درحال حاضر باید همه تلاشها را در داخل کشور برای حل بحران به کارگرفت.
به گفته وی سوریه هر روز شهروندانش را ازدست می دهد ولی وقتی اوضاع بهتر شود بدون شک سفرهایی انجام خواهد شد.
خبرنگاران روزنامه با یادآوری مخالفت روسیه با سیاست آمریکا و اتحادیه اروپا در رابطه با مشکل سوریه، نظر اسد را در این خصوص جویا شده اند که آیا احتمال کوتاه آمدن مسکو در برابر فشار این کشورها وجود دارد؟.
اسد در پاسخ تاکید کرد: امروز روابط روسیه و آمریکا را باید نه تنها از نقطه نظر بحران سوریه و بلکه از دید وسیع تری بررسی کرد. تفاوت مواضع در رابطه با بحران سوریه تنها یکی از اختلاف نظرهای موجود بین این دو کشور است. پس از فروپاشی اتحاد شوروی سابق ، آمریکا تصور می کرد روسیه برای همیشه نابود شده است ولی اواخر سالهای نود با روی کارآمدن پوتین این کشور به تدریج شروع به قدرت گرفتن و تاکید بر مواضع خود کرد.
درنتیجه جنگ سرد جدیدی بر سر نفوذ سیاسی راه افتاد که آمریکا در چند جبهه در آن ظاهر شد و مصرانه سعی کرد منافع مسکو را در جهان مسدود کند. هدف آمریکا کاستن از نقش روسیه درعرصه بین المللی از جمله از طریق مشکل سوریه است.
ممکن است این پرسش مطرح شود که چرا روسیه از سوریه حمایت می کند؟ پاسخ این سوال خیلی اهمیت دارد. امروز روسیه از بشار اسد یا دولت سوریه حمایت نمی کند چون مردم سوریه می توانند هر رئیس جمهور یا دولتی را که بخواهند انتخاب کنند. روسیه از اصولی حمایت می کند که حداقل صد سال است به آنها پایبند است یعنی استقلال و خودداری از مداخله درامور کشورهای دیگر. خود روسیه بارها از این مساله آسیب دیده است. علاوه بر این روسیه از منافع خود درمنطقه دفاع می کند و این حق مسکو است. این منافع به بندر طرطوس محدود نمی شوند و به مراتب عمیقترند: موضوع این است که حملات تروریستها به سوریه ثبات کل خاورمیانه را با خطر مواجه کرده است و این بی ثباتی بر روسیه هم تاثیرمی گذارد. مقامات روسیه برخلاف بسیاری از مقامات کشورهای منطقه این مساله را درک می کنند.
درخصوص اوضاع اجتماعی و فرهنگی نیز باید گفت: هزاران خانواده روسی- سوری وجود دارد که پل فرهنگی و اجتماعی بین دو کشور ایجاد کرده اند.
اگرروسیه چانه زنی می کرد این اتفاق یک تا دو سال پیش یعنی زمانی رخ می داد که اوضاع سیاسی روشن نبود. امروز اوضاع برای همه کاملا روشن است و کسی که آن زمان چانه زنی نکرده است امروز هم این کار را نمی کند.
بشار اسد در پاسخ به این پرسش که آیا گفتگوهایی درخصوص تحویل سوخت، کالا و سلاح بین دو طرف درجریان است و به ویژه اوضاع قرارداد مربوط به موشکهای اس-سیصد به چه صورت است؟، گفت: هیچ کشوری نمی تواند درمورد وجود تسلیحات یا قراردادهای تسلیحاتی صحبت کند چون این مساله جزو اسرار کشور و نیروهای مسلح است. ولی همه قراردادهایی که با روسیه منعقد شده اند اجرا می شوند و نه بحران و نه فشار آمریکا و اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس مانع اجرای آنها نمی شود. روسیه آنچه را که برای دفاع از سوریه و مردم آن مورد نیاز است دراختیار این کشور قرار می دهد.
خبرنگار ایزوستیا در ادامه پرسید دمشق انتظار چه کمکی را از مسکو دارد؟ اقتصادی یا تسلیحاتی؟ و آیا قصد درخواست وام از روسیه را ندارد؟.
اسد پاسخ داد: وقتی امنیت کشوری ضعیف می شود وضع اقتصادی آن هم ضعیف می شود. آنچه که روسیه بر اساس قراردادهای نظامی در اختیار سوریه قرار می دهد بدون تردید موجب بهبود اوضاع اقتصادی کشور می شود. حمایت روسیه از حق سوریه برای استقلال از همان ابتدا به اقتصاد این کشور کمک کرده است. برخی از کشورهایی که علیه ملت سوریه اقدام کرده اند به ویژه با تحریم اقتصادی که کشور ازآن آسیب دیده ضربه بزرگی به اقتصاد آن زده اند. ولی روسیه رفتار کاملا متفاوتی داشته است. حمایت سیاسی روسیه و نیز اجرای دقیق قراردادهای نظامی با وجود فشار آمریکا وضع اقتصادی سوریه را به طور محسوسی بهتر کرده است. درخصوص خود اقتصاد باید گفت، هر وامی از سوی کشورهای دوست مانند روسیه به نفع هر دو طرف خواهد بود.
برای روسیه این اقدام به منزله توسعه بازار معامله و ایجاد دورنماهای تازه برای شرکتهای کشور و برای سوریه به معنی امکان جذب سرمایه به منظور توسعه اقتصاد است. قراردادهایی که در زمینه تحویل انواع کالا با شرکتهای مختلف روسی بسته می شوند هم جای خود را دارند. یک بار دیگر باید تاکید کرد موضع سیاسی روسیه و حمایت آن از سوریه تاثیر مثبتی بر ثبات و رفاه مردم این کشور دارد.
بشار اسد در خصوص جزئیات قراردادهای موجود با روسیه یادآور شد تحریمهای اقتصادی دسترسی مردم سوریه را به مواد غذایی و سوخت با مشکل مواجه کرده است و اینها کالاهای اصلی زندگی هستند. مسلما آنچه که دولت سوریه از طریق امضای قرارداد با روسیه و سایرکشورهای دوست انجام می دهد امکان تامین این محصولات را فراهم می کند.
خبرنگاران روزنامه در ادامه با اشاره به این موضوع که بشار اسد چندین بار عفو عمومی اعلام کرده است نظروی را درمورد نتایج این اقدام و احتمال همکاری جنگجویان سابق با ارتش سوریه جویا شدند.
اسد دراین باره گفت: عفو عمومی نتایج مثبتی داشته به ویژه زمانی که اوضاع سوریه برای همگان روشن شده است. بسیاری از جنگجویان سلاح را زمین گذاشته و به زندگی عادی برگشته اند و تعداد زیادی از آنها با دولت همکاری می کنند. این گروهها به دو دسته تقسیم می شوند. نخست کسانی که فریب رسانه ها را خورده بودند و دوم کسانی که به خاطر تهدید، به تروریستها پیوسته بودند.
به همین دلیل همیشه باید درها را برای کسانی که تصمیم به بازگشت از راهی می گیرند که علیه وطنشان است ؛ بازنگه داشت. با این که خیلی ها با عفو عمومی اعلام شده در سوریه مخالف بودند این اقدام نتیجه داده و موجب کاهش تنش و تشنج در جامعه شده است.
بشار اسد در پاسخ به این سوال که چه کشورهایی را متحدان اصلی و چه کسانی را دشمنان سوریه می داند و چه کسی مقصر وخامت روابط دمشق با کشورهایی مانند قطر، ترکیه و سوریه است؟ تاکید کرد کشورهای روسیه و چین درعرصه جهانی و ایران در عرصه منطقه ای در کنار سوریه قرار دارند ولی در عین حال در جهان تغییرات مثبتی درجریان است و برخی کشورها که پیش از این کاملا مخالف سوریه بودند حالا مواضع خود را تغییر داده اند و بقیه هم شروع به ازسرگیری روابط با دمشق کرده اند. کشورهایی هم وجود دارند که به طور غیرمستقیم از سوریه حمایت می کنند. اما کشورهایی مانند قطر و ترکیه به طور علنی از تروریستها حمایت می کنند. قطر حامی مالی تروریستها است و ترکیه آنها را آموزش و کریدورهای مورد نیاز را در اختیارشان قرار می دهد. حالا عربستان جای قطر را به عنوان حامی مالی تروریستها گرفته است. این کشور فقط پول دارد و کشوری که فقط پول داشته باشد؛ نمی تواند جامعه متمدنی ایجاد و از صلح حفاظت کند. درحالی که عربستان نقش حامی اصلی را ایفا می کند ترکیه وضع دیگری دارد. خیلی جای تاسف دارد که کشوری مانند ترکیه را تنها با چند دلار می توان به کنترل خود درآورد. متاسفانه کشوری به این بزرگی با موقعیت ژئوپلیتیکی و جامعه پیشرفته به دست یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس کنترل می شود. نخست وزیر ترکیه مقصر این اوضاع است و مردم کشور که با مردم سوریه اشتراکات و میراث فرهنگی مشترکی دارند هیچ تقصیری ندارند.
سوال بعدی خبرنگاران ایزوستیا این بود که چه چیزی در پس موضع مشترک روسیه و سوریه قرار دارد؟ آیا این مساله فقط به منافع ژئوپلیتیک مربوط می شود یا شباهتهایی بین مردم دو کشور وجود دارد که باید با خطر دائمی تروریسم مبارزه کنند؟.
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این پرسش گفت : روابط روسیه و سوریه نقاط اشتراک فراوانی دارد که مهمترین آنها اشغال روسیه در دوران جنگ جهانی دوم است. سوریه هم بارها اشغال شده است. دوم این که روسیه هم مانند سوریه از تلاشهای پرشمار برای مداخله در امور داخلی اش آسیب دیده است. مساله سوم ترویسم است. مردم سوریه به خوبی می دانند کشتن انسانهای غیرنظامی به دست جنگجویان قفقاز شمالی چه معنی دارد و ماجرای گروگان گیری در بسلان و نورد اوست مسکو را از یاد نبرده اند. به این ترتیب روسها هم متوجه اوضاع کنونی سوریه هستند چون خودشان عواقب تروریسم را تجربه کرده اند. به همین دلیل وقتی یک مقام غربی تروریستها را به دو دسته بد و میانه رو تقسیم می کند مردم روسیه حرفهایش را باور نمی کنند.
شباهت دیگری که بین روسیه و سوریه وجود دارد ؛خانواده هایی هستند که به آنها اشاره شد. اگر شباهت های فرهنگی و اجتماعی و اشتراکات فکری نبود این خانواده ها هم که نقش پل ارتباطی بین دو کشور را دارند وجود نداشتند. به همه آنچه که گفته شد باید منافع ژئوپلیتیک را هم اضافه کرد. بی ثباتی سوریه و منطقه بر روسیه هم تاثیر خواهد گذاشت. مسکو به خوبی آنچه را که اروپاییها و کل غرب درک نمی کنند؛ درک می کند و آن این حقیقت است که خطر تروریسم حد و مرز ندارد. اشتباه است تصور کنیم مواضع کشور بزرگی مانند روسیه بر یکی دو اصل بنا شده است.
ایزوستیا در آخرین پرسش خود این موضوع را مطرح کرد که اسد چه انتظاری از کنفرانس ژنو- دو دارد؟.
اسد در پاسخ گفت: هدف کنفرانس ایجاد زمینه حل و فصل بحران سوریه از راه سیاسی است. ولی تا زمانی که حمایت خارجی از تروریسم متوقف نشود دمشق نمی تواند گفتگوهای سیاسی را شروع کند. آنچه که سوریه از این کنفرانس انتظار دارد اعمال فشاربرکشورهایی است که از تروریسم در خاک آن حمایت می کنند. آنها باید قاچاق سلاح و اعزام مزدور و تروریستها را به سوریه متوقف کنند. درصورت برداشتن این گام کار روی انجام گفتگوهای سیاسی در مورد آینده کشور، قوانین و قانون اساسی بین همه طرف های سوری به مراتب راحت تر خواهد شد.
پوتین:مدرکی دال براستفاده دمشق ازسلاح شیمیایی وجودندارد
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در گفتگوی تلفنی با دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس گفت:هیچ سندی دال بر استفاده رژیم سوریه از سلاح شیمیایی وجود ندارد.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از شبکه تلویزیونی سوریه ، وزیر امور خارجه چین هم با اشاره به برنامه ریزی بعضی کشورهای غربی برای اقدام نظامی علیه سوریه تاکید کرد راه حل سیاسی تنها راه برای حل بحران سوریه است.
وانگ لی افزود:باید به برگزاری کنفرانس بین المللی برای حل بحران سوریه در ژنو اولویت داده شود.
لی خاطر نشان کرد: چین از تحقیق مستقل، واقع بینانه، عادلانه و شفاف در مورد استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه حمایت می کند تا در سریعترین زمان ممکن مشخص شود که چه اتفاقی رخ داده بود.
وزیر امور خارجه چین گفت: همه طرفها باید با مسئله سلاح های شیمیایی با احتیاط برخورد کنند تا زمینه دخالت خارجی در مورد بحران سوریه به وجود نیاید.
اظهارات جنگ طلبانه وزیر امور خارجه امریکا
خبر دیگر اینکه در حالیکه بازرسان سازمان ملل متحد در غوطه شرقی در حال بازرسی هستند و سازمان ملل در انتظار اعلام نتایج کار بازرسانش است ،جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی جنگ طلبانه گفت:واشنگتن شواهدی درباره حملات شیمیایی در غوطه شرقی دارد و اوباما ، رئیس جمهور این کشور درباره نحوه واکنش به این حملات، تصمیم می گیرد.جان کری گفت:این کشور مدارکی را که در اختیار دارد ظرف چند روز آینده ارائه خواهد کرد.
همزمان سخنگوی سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران در نیویورک در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره پیشرفت تحقیقات این سازمان در سوریه گفت:بازرسان توانسته اند به دو بیمارستان در سوریه مراجعه و نمونه هایی جمع آوری کنند.
سازمان ملل دنبال راه حل سیاسی درباره سوریه است
فرحان حق در پاسخ به سوال دیگری درباره اقدامات نظامی ضد سوریه گفت: دبیرکل سازمان ملل بارها گفته است ما دنبال راه حل سیاسی و دیپلماتیک هستیم.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت:«حمله نظامی به سوریه بدون حکم شورای امنیت سازمان ملل که لندن و پاریس پیشنهاد آن را داده اند ، نقض آشکار قوانین بین المللی و کاری بسیار خطرناک است.»
شبکه تلویزیونی الجزیره عربی گزارش داد کاخ سفید اعلام کرد مشاور امنیت ملی آمریکا جهت بررسی تحولات سوریه با مقامات رژیم صهیونیستی دیدار کرد.
آمریکا حتی یک مدرک در مورد استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی ندارد
در همین حال وزیر اطلاع رسانی سوریه با تاکید براینکه آمریکا حتی یک مدرک در مورد استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی ندارد گفت: کشورهایی که امروز سوریه را تهدید می کنند در تجاوز به این کشور از ابتدای بحران تاکنون سهیم هستند.
عمران الزعبی افزود: این کشورها برای تروریست ها کمک های مالی و تسلیحاتی ارسال می کنند و در انتقال گروهی آنها به سوریه نقش دارند. این کشورها همچنین تحریمهای اقتصادی علیه سوریه اعمال کردند.
وی خاطر نشان کرد: بعضی از این کشورها احساس می کنند همه اقدامات آنها تاکنون نتیجه ای نداشته است و شاید هدف تهدیدات آنها این است که نقش مستقیم در تجاوز احتمالی علیه سوریه داشته باشند.
وزیر اطلاع رسانی سوریه گفت: شتابزدگی اروپا و آمریکا درباره اتهام زنی به دولت سوریه، پیش دستی کردن در مورد نتیجه تحقیقات هیات سازمان ملل است و نشان می دهد انگیزه های پنهانی در مورد تجاوز به سوریه، صرفنظر از اینکه چه کسی از سلاح شیمیایی استفاده کرده است، وجود دارد.
عمران الزعبی گفت: آمریکا حتی یک مدرک در مورد استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی ندارد، زیرا در واقع از این سلاح ها استفاده نکرده است. مگر آنکه آمریکا بخواهد مدارک جعلی مانند ادعای وجود سلاح های کشتار جمعی در عراق ارائه کند.
الزعبی افزود: ماموریت هیات سازمان ملل در سوریه هنوز پایان نیافته و گزارش خود را ارائه نکرده است. ماموریت این هیات آن است که به این سوال پاسخ دهد که آیا از سلاح شیمیایی استفاده شده است یا نه. این هیات مامور آن نیست که بگوید چه طرفی از سلاح شیمیایی استفاده کرده است.
وی خاطر نشان کرد: ما اطمینان داریم گروه های مسلح عامل استفاده از سلاح شیمیایی هستند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه آمریکا گفتگو با روسیه را درباره اوضاع سوریه که قرار بود روز چهارشنبه در لاهه صورت گیرد، به تعویق انداخت.روسیه نیز از این تصمیم دولت آمریکا ابراز تاسف کرد.
مردم ترکیه:اتهامات علیه دولت سوریه دروغ است
بسیاری از شهروندان و شخصیت های سیاسی در ترکیه اتهامات علیه دولت سوریه در خصوص استفاده از سلاح شیمیایی را دروغ می دانند.
به گزارش شبکه تلویزیونی سوریه، شهروندان ترک تاکید می کنند گروه های مسلح تروریست عامل استفاده از سلاح شیمیایی علیه غیرنظامیان در سوریه هستند.بگفته این شهروندان، دولت رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه به انتقال سلاح های شیمیایی برای گروه های مسلح کمک می کند.
ارهان نال چاجی معاون رهبر حزب کمونیست ترکیه گفت:«دولت حزب عدالت و توسعه مسئول استفاده از سلاح شیمیایی علیه غیرنظامیان سوری است. ما اطمینان داریم گروه های تروریستی و حامیان آنها در بین قدرتهای بین المللی و منطقه ای عامل استفاده از سلاح شیمیایی هستند. ترکیه یا عربستان سعودی سلاح شیمیایی در اختیار تروریست ها قرار دادند. ما از ملت سوریه در برابر این جنگ بین المللی حمایت می کنیم.»
ارگون گوک ترک رئیس اتحادیه جوانان ترک شاخه آنکارا هم گفت:« استفاده گروه های تروریستی از سلاح شیمیایی نشانه ضعف این گروه هاست که از حمایت آمریکا و مزدورانش در منطقه برخوردارند.