معاون اول رئیس جمهور گفت: طول سواحل کشور حدود پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر است و باید از این مزایا استفاده کرد.
اقتصاد دریا محور، مدلی برای توسعه فعالیتهای اقتصادی در دریا و پس کرانهها که در ادبیات توسعه اقتصادی و آینده پژوهی، نه به عنوان یک انتخاب، که یک راهبرد الزامی در دهههای آینده کشور از آن یاد میشود.
با وجود تاکید اسناد بالادستی از جمله برنامه ششم توسعه، بر توسعه اقتصاد دریا محور، آمارها از پایین بودن سهم تولید ناخالص ملی در این حوزه به دلیل برخی مشکلات حکایت دارد.
معاون برنامه ریزی، توسعه مدیریت و منابع سازمان بنادر و دریانوردی گفت: بنابر مطالعات انجام شده سهم تولید ناخالص ملی در حوزه اقتصاد دریا محور در کشور حدود دو درصد است و به نوعی حکمرانی بخش دریایی با کاستیها و نواقصی مواجه است.
آقای حسن بیک محمد لو افزود: زیرساختهای ایجاد شده در کرانه ها، ظرفیتهایی برای توسعه این بخش ایجاد کرده، اما در مواردی این ظرفیتها بدون استفاده باقی مانده است.
معاون برنامه ریزی، توسعه مدیریت و منابع سازمان بنادر و دریانوردی گفت: همه فعالیتهای اقتصادی که در ساحل و دریا انجام میشود تحت یک واحد متمرکز هدایت و راهبری نمیشوند و تفکیکی که در وزارت خانههای متعدد ایجاد میشود و پراکندگی موضوعات دریایی ما باعث شده ظرفیتها بارور نشوند.
بخش خصوصی نیز در دهههای گذشته گرچه با موانعی روبرو بوده، اما تلاش کرده فعالیتهای اقتصادی مرتبط با دریا را توسعه دهد.
آقای مسعود پل مه دبیر انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران گفت:در بخش تجهیزات پشتیبانی به دلیل اینکه تجهیزات تماما وابسته به خارج از ایران است و در مشکلات تحریمی امکان تامین تجهیزات جدید را به راحتی نداریم قدری عقب ماندگی داریم لیکن مشکلات اقتصادی و کمبود نقدینگی باعث شده در حوزه دریا کمترین رشد را داشته باشیم.
توسعه اقتصاد دریا محور در ۱۴ بخش موجب افزایش تولید ناخالص ملی میشود: از شیلات و آبزی پروری، تا ترانزیت و از صادرات و واردات تا ساخت کشتی و گردشگری دریایی.
جذب سرمایه گذار، تخصصی شدن بخشهای اقتصاد دریایی و حمایتهای قانونی از فعالان اقتصاد دریا محور، سهم دو درصدی ایران از این حوزه را افزایش خواهد داد.