درحالیکه چند روز بیشتر از پاسخ آمریکا به پیشنهاد اروپا درباره احیای روند مذاکرات لغو تحریمها نمیگذرد، رسانههای جهان سردرگم و بی اطلاع از محتوای آن به پیش بینیهای غیرکارشناسی روی آورده اند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، درحالیکه چند روز بیشتر از اقدام آمریکا البته بعد از ایران به ارائه پاسخ به پیشنهاد اتحادیه اروپا درباره احیای روند مذاکرات لغو تحریمها نمیگذرد، رسانههای جهان سردرگم و بی اطلاع از محتوای این پاسخ ضمن استناد به مواضع و حرفهای گذشته مسئولان ارشد آمریکایی و کشورهای درگیر این پرونده و بعضا روی آوردن به پیش بینیهای شخصی و غیرکارشناسی، گاهی از پایان خوش بینیها به احیای مذاکرات و گاهی از موفقیت آن میگویند.
در این خصوص شبکه سعودی العربیه در گزارشی مدعی شد: پس از تبلیغات گسترده رسانهای برای ترویج توافقنامه هستهای در واشنگتن و تهران، پاسخ آمریکا به پیش نویس اتحادیه اروپا، ترمز خوش بینی را کشید.
مجری شبکه تلویزیونی العربیه گفت: این هفته شاهد بحث بر سر «پیش نویس نهایی» توافقنامه هستهای که به نظر میرسد به تدوین دوباره نیاز دارد، داغ بود. از اوایل ماه اوت، خوش بینی درباره انعقاد توافق پس از گذشت ۱۷ ماه از مذاکرات، حاکم شده بود و هر دو طرف ایرانی و آمریکایی، در حال تبلیغ برای پیروزی شان در مذاکرات بودند و شاهد گسترش تبلیغ داخلی برای این توافقنامه در رسانههای ایرانی و آمریکایی بودیم که حاکی از احتمال احیای قریب الوقوع توافقنامه هستهای بود.
در آمریکا رسانههای نزدیک به دموکراتها ازجمله سی ان ان، ام بی سی، ای بی سی و ام اس ان بی سی، واشنگتن پست و نیویورک تایمز، ماموریت تفسیر مضمون مذاکرات را درباره توافقنامهای برعهده داشتند که در اصل اعضای هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه از آن استقبال نمیکنند.
مجری العربیه ادعا کرد: اما پیش نویس نهایی که امضای آن قریب الوقوع بود و واشنگتن تلاش کرد آن را تبلیغ کند، شامل خواستههای جدیدی از طرف ایران بود که در درجه اول مربوط به پایان تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره سه سایت هستهای است. ایران همچنین خواهان تضمینهایی برای اعمال نشدن مجدد تحریمها در صورت خروج واشنگتن از توافقنامه هستهای است.
مجری العربیه به مصاحبه محمد مرندی مشاور تیم مذاکره کننده ایران با سی ان ان اشاره کرد که وی این موضوع را بیان کرد؛ بنابراین ایران خواهان تضمین کاهش تحریمها علیه این کشور حتی درصورت ازسرگیری فعالیتهای هسته ایش با خروج مجدد دولتهای آینده آمریکا از توافقنامه هستهای است. این نکته اساسی بین دو طرف است. به ویژه که خبرهای منتشر شده در ایران حاکی از آن است که تهران دستگاههای سانتریفیوژ را زیرنظر آژانس حفظ خواهد کرد.
مجری العربیه خاطرنشان کرد: خبرهایی که اعلام شده بود باعث شد اسرائیل، کارزار همه جانبهای را برای اعمال فشار با هدف رد شدن توافقنامه به راه بیاندازد. سران اين رژيم به صورت بی سابقه، نظر خودشان را در مخالفت با توافقنامه اعلام کردند. نخست وزیر اسرائیل تاکید کرد دادن میلیاردها دلار پول به تهران برای متوقف کردن توسعه برنامه هسته ایش به مدت چند سال، برای امنیت ما قابل قبول نیست. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر سابق اين رژيم هم که رقیب یائیر لاپید در انتخابات آینده است، موضع خودش را در سرسختی برای مخالفت با توافقنامه اعلام کرد و در مصاحبه با رسانههای آمریکایی تا افکار عمومی را علیه نرمش جو بایدن در برابر ایران، بسیج کند.
رسانههای جمهوریخواه هم به صورت همزمان، افکار عمومی را علیه توافقنامه که به زعم خود آن را فاجعه بار توصیف میکنند، بسیج کردند. فاکس نیوز هدایت این کارزار برا برعهده داشت تا نظر اعضای کنگره از حزب جمهوریخواه را درباره خبرهای منتشره جویا شود.
این در حالی است که مرکز دفاع از آزادیها و دموکراسیها، سرخورده از فضای مثبت برای احیای مذاکرات لغو تحریم ها، گزارشی از سودهایی منتشر کرد که ایران در صورت انعقاد توافقنامه در مدت یک سال به دست خواهد آورد. این مرکز برآوردی هم از درآمدهای ایران به صورد عددی به نمايش درآورده است و اعلام کرد این درآمدها حدود ۳۰۰ میلیارد دلار است و تا پایان سال ۲۰۳۰ ایران سود هزار میلیارد دلاری از توافقنامه خواهد داشت.
در این فضای اعمال فشار برای مخالفت با توافقنامه، پاسخ آمریکا به ملاحظات تهران درباره پیش نویس نهایی توافقنامه، ارائه شد.