رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اوایل مهرماه تبادل کارشناس میان ایران و عراق و ایران و سوریه برای مهار گرد و غبار آغاز میشود.
وی اظهار داشت: در این زمینه در داخل کشور اقدامات خوبی انجام شده است، ستاد مقابله با گرد و غبار مستقر در سازمان محیط زیست کانونهای داخلی را شناسایی کرده است و در نشستهای مختلف یک برنامه ۱۰ ساله برای کنترل کانونهای داخلی تدوین و برای اجرا به دستگاههای مرتبط مانند وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، نفت، صمت و کشور داده شد تا عملیات میدانی آغاز شود.
سلاجقه درباره برنامههای خارجی مقابله با گرد و غبار گفت: ۲۷۰ میلیون هکتار کانون خارجی گرد و غبار در شمال، شمال شرق، جنوب و جنوب شرق از کشورهای همسایه شناسایی شده که کشور ما را تحت تاثیر قرار میدهد، مقابله با آنها را در قالب یک دیپلماسی فعال آغاز کردیم. با کشورهای همسایه مذاکره کردیم که منجر به امضای ۵ تفاهم نامه عملیاتی شد و در نهایت در تیرماه ۱۱ کشور همسایه متاثر از گرد و غبار در قالب نشست منطقهای در ایران گرد هم آمدند که یک ظرفیت عالی در بحث محیط زیست در کشور ایجاد شد.
وی ادامه داد: رییس جمهوری در مراسم افتتاح این نشست حضور داشت و در آنجا پیشنهاد ایجاد یک سازمان منطقهای محیط زیست و تشکیل صندوق محیط زیست منطقهای مطرح شد که مورد موافقت حاضران در نشست قرار گرفت. بر این اساس اوایل مهرماه تبادل کارشناس بین ایران و عراق و ایران و سوریه برای آغاز کارهای عملیاتی انجام میشود.
سلاجقه در ادامه درباره نشست گلاسکو گفت: این یک نشست با محوریت تغییر اقلیم و کاهش گازهای گلخانهای بود که در آن بر به صفررسیدن کربن تاکید شد، بر این اساس آلمان پیشنهاد کرده بود که باید استفاده از ذغال سنگ کاملا تعطیل شود البته برخی کشورها مانند چین مخالفت کرده بودند، ما هم در کشور خودمان معادن خدادادی زیادی داریم که میتوانیم به درستی از انها استفاده کنیم، البته آلمان بر عدم استفاده از زغال سنگ تاکید کرد، اما الان میبینیم به علت شرایطی که پیش آمده آلمانیها مجبورند حتی در خانههای خود برای گرمایش از ذغال سنگ استفاده کنند.
وی گفت: در این نشست بحث تروریسم اقتصادی را مطرح کردم و گفتم که شما ما را محصور کرده اید و حتی در بحث محیط زیست که یک مقوله یکپارچه و جهانی است ما را تحریم کرده اید، این کار تبعات محیط زیستی زیادی دارد. در مجموع مسائل خود را مطرح کردیم، البته ما با اینکه هیچ تعهدی نداشتیم، در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای گامهای خوبی برداشتیم. در قدم اول قرار بود ۴ درصد از انتشار گازهای گلخانهای خود بکاهیم، اما با اقدامات صورت گرفته از این عدد بسیار جلوتر هستیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به شهادت محیط بان نجفی محیط بان کرمانشاهی در مقابل دادگاه اشاره کرد و گفت: سازمان محیط زیست درباره پرونده محیط بان نجفی با تمام قوا وارد شده بود، رای اعدام شکست، اما متاسفانه این اتفاق تلخ و دردناک رخ داد و ما محیط بان خود را از دست دادیم.
وی اظهارداشت: متاسفانه در قانون استفاده از سلاح محیط بانان ضعف وجود دارد ما برای رفع آن اصلاحیه این قانون را تهیه کردیم که امیدواریم هر چه زودتر تصویب شود، تلاش میکنیم بتوانیم محیط بانان را به جایگاه واقعیشان برسانیم و آنرا تحکیم کنیم تا از لحاظ قانونی در حمل سلاح مشکل نداشته باشند. متاسفانه وقتی محیط بانان با شکارچی متخلف روبرو میشوند در استفاده از سلاح دچار شک و تردید میشوند در حالی که فرد متخلف به راحتی به سمت آنها شلیک میکند که با اصلاح این قانون این مشکل هم برطرف میشود.
معاون رییس جمهوری درباره زبالهها گفت: زبالهها به ویژه در استانهای شمالی کشور مشکل ساز شدند، برای این منظور قرارگاه عملیاتی پسماند در وزارت کشور شکل گرفت، همچنین ستاد ملی پسماند در سازمان حفاظت محیط زیست فعال است و هر هفته جلسه آن تشکیل میشود، بر این اساس ۱۲ رویکرد مناسب را برای قرارگاه تهیه کردیم، در این قسمت نگاه جامع به پسماند به ویژه در ۳ استان شمالی کشور است که در نظر داریم به عنوان الگو اجرا شود و برای آن یک برنامه ۴ ساله تدوین کردیم، زبالههای سراوان هم سالها روی هم انباشته شدند و به ارتفاع ۹۰ متر رسیده اند که شیرابههای آن جاری شده و مشکلاتی را به وجود اورده است که در تلاش برای ساماندهی آن هستیم.
وی اظهار داشت: برای این منظور اعتبار، بازه زمانی، روش کار و دستگاههای متولی مشخص شده اند. متاسفانه پسماند در کشور به باندهای مافیایی تبدیل شده است که برای مهار و کنترل آن باید دستگاه قضایی ورود کند تا بتوانیم آنرا به ارزش افزوده برای تمام مردم تبدیل کنیم. رییس جمهوری هم بر این مساله تاکید فراوان دارد.
به گفته وی وزارت بهداشت هم در زمینه پسماندهای خطرناک و ویژه کارهای خوبی انجام داده است.
وی درباره پسماندهای آرادکوده گفت: در زمینه آرادکوه تهران همیشه نماینده ویژه در جلسات پسماند سازمان محیط زیست حضور دارد تا خروجی جلسات را در قالب الگویی در مجموعه آرادکوه انجام دهد.
وی با اشاره به تولید روزانه ۷ هزار و ۵۰۰ تن زباله در تهران گفت: یک مساله مطرح است و آن اینکه کاش اصلا زباله تولید نمیشد، اما حالا که تولید میشود باید به مساله تفکیک از مبدا با جدیت ورود کنیم، در یکی از شهرهای کشور اسنپ برای این کار وجود دارد یعنی هر ساعت از شبانه روز زنگ بزنید به در منزل میآیند و زبالهها را میبرد و آنها تفکیک میشود و به کفپوش تبدیل میشود، همه از این فرایند راضی هستند و باید به این سمت حرکت کنیم.
سلاجقه گفت: یک بخش اساسی در گفتمان سازی بحث رسانه است که شاید در این قسمت در جهت مثبت کار نکردیم، بر این اساس قرار است کارگروه ستاد رسانهای شکل بگیرد.
وی درباره گفتمان محیط زیستی گفت: دین و فرهنگ ما از لحاظ مولفههای محیط زیستی بسیار غنی است، اصل پنجاهم قانون اساسی، سیاستهای ابلاغی ۱۵ گانه رهبری و تاکیدات بر حفظ محیط زیست در قران همه موید این ادعا است، اما چرا به آنها جامه عمل نپوشانیم، در این زمینه قصور کردیم، رهبری فرمودند محیط زیست یک مساله درجه یک است و این دولت و آن دولت نیست که این خود سیاست زدایی را از محیط زیست زیست دور میکند، همچنین رییس جمهوری میگوید که توسعه فرع بر محیط زیست است و در دولت به عنوان یک اصل پذیرفته شده است بنابراین باید برای گفتمان محیط زیستی برنامه داشته باشیم که در سازمان کارهایی در این زمینه آغاز شده است.
معاون رییس جمهوری گفت: اصول دینی و دانش بومی ما برگرفته از طبیعت است، بر این اساس ما شعار سازمان محیط زیست را مبنی برشعار سال " مردم پایه و فناورانه " تعیین کردیم، در زمینه دانش بومی گنجینههای نهانی در کشور داریم که استفاده نمیکنیم، میبینیم که در مسائل محیط زیست چقدر غنی هستیم، اما دست در جیب فرهنگ غربی کردیم در این راستا معاونت آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست کارهای خوب انجام داده و دانش بومی هر استان را در قالب ظرفیت محیط زیستی هر استان جمع آوری میکند که به عنوان دانش بومی محیط زیست ایران تدوین خواهیم کرد.
سلاجقه درباره نقش سمنها گفت: اگر سمنهایی باشند که واقعا در جهت اهداف محیط زیست فعالیت میکنند قطعا در این راه موثر هستند، اما سمنهایی امدند که هیچ شناختی نسبت به کنش و واکنش محیط زیست نداشتند، اما خوشبختانه الان سمنهایی که با سازمان همکاری میکنند حتی در شورای راهبردی سازمان در کنار معاونان حضور دارند و واقعا متخصص و دلسوز هستند. ما هم کنار آنها میایستیم و از این دست سمن در کشور کم نداریم که علمی و مبتنی بر وظایف حاکمیتی خود عمل میکنند. در واقع سازمانهای مردم نهادی که الان کار میکنند ساماندهی و ثبت شدند و کاملا تخصصی کار انجام میدهند.
وی درباره استفاده از ظرفیتهای جهادی گفت: هم در مجلس و هم هیات دولت بحث ظرفیت گروههای جهادی که بی بدیل است مطرح است، آنها نیروهای جوانی هستند که فکر دارند و دلسوز کشور هستند و ما هم داریم زمینه استفاده از ظرفیت آنها را در بخش محیط زیست ایجاد میکنیم بر این اساس در حال گرفتن ارتباط با این گروهها هستیم و با توجه به ابلاغیه معاون اول رییس جمهوری حتما تکلیف قانونی ما است که به این سمت برویم، در حال تهیه بستههای آموزشی در این بخش هستیم، داریم هویت یابی میکنیم و در این زمینه به حوزههای علمیه هم پرداختیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین درباره وضعیت پیروز توله یوز ایرانی گفت: حال پیروز خوب است و بارداری ایران (توله یوز ماده در توران) در اسارت دستاورد خوبی از لحاظ علمی برای کشور بود که بسیار ارزشمند و بی بدیل است.