دریاچه ارومیه دومین دریاچه آب شور در جهان است. حق آبه این دریاچه امسال از سدهای حوضه آبریز آن، تخصیص نیافته و تونل انتقال آب به آن هم تکمیل نشده که نتیجه آن خشکی ۹۵ درصدی دریاچه است.
احیای دریاچه ارومیه در لیست اولویتهای دولت قرار دارد.
مرداد ماه سال ۱۳۹۲ کارگروه نجات دریاچه ارومیه تشکیل شد و با تصویب ۱۹ طرح اولویت دار کار خود را آغاز کرد و تا کنون بیش از ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار برای احیای این دریاچه اختصاص یافته است.
آقای مسعود تجریشی پژوهشگر، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: از وسعت حدود ۴۸۰۰ کیلومتر مربع، حدود ۲ هزار کیلومتر آب باقی مانده که حتما در ماههای آینده این آب هم از دست خواهد رفت.
جدیدترین جلسه این کارگروه ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ با حضور آقای مخبر، معاون اول رئیس جمهور و وزیر نیرو، تشکیل شد.
آقای محرابیان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: طی ۱۰ روز گذشته شاهد انتقال پساب بهداشتی و تصفیه شده شهر تبریز به دریاچه بودیم، فاز دوم هم در مرحله تکمیل است و بخشی از فاضلاب شهر ارومیه هم در حال انتقال است.
در این نشست آقای مخبر تامین اعتبارات لازم برای طرحهای نیمه تمام را ضروری دانست.
یکی از طرحهای انتقال آب با وجود هزینههای انجام شده و پیشرفت بیش از ۹۷ درصد، هنوز با مشکل مواجه است که معاون اول رئیس جمهور در این زمینه گفت: علت تاخیر در تکمیل طرحهای نیمه تمام باید مشخص شود.
آقای معتمدیان دبیر کارگروه نجات دریاچه ارومیه هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: وزارت جهاد کشاورزی موظف شده تغییر الگوی کشت را در استانهای حاشیه دریاچه ارومیه عملیاتی کند همچنین دستوراتی برای تامین منابع مالی پروژههای سخت افزاری نیمه تمام، هم در بحث تصفیه خانهها و انتقال پساب و هم در بحث انتقال آب به دریاچه ارومیه به وسیله ستاد احیا از طرف معاون اول رئیس جمهور صادر شد تا سازمان برنامه و بودجه تا ۱۵ شهریور این منابع مالی مورد نیاز پروژهها را اختصاص دهد.
خشک شدن دریاچه ارومیه از حدود نیمه دهه ۸۰ آغاز شده که در این سالها علاوه بر خشکسالی، انحراف آب برای مصرف آبیاری کشاورزی در حوزه آبخیز آن هم افزایش یافته و هر روز مساحت این دریاچه کاهش مییابد. این امر نیازمند توجه ویژه همه دستگاهها است.