کاهش بارندگی در سالهای اخیر و نبود مدیریت در کشت محصولات پر آب بر ، سبب کاهش ذخایر سدها و افت سطح آب سفرههای زیرزمینی، مشکلات جدی برای جمعیت شهری همدان فراهم کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز همدان ؛ به علت اتمام ذخایر آب سدها و کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی، روزانه بیش از ۱۲ ساعت آب شرب شهر همدان قطع و یا به علت افت فشار قابل استفاده نیست.
البته تاخیر در انتقال آب از سد تالوار به همدان نیز مزید بر علت شده تا این روزها مردم شهر همدان با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کنند، گرمای طاقت فرسای تابستان و قطع طولانی مدت آب، و ادامه دار بودن این وضعیت نگرانی مردم را برای روزهای پیش رو، دو چندان کرده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان میگوید برای حل موقت مشکل آب آشامیدنی با استفاده از ۳ حلقه چاه در سایت جنوبی آق حصار چندین حلقه چاه استیجاری شهرستانهای بهار و همدان در صدد تامین آب از طریق آبهای زیرزمینی برآمده ایم، چاه چهارم سایت جنوبی هم با خروجی ۳۰ لیتر در ثانیه آماده بهره برداری است و سه حلقه چاه دیگر را با خروجی آب ۱۳۰ لیتر در ثانیه از سایت شمالی آق حصار وارد مدار شده است.
فرهاد بختیاری فر افزود: هرچند برنامه قطعی آب در اختیار شهروندان قرار گرفته است، اما با وجود کاهش ارتفاع آب مخازن، نوبت بندی با برنامه ریزی دقیق امکان پذیر نیست.
برای بررسی مشکل آب رسانی در شهر همدان وزیر نیرو به همدان سفر کرد و از بهره برداری مرحله نخست طرح آبرسانی بین حوضهای به همدان ظرف دو تا سه هفته آینده خبر داد.
علی اکبر محرابیان در سفر به استان به منظور بازدید از طرح آبرسانی از تالوار به همدان و همچنین بررسی روند مسائل و مشکلات مرتبط با خشکسالی و تنش آبی استان، با اشاره به اینکه عملیات اجرایی این طرح از ۱۷ سال پیش آغاز شده است، گفت: این طرح فراز و نشیب زیادی داشته است و با توجه به وضعیت تامین آب همدان و خشکسالی ممتد این استان و به ویژه سال آبی جاری قرار شد این طرح جزء طرحهای ویژه و اولویت دار دولت قرار گیرد وهر چه سریعتر برای تکمیل آن اقدام شود.
وی افزود: اجرای این طرح با طول ۱۴۰ کیلومتر و خط انتقال ۱۶۰۰، لولهای به قطر یک متر و ۶۰ سانتی متر، سه ایستگاه پمپاژ به ارتفاع حدود ۶۰۰ متر دارد که آب در ارتفاع در کوهستان پمپ میشود و درطی یک مسیر صعب و مشکل این آب به تصفیه خانه میرسد و به شهر همدان منتقل میشود.
وزیر نیرو تصریح کرد: در بازدید از این طرح و بر اساس گزارشهای مهندسان و متخصصان طرح امیدواریم شاهد افتتاح فاز یک آن در هفتههای آینده باشیم و بتوانیم آب همدان را به طور کامل تامین کنیم.
سخنگوی صنعت آب استان همدان همچنین در گفتگو با خبر همدان به تشریح آخرین اقدامات شرکت آب و فاضلاب پرداخت و گفت: ۱۸ کیلومتر لوله گذاری برای بای پس خط انتقالی آب سد تالوار به همدان باقی مانده است.
سخنگوی صنعت آب استان همدان افزود: ۶ کیلومتر لوله گذاری آماده انجام است.
وی با اشاره به آبرسانی از آق حصار تصریح کرد: برق رسانی به شبکه انتقال آب این روستا انجام شده است و علاوه بر ۳ حلقه چاه الحاقی در دیماه سال گذشته، ۳ حلقه چاه جدید هم به مدار آبرسانی افزوده شده است.
فرماندار همدان هم با اشاره به شرایط خشکسالی و اعمال برنامه مدیریت مصرف و قطعی آب از عملیات آبرسانی به ۷۰ نقطه شهرستان همدان خبر داد.
محمدعلی محمدی گفت: امکانات فنی برای آبرسانی به همدان باید تقویت شود و در این راستا از همه تانکرهای استان و بخشی نیز از سایر استانها برای آبرسانی به همدان استفاده شده است.
فرماندار با اشاره به اجاره چاههای کشاورزی برای تامین آب آشامیدنی مردم، گفت: تاکنون ۱۴ چاه با دبیهای مختلف وارد مرحله عقد قرارداد شده و از این تعداد، برداشت از پنج چاه آغاز شده است.
جمعیت هلال احمرهم در این میان پای کار آمد و برای حل مشکل کم آبی شهر همدان اقدام به توزیع یک میلیون بطری آب آشامیدنی کرد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان گفت: با توجه به اعمال برنامه زمان بندی قطع و مدیریت شبکه آب در شهر همدان، یک میلیون بطری آب آشامیدنی به حجم هر کدام ۱.۵ لیتر برای توزیع در مناطق محروم و کم آب شهرستان در اختیار مسوولان قرار گرفت.
علی سنجر بیگی افزود: این مقدار آب آشامیدنی توسط فرمانداری و ستاد مدیریت بحران در بین مناطقی که دچار قطعی آب هستند توزیع میشود.
وی تصریح کرد: همچنین جمعیت هلال احمر کشور ۲۰هزار گالن ۲۰ لیتری برای انتقال آب به همدان و ۵ تانکر ۵ هزار لیتری برای توزیع سیار آب به همدان اختصاص داده است.
کارشناس مسئول برنامه بهداشت و آب و فاضلاب معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی به مردم توصیه کرد با توجه به مشکل قطعی آب و کمآبی برای اطمینان خاطر آبهای مصرفی شرب را بجوشانند.
مهدی خدابخشی تاکید کرد:توصیه میشود مردم همدان آب شرب مصرفی را بین یک تا سه دقیقه در حال جوش بگذارند تا میکروبها و میکروارگانیسمهای احتمالی آن از بین برود و افرادی که دستگاه تصفیه دارند نیز بهتر است آب را بجوشانند و با اطمینانخاطر آب مصرف کنند.
از طرفی بنا به ادعاهای مختلف در مورد ارسنیک موجود در آب سد تالوار با توجه به ساختار زمین شناسی منطقه باید آزمایشهای لازم صورت بگیرد تا آب سالم و بهداشتی در اختیار همشهریان همدانی قرار گیرد
هزینه انتقال آب نیز از نهاوند کم هزینه تر می باشد
البته انتقال اب از سد تالوار معارضاتی دارد که مسئولین باید رسیدگی کنند مثلا" حق آبه مردم منطقه روستاهای اطراف سد
بنابراین در این اوضاع اقتصادی ، هر فرد مسئولی از این موارد کوتاهی کند در آینده باید پاسخگو باشد ،کارشناس آب ، شهروندهمدانی