مشوقهای حمایتی و برنامه ریزی برای سودآور شدن کشت محصولات راهبردی میتواند کشاورزان را به جای کشت محصولات جالیزی وآب بر به سمت اجرای طرح الگوی کشت و تولید محصولاتی، چون گندم، دانههای روغنی و نهادههای دامی سوق دهد.
دکتر مجتبی روحی کارشناس و خبرنگار میز کشاورزی خبرگزاری صدا وسیما در باره قانون محدودیت کشت محصولات جالیزی و آب بر میگوید سالانه حدود ۲۶ میلیون تن انواع محصول جالیزی از ۸۰۰ هزار تا یک میلیون هکتار سطح زیر کشت برداشت میشود که از این میزان حدود ۳ میلیون تن صادر میشود که البته اگر کشورهای مقصد پذیرای محصولات جالیزی ما باشند در حالیکه چهار برابر این میزان محصولات راهبردی مثل دانههای روغنی، گندم و انواع نهادههای دامی وارد کشور میشود در حالیکه میتوان با اجرای الگوی کشت از واردات آن بی نیاز شد.
به گفته روحی کشت محصولات جالیزی وضعیت چندان سودآوری برای کشاورزان نداشته بطوریکه در همین سال جاری در استان فارس خیار روی دست کشاورزان مانده یا در استان اردبیل کشاورزان نتوانسته اند به دلیل کاهش شدید قیمت هندوانه تولیدی خود را بفروشند و مجبور شده اند که تولید خود را معدوم کنند یا جلو دام بریزند. معضلی که در سالهای گذشته هم تکرار شده است و نه کشاورز و نه مردم از این تولید منفعتی نبرده اند.
این کارشناس کشاورزی با تاکید بر اینکه محدودیتهای صادراتی برای محصولات جالیزی باید اعمال شود خاطرنشان کرد طبق قانون بودجه شش ماه قبل از اعمال محدودیت دولت باید نسبت به ابلاغ آن اقدام کند و ابلاغ محدودیت کشت باید بر اساس اجرای طرح الگوی کشت باشد که هم معاون وهم وزیر جهاد کشاروزی اعلام کردند تا پایان شهریورماه این ابلاغیه و اجراییه را صادر خواهند کرد.
روحی در باره اقداماتی که میتواند کشاورزان را برای کشت محصولات راهبردی تشویق کند گفت آنچه باید بشود و آنچه قرار است صورت بیگرد دو مقوله جداست آنچه باید صورت بگیرد اینکه برای کشاورز محصولش سود آور باشد اگر از کشاروز میخواهیم دانه روغنی یا گندم بکارد باید کشتش برایش سودآور باشد این سود آور بودن باید در دستور کار سیاستهای ابلاغی دولتمردان و متولیان باشد.
دکتر روحی خاطرنشان کرد خرید تضمینی و اعلام به موقع قیمت خرید تضمینی مناسب و دادن این فرصت که کشاورز بر اساس قیمت اعلامی، هزینه و فایده خود را بررسی کند یکی از اقداماتی است که در اجرای طرح الگوی کشت موثر است.
به گفته روحی، اجرای کشت قراردادی و قراردادن کود و نهادهها در اختیار کشاروزان، بیمه محصولات بطوریکه کشاورز بداند با کشت محصول راهبردی در صورت خسارت دیدن بیمه خسارتش را پرداخت خواهد کرد از دیگر اقداماتی است که میتواند کشاورزان را به سمت تولید این محصولات تشویق کند.
این کارشناس کشاورزی خاطرنشان کرد وزیر جهاد کشاروزی اعلام کرد قیمت خرید تضمینی گندم را تا پایان شهریورماه اعلام میکنیم و همینطور برای کشت هر هکتار محصول راهبردی ۴ میلیون تومان یارانه میدهیم که این اقدامات هم نقش موثری در سوق دادن کشاورزان به سمت تولید محصولات راهبردی دارد.