معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: اجرای کشوری برنامه ایراپن نیاز به ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار دارد.
وی با بیان این که حدود ۱۰ سال برای سند ایراپن زحمت کشیده شده، ولی آنگونه که باید به آن توجه نشده است، ادامه داد: به علت کرونا دو سه سالی در اجرای برنامههای غیرواگیر رخوت ناخواستهای به وجود آمده است که باید با توانمند کردن همکاران و نظارت بیشتر، برنامهها را با قدرت بیشتری اجرا کنیم.
۷۰ درصد بار بیماریها، غیرواگیر است
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ۷۰ درصد بار بیماریها مربوط به بیماریهای غیرواگیر است، گفت: بیماریهای غیرواگیر و مزمن موجب مرگ و میرهای زودرس میشود، ما با بیماران مزمن همیشه سر و کار داریم، بنابراین آموزش و توانمندسازی دائمی آنها برای سبک زندگی سالم بسیار مهم است.
اجرای برنامه پزشک خانواده
حیدری افزود: دولت بر اجرای برنامه پزشک خانواده تأکید دارد و به احتمال زیاد از نیمه دوم امسال باید این برنامه را به صورت سراسری اجرا کنیم، حدود ۱۰ سال است که این برنامه در دو استان فارس و مازندران اجرا شده، ولی اجرای سراسری آن با موانعی روبرو بوده است.
وی ادامه داد: اجرای پزشک خانواده برای حوزه بیماریهای غیرواگیر یک فرصت طلایی است، زیرا در تشخیص زودهنگام بیماریها و برنامههای غربالگری به مدیریت بیماریهای غیرواگیر کمک زیادی میکند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در مدیریت بیماریهای غیرواگیر ارتباط بین بخشی بسیار مهم است، به عنوان مثال ریشه بیماریهای عضلانی و اسکلتی از مدارس شکل میگیرد که ارتباط بیشتر ما با این حوزه و آموزشهای لازم به مهار بیماری کمک میکند.
حیدری خواستار بهره برداری بیشتر از توان بخش خصوصی شد و افزود: در بخش آزمایشگاهی شاهد نتایج خوب ارتباط با بخش خصوصی در جریان همه گیری کرونا بودیم که میتوان از این تجربه موفق برای سایر حوزهها بهره برد.
برنامه ایراپن چهار بیماری دیابت، فشار خون بالا، سرطان و بیماریهای مزمن تنفسی به همراه چهار عامل خطر کم تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات را شامل میشود.
برنامه ایراپن بر مبنای سند ملی پیشگیری از بیماریها با هدف پیشگیری و کنترل این چهار بیماری و چهار عامل خطر و کاهش ۲۵ درصدی مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیر واگیر تا سال ۲۰۲۵ در مراکز و پایگاههای تحت پوشش اجرا میشود.