سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: بانک مرکزی از ابزارهای لازم برای حفظ ارزش پول ملی برخوردار نیست از جمله در بحث خلق اعتبار نظام بانکی که بارها تورم را تشدید کرده است.
مشروح گفتگو:
پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ مجلس شورای اسلامی از صبح امروز بررسی طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران را در صحن علنی آغاز کرده این طرح طرح یکی از طرحهای حجیم مجلس است و بیش از هفتاد ماده دارد و در سه دوره مجلس بر روی آن کار کارشناسی انجام شده و امروز نیز جزئیات آن در صحن علنی مجلس بررسی میشود. هدف از ارائه این طرح حفظ ارزش پولی ملی کشور و اصلاح نظام بانکداری و همچنین بانک مرکزی و قوانین مربوط به حوزه بانکی و پولی کشور است. درخصوص جزئیات بیشتر این طرح بگویید.
طغیانی: قانون بانک مرکزی از ۱۳۵۱ یعنی پنجاه سال پیش تا امروز تقریبا اصلاحی در آن اتفاق نیفتاده در حالی که تحولات زیادی در عرصه اقتصاد رخ داده است. مهمترین اهداف این قانون این است که به بانک مرکزی قدرت سیاست گذاری پولی و پاسخگویی در قبال سیاست گذاری پولی بدهد. نتیجه این سیاست گذاری پولی باید کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی، نظارت بیشتر بر موسسات پولی و مالی و ... باشد. متاسفانه این خلاء که در قانون بانک مرکزی وجود داشت قدرت نظارت و کنترل شبکه بانکی را از بانک مرکزی گرفته بود. الان ارائه اصلاحیه این اختیارات را به بانک مرکزی میدهد والبته این بانک نیز در ازای این اختیارات پاسخگو خواهد بود.
سوال: با اجرایی شدن این قانون چه اتفاقی در زمینه حفظ ارزش پولی ملی کشور میافتد؟ چون بارها اعلام شده که ارزش پولی ملی کشور طی سالهای گذشه کاهش پیدا کرده و درجات آن هم اعلام شده است. در این زمینه بیشتر توضیح دهید.
طغیانی: اصلیترین هدفی که در قانون پولی و بانکی بوده این است که بانک مرکزی ارزش پول ملی را حفظ کند. متاسفانه از دهه ۵۰ تا امروز حدود ۳ هزار و ۳۲۰ بار ارزش پول ملی تضعیف شد. اگرچه فشارهایی روی اقتصاد کشور بوده، جنگ و تحریم و غیره، ولی بانک مرکزی از ابزارهای لازم برای اینکه بتواند این حفظ ارزش را در مواردی غیر از فشارها لااقل حفظ بکند نداشته از جمله بحث خلق اعتبار نظام بانکی است که متاسفانه بانکهای خصوصی در این حوزه سردمدارند که این پدیده تورم زایی اش آزاردهنده بوده و تورم را در اقتصاد کشور تشدید کرده است. این قانون خیلی میتواند کمک کند به رفع این مشکلات در اقتصاد کشور.
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما: باتوجه به این که این طرح، طرح حجیمی است و بیش از ۷۰ ماده دارد در جلسات آینده مجلس نیز شاهد بررسی جزئیات بیشتر این طرح خواهیم بود.