گلخانه هوشمند پارک فاوا دارای حدود ۱۰۰ متر مربع مساحت است. این گلخانه با استفاده از فناوری اینترنت اشیا (IOT) قابلیت کشت هرگونه محصول را داشته و با استفاده از فناوریهای نوین، امکان فراهم سازی و انطباق شرایط محیطی (دما، رطوبت، آبیاری و...) را به صورت هوشمند و خودکار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز البرز؛ محمد شیخ سفلی، کارشناس گلخانه هوشمند پارک فاوا در خصوص راهاندازی سامانه و پایگاه دادههای گلخانه هوشمند گفت: گلخانه هوشمند پارک فاوا مبتنی بر اینترنت اشیا یا IOT است. به همین منظور در این گلخانه باید تمامی پارامترها از طریق وب و اینترنت مانیتور و کنترل شود. همچنین از این طریق میتوان شبکهای از گلخانهها را از طریق وب کنترل کرد.
شیخ سفلی تصریح کرد: سامانه و پایگاه دادههای ایجاد شده در گلخانه این قابلیت را دارد که تمامی دادهها و پارامترها را هر ۱۰ ثانیه یکبار از طریق سنسورهای نصب شده در گلخانه ثبت کرده و در وبسایت بارگذاری کند.
وی ادامه داد: لازم به یادآوری است که براساس دادههای ثبت شده و تحلیل آنها، میتوان اپلیکیشنهایی را طراحی کرد تا براساس رفتار و تغییرات قبلی گلخانه، به صورت هوشمند پارامترهای گلخانه که شامل دما، رطوبت، گاز دی اکسید کربن، زمانهای آبیاری و شدت نور میشود را تنظیم کند.
کارشناس گلخانه هوشمند پارک فاوا هدف ایجاد این وبسایت را مانیتورینگ و کنترل گلخانه از راه دور عنوان کرد و گفت: وضعیت عملگرها مانند سیستمهای آبیاری، گرمایش، خنک کاری، رطوبت زا و... نیز در سایت قابل مشاهده است. همچنین این قابلیت وجود دارد که از طریق وبسایت بتوان سیستمهای عملگری را قطع و وصل کرد یا میزان مقادیر پارامترها را تغییر داد.
کارشناس کشاورزی گلخانه هوشمند پارک فاوا نیز گفت: در این گلخانه توانسته ایم با کنترل پارامترهای مختلف تاثیرگذار در کشت محصول میزان مصرف آب را برای تولید یک کیلو گرم گوجه فرنگی به ۲۵ لیتر برسانیم. این میزان در کشت گلخانهای مرسوم کشور ۶۰ لیتر و برای کشت فضای باز حدود ۳۰۰ لیتر میباشد.
هاتفی افزود: در این نوع گلخانه بر خلاف نمونههای هلندی و اسپانیایی که نیازمند صرف هزینه گزاف و فضای حداقل هزار متر مربع است در فضای ۹۰ متری به محصول اقتصادی رسیده ایم. برای مثال در فضای یک متر مربع در مدت ۹ ماهه موفق به برداشت ۳۷ کیلو گوجه فرنگی شده ایم این میزان در گلخانههای مرسوم کشور حدود ۱۵ کیلو و در کشت فضای باز زیر ۳ کیلو گرم است.
رییس پارک فاوا البرز نیز گفت: در واقع این گلخانه هوشمند یک نقطه شروع برای شبکه ملی از گلخانههای کوچک مقیاس است که مزایایی از جمله کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری را به همراه دارند.
محمد جعفر صدیق اضافه کرد: راه اندازی گلخانهها در مقیاس بالا نیازمند سرمایه گذاری است و از سوی دیگر ایجاد گلخانههای کوچک نیز از نظر اقتصادی صرفه ندارند که با هدف برطرف کردن این مشکل میبایست به سراغ شبکه اینترنت رفت.
رییس پارک فاوا البرز گفت:استفاده از سرویسهای شبکه ملی اطلاعات با هدف پایین آوردن هزینهها و اقتصادی کردن طرح تاثیر گذار است.
صدیق افزود: با همین هدف در یک سال آینده و در مرحله اول حدود ۱۰۰ شبکه گلخانهای کوچک و حساب شده را در ۱۰ استان با اولویت استانهای مرزی راه اندازی که علاوه بر ایجاد این شبکهها میزان تولید و وضعیت اقتصادی آنها نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.