گرد و غبار در خراسان جنوبی سالانه ۵۰۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به منابع زیستی و اقتصادی استان خسارت وارد می کند.
حاتمی افزود: خشکسالی های سالیان اخیر نقش بسیار موثری در وقوع و گسترش گردوغبار و فرسایش بادی در استان داشته است و مهمترین اثرات خشکسالیها را در کاهش شدید ریزشهای جوی، کاهش و یا انهدام پوشش گیاهی طبیعی (مرتعی و جنگلی)، کاهش رطوبت سطحی خاکها، خشکی شدید اراضی کشاورزی بویژه دیمزارها، کاهش آبدهی رودخانه های فصلی، خشکیدن و یا کم آبی تالابها و آبگیرها، کاهش حجم آبهای زیرزمینی و کاهش رطوبت هوا میتوان مشاهده کرد.
وی گفت:براساس این مطالعات کل سطح کانون های گردوغبار استان برابر ۵میلیون و ۱۷۳هزار و ۵۹۷ هکتار (تقریبا یک سوم مساحت استان) با شدتهای غبارخیزی کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد برآورد شده است که به طور متوسط سالانه
۷۲۹هزار و ۶۹۲ تن گردوغبار از این نواحی برخاست و در سح استان و مناطق همجوار ریزش می کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت:نتایج حاکی از آن است که اگر چه کانونهای گردوغبار با شدت زیاد و خیلی زیاد، مساحت نسبتا کمی از کل کانونها را شامل می شود، ولی نقش قابل توجهی در انتشار گردوغبار به اتمسفر دارد.
حاتمی افزود: همه شهرهای استان متاثر از پدیده گرد و غبار بوده و کانونهای گرد و غبار در سطح استان پراکنده هستند، ولی شدیدترین کانون های شناسایی شده در استان در مناطقی از شهرستانهای زیرکوه، درمیان، سربیشه، نهبندان، قاین، طبس، بشرویه، فردوس و سرایان قابل مشاهده هستند.
وی گفت: براساس مطالعات صورت گرفته در سال ۱۳۹۹ به کارفرمایی ستاد ملی مقابله با گرد و غبار کشور، سالانه ۵۰۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان (معادل ۷/۵ درصد از کل GDP استان در سال ۹۴ ) به منابع زیستی و اقتصادی استان خسارت وارد می شود.
حاتمی افزود: در صورت عدم اقدام مثبت و کاهش قابل توجه گرد و غبار، مجموع خسارتی که پدیده گرد و غبار در یک دوره ۱۰ ساله (۱۳۹۷- ۱۴۰۶) بر اقتصاد استان واردمی کند معادل ۳۷۹۸ میلیارد تومان خواهد بود که قابل توجه و تامل است.
وی با بیان اینکه نقش اقدامات پیشگیرانه و اصلاحی و احیایی کنترل گرد و غبار در کانونهای شناسایی شده پر رنگتر شده است گفت: نصب، راه اندازی و راهبری ۵ ایستگاه سنجش کیفی هوا در ۴ شهرستان بیرجند، سرایان، زیرکوه و نهبندان و امکان دسترسی عموم به شاخص کیفی هوا از طریق سامانه پایش کیفی هوای کشور از جمله اقدامات صورت گرفته توسط محیط زیست استان در این راستا است.
مقایسه دادههای ایستگاههای سنجش کیفی هوا در استان در چهار ماهه اول سالجاری (۵۷ روز کیفیت نامطلوب در ۱۴۰۱) در مقایسه با سال گذشته (۲۹ روز کیفیت نامطلوب در ۱۴۰۰) حاکی از افزایش متوسط تقریبا دو برابری روزهای گردو غباری است و در برخی از نقاط استان مانند زیرکوه افزایش روزهای گرد و غباری تا ۷ برابر هم بوده است.