افکار وسواسی؛ یکی از عذابآورترین رفتارهای ذهنی است و به حالتی گفته میشود که فرد، یک فکر مشخص یا مجموعهای از افکار را بارها تکرار و در ذهن خود مرور میکند.
از دایره تکرار خارج شوید
وقتی ذهن درگیر افکار وسواسی میشود، رهاشدن از آن بسیار دشوار است، اما باید با کمکگرفتن از مشاور هرچه زودتر از این دایره خطرناک خارج شوید. اگر در مراحل نخست، این افکار متوقف شوند، کنترل و درمان آن آسانتر خواهد بود. با این هشت راهکار میتوانید به خودتان کمککرده و پا را از دایره تکرار افکار بیرون بگذارید.
منحرف شوید: به محض اینکه احساس کردید با فکری درگیرشده و همین حالاست که روند افکار وسواسی آغاز شود، ذهن خود را منحرف کنید. برای این کار به اطراف نگاه کنید تا ببینید با چه کاری میتوانید ذهن را از تمرکز روی فکر یا افکاری که هجوم آوردهاند، آزاد کنید. این موارد خوب است:
صحبت: تلفنکردن به دوست یا یکی از اقوام و صحبتکردن درباره مسائل مختلف.
تمیزکاری: تمیزکردن منزل، کمد و... معمولا میتواند به آرامش ذهن کمککرده و فکر را هم منحرف کند.
حرکت: گلکاری، باغبانی، پیادهروی، ورزش یا هرکاری که بدن را به حرکت وادار کند.
فیلم: تماشای فیلم و ترجیحا فیلمی که ذهن را درگیر کند یا مطالعه کتاب.
درگیری دست: جدول، بافتنی، گلدوزی یا هر کار دستیای که نیاز به تمرکز داشته باشد.
آزادسازی: بلند حرفزدن یا آواز خواندن.
یکجا ننشینید:
کافی است چند دقیقه بدون انجام کاری یکجا بنشینید تا استعداد تکرار فکرتان شکوفا شود؛ بنابراین ذهن شما باید ساکت و متوقف نشود تا اجازه هجوم فکر از آن گرفته شود. علاوه بر این باید فکرها از ذهن شما بیرون بریزد و برای این منظور بهمحض اینکه فکر یا افکاری به ذهن شما هجوم آورد، آنها را بنویسید. بهتر است روی کاغذ نوشته و سپس آنها را پاره کنید. میتوانید از لپتاپ یا تلفنهمراه نیز کمک بگیرید. نوشتن کمک میکند تا برونریزی احساسی -فکری داشته باشید.
از خودتان دقیق بپرسید
معمولا افکار وسواسی از زمانی آغاز میشود که حس میکنیم اشتباه بزرگی انجام دادهایم یا اینکه ما مسؤول اتفاق پیشآمده هستیم، اما از خودتان بپرسید که اشتباه شما واقعا چقدر بزرگ بوده است؟ برای این کار مسأله پیشآمده را در مجموع و مسیر ارتباط شما با دیگران درنظر بگیرید و سپس اهمیت آن را ارزیابی کنید. نکته دیگر اینکه درهر مسألهای (زناشویی، دوستی، کاری و...) هر دو نفر در ماجرا سهم دارند و شما نباید بهتنهایی بار مسؤولیت را به دوش بکشید. احساس گناه از زمینههای مهم شروع افکار وسواسی است.
دوباره به اندازه توان ببینید: افراد کمالگرا، بهشدت دچار عارضه افکار وسواسی میشوند. به این دلیل که اهداف غیرواقعی یا گاهی فراتر از توان خود دارند؛ بنابراین هر از گاهی لازم است تا خواستهها و اهداف، متناسب با توانایی جدید شما ارزیابی شود. هدف و برنامهها باید متناسب با توان ذهنی و جسمی افراد بوده و از هر نظر حقیقی باشند.
به نفس خود سلام کنید
اعتماد به نفس پایین از دیگر زمینههای افکار وسواسی است. هرچه اعتماد به نفس شخص کمتر باشد، احتمال درگیری با افکار وسواسی بیشتر است؛ بنابراین سعی کنید ابتدا مواردی را پیدا کنید که باعث کاهش اعتماد به نفس شما میشوند. سپس آنها را بهتدریج و با کمک گرفتن از مشاور برطرف کنید. به هر میزان که اعتماد به نفس شما بازگشته یا افزایش یابد به همان نسبت نیز میزان افکار وسواسی شما درمان خواهد شد.
نقاط حساس را بشناسید
همانطور که جسم در زمان قرار گرفتن درمعرض آسیبهای جسمی از خود واکنش نشان میدهد، ذهن نیز در وقت آزار واکنش دارد. یکی از واکنشهای ذهن، افکار وسواسی است؛ بنابراین دقت کنید چه زمانی این حالت تشدید میشود. برای مثال در مکان، زمان یا شرایط خاص یا همصحبتی و همنشینی با افراد خاص. برای درمان افکار وسواسی باید از قرارگرفتن در مکان، زمان، شرایط و افراد آسیبرسان خودداری کنید.
با تمرکز ذهن میتوانید
ذهن مغشوش، ذهن خسته و آزاردیده و ذهنی که انباشته از افکار مختلف است بیشتر درمعرض افکار وسواسی قرار دارد. هرچه ذهن آرام و خالیتر شود، تکرار افکار نیز در آن کمتر است. با انجام ورزشهای تمرکز ذهن به آرامش آن کمک کنید.
تغییر سبک زندگی
درحالحاضر شرایط زندگی شما احتمالا به شکلی است که به سمت افکار وسواسی سوق داده میشوید؛ بنابراین سعی کنید سبکزندگیتان را با این پیشنهادها تغییر دهید:
شناسایی
ابتدا نقاط ضعف زندگیتان را شناسایی کنید، زیرا این نقاط همان عوامل زمینهساز افکار وسواسی هستند.
انتظارات
برای هر اشتباهی به همان اندازه خودتان را سرزنش کرده و برای هر موفقیتی نیز به همان اندازه خودتان را تشویق کنید. خودتان را زیر سوال ببرید، اما به اندازه حقیقی این کار را انجام دهید.
حذف موقعیتهای آزاد دهنده
بسیار سخت است، اما سعی کنید از آدمها، موقعیتها، شرایط و... هر مسألهای که باعث آزار روان شما میشود، فاصله بگیرید و آن را از زندگی خود حذف کنید. این میتواند حتی شامل حذف لباسی باشد که شما با دیدن یا استفاده از آن دچار یادآوری خاطرههای ناخوشایند میشوید.
تشکیل شبکه حمایتی
برای خود شبکهحمایتی تشکیل دهید. این شبکهحمایتی میتواند شامل دوست یا دوستان معتمد، سرگرمیهای موردعلاقه، ورزش، خلوت شخصی یا هر کار دیگری باشد که به شما آرامش و اعتماد بهنفس میدهد.
مراجعه به مشاور
اگر تا همین امروز نسبت به مشورت و کمکگرفتن از مشاور اکراه داشتید نگاه خود را تغییر دهید. برای رفع بعضی مشکلات حتما نیاز به مشاور است.