بیش از دو ماه از فاجعه متروپل گذشته و مردم خواستار تحقق سریع وعدههای مسئولان هستند.
ریزش این سازه به خاطر نقض فنی و عدم رعایت استانداردهای سازهای بوده است. در این حادثه دردناک ۴۳ نفر از هموطنان آبادانی و خرمشهری جان خود را از دست دادند و دهها نفر نیز زخمی شدند.
به محض وقوع این حادثه گروههای امدادی به محل اعزام و کار امداد و نجات را آغاز کردند. مسئولان هم دست به کار شده و کسانی را که به نحوی در این حادثه قصوری را مرتکب شدند، دستگیر کردند.
کار امداد و نجات به پایان رسید و موضوعات دیگری همچون تخریب این سازه بزرگ، مجازات عاملان و نیز جریان خسارت به خسارت دیدگان مطرح شد، اما پس از گذشت دو ماه از فاجعه متروپل هنوز تحرک خاصی از مسئولان در زمینه ذکر شده مشهود نیست.
تخریب سازه متروپل
پس از وقوع حادثه متروپل جلسات فراوانی با مهندسان مختلف در مورد مقاوم سازی بقیه سازه و یا تخریب بقیه آن گرفته شد و همه متفق القول تصمیم به تخریب مابقی این سازه گرفتند.
محمدرضا اسکندی مدیرعامل منطقه آزاد اروند، اظهار کرد: پس از پایان عملیات امدادرسانی در محل حادثه متروپل و در آخرین جلسه شورای تأمین استان خوزستان با موضوع متروپل، بحث تخریب ساختمان مطرح و قرارگاه خاتم الأنبیاء (ص) بهعنوان پیمانکار پروژه تعیین شد، سازمان منطقه آزاد اروند نیز به واسطه حضور و خدماترسانی از ساعات نخست بروز حادثه متروپل بهعنوان کارفرمای پروژه انتخاب شد.
سیدصولت مرتضوی معاون اجرایی رئیسجمهور ۱۶ خرداد ماه گفت: بقایای ساختمان متروپل آبادان پس از آواربرداری کامل تخریب میشود، و کار تعطیل شدنی نیست.
عباس پور فرماندار آبادان هم در ۱۷ خرداد گفته بود: نحوه تخریب باقی مانده ساختمان متروپل، با نظر کارشناسان بررسی و عملیات آن به زودی آغاز خواهد شد تا خیابان اصلی امیری آبادان (محل وقوع حادثه) به روال عادی بازگردد.
محمد مهدی رحیمی مدیر پروژه متروپل در قرارگاه خاتم الانبیاء هم در ۲۵ خرداد اعلام کرده بود: تخریب ساختمان متروپل از امروز با برداشتن نمای سازه آغاز شده است.
اما همچنان تخریب باقیمانده ساختمان متروپل انجام نشد تا اینکه یکی از مسئولان قرار گاه خاتم در تماس تلفنی با بخش خبر صدا و سیمای مرکز آبادان اعلام کرد که تخریب این سازه از اول مرداد آغاز میشود. اما اول مرداد آمد و رفت و باز هم خبری از آغاز تخریب این سازه نشد و شهروندان همچنان در انتظار اقدام مقضی برای تخریب باقیمانده سازه متروپل هستند.
البته این را هم باید گفت: که همه کارشناسان معتقدند که کار تخریب این سازه کاری بسیار سخت و حساس است و باید تخریب سازه متروپل به گونهای انجام شود که حداقل خسارت به ساختمان اطراف وارد شود و یا اینکه در جریات تخریب تلفاتی نیز رخ ندهند.
خسارت دیدگان حادثه متروپل
یکی از موضوعات مهمی که پس از حادثه متروپل ذهنها را به خود مشغول کرد بحث جبران خسارت کسانی است که در این حادثه ضرر و زیان مالی و یا جانی دیده اند؛ لذا مسئولان هم سریع نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و مطالبی را اعلام کردند.
استاندار خوزستان هم در همین زمینه با اشاره به نحوه جبران خسارت وارد شده به خسارتدیدگان حادثه متروپل گفت: خانهها و فروشگاههای اطراف متروپل، تعیین تکلیف خواهند شد و خسارت به صاحبان آنها پرداخت میشود. همچنین خسارت وارد شده به خانوادهها، از اموال مالک متروپل به آنها پرداخت خواهد شد و بیمه نیز بخشی از این خسارتها را جبران خواهد کرد.
صادق خلیلیان همچنین گفت: دیه همه افراد متوفی و افرادی که در حادثه ریزش متروپل مجروح شدهاند نیز از سوی دادستانی تعیین تکلیف و برای پرداخت آن اقدام میشود.
اسکندری مدیر عامل سازمان منطقه آزاد اروند هم در این زمینه گفت: در این حادثه که مسئول مستقیم آن یک شخص است یعنی مالک ساختمان، باید خسارات توسط شخص پرداخت میشد، اما بهواسطه فوت آن فرد، موضوع نیازمند اقدام حقوقی و قضایی بود بهواسطه همین موضوع دادستان مرکز استان دستور تشکیل مرکز ویژه ارائه خدمات قضایی به آسیبدیدگان حادثه متروپل را صادر کرد.
عباسی فرماندار ویژه آبادان در مورد پرداخت تسهیلات به خسارت دیدگان متروپل گفت: به خسارت دیدگان ساختمان متروپل تسهیلات کارآفرینی تعلق میگیرد و یکهزار فقره تسهیلات کارآفرینی از سوی صندوق کارآفرین با کارمزد چهار درصد به اصناف خسارت دیده حادثه متروپل پرداخت میشود.
البته برخی کسبه محل هم با گله مندی از بی توجهی مسئولان در این زمینه گفتند که تاکنون هیچگونه همکای و یا کمکی از سوی مسئولان به آنان نشده است. این درحالی است که همه مراجعات و مدارک را ارایه داده اند، ولی هیچ تسهیلاتی و کمکی دریافت نکرده اند.
بدون شک مهمترین موضوعی که در ذهن مردم در مودر حادثه متروپل وجود دارد، مجازات عاملان این حادثه دردناک است.
رهبر معظم انقلاب در مراسم ارتحال امام خمینی در خرداد ماه گذشته با اشاره به حادثه آبادان فرمودند: عاملان خرابکاریها چه در قضیه آبادان و هر قضیه دیگری باید مجازات شوند.
بازماندگان و حادثه دیدگان و همه مردم اصرار بر مجازات هر چه زودتر همه کسانی دارند که به نحوی در فاجعه متروگل دخیل هستند. چه آن مسئولی که با سهل انگاری خود از خطاهای فنی این سازه چشم پوشی کرده و چه آن مدیری که به رغم همه اشکالات فنی مجوز بهر بردی از این سازه را صادر کرده است.
مسئولان قضایی نیز بلافاصله نسبت به در خواست مردم پاسخ مثبت داده و در همان اتای امر شهردار وقت و دو شهردار قبلی آبادان و چندیدن نفر دیگر را بازداشت کردند.
علی دهقانی رئیس کل دادگستری هم خوزستان دراین زمینه گفت: پس از ارسال پرونده حادثه متروپل به شعبه ویژه کیفری، رسیدگی به این پرونده به زودیآغاز میشود و دادرسی در اسرع وقت و حداقل زمان ممکن در محاکم کیفری دو اهواز رسیدگی خواهد شد که پس از دادرسی قانونی با رعایت مقررات و تشریفات رسیدگی در اسرع وقت و حداقل زمان ممکن رای مقتضی و متناسب در این زمینه صادر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه کیفرخواست متهمان پرونده پنجشنبه ۳۰ تیرماه صادر شدافزود: همه متهمان این پرونده هم اکنون با قرار تامین مناسب در بازداشت به سر میبرند.
مردم منتظرند...
حالا مردم چشم به دستگاه قضا دوخته اند تا با مجازات مقصرین، مسببن و نیز قصور کنندگان دراین فاجعه، داغ دل مردم داغدیده کمتر شود و نیز عبرتی شود برای همه کسانی که قصد ساخت و سازهای بزرگ دارند. همچنین برای کسانی که میخواهند برای این ساخت و سازها مجوز صادر کنند. آری امروز روزی است که باید عبرتی شود برای همه این خاطیان تا دیگر شاهد سهل انگاری مدیران بخش دولتی و خصوصی نباشیم و این مدیران برای همیشه بدانند که نباید مصلحت مردم را فدای منفعت خویش کنند.
شاپور زبردست