با ادامه افزایش قیمتها در آمریکا، وضعیت زندگی برای طبقات فقیر در این کشور سختتر شده است. بطوریکه آنها امروز با تورم دست و پنجه نرم میکنند و فردا باید در ورطه بیکاری سقوط کنند.
به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه نیویورک تایمز، وقتی فضای اقتصاد در کشوری نابرابر باشد، فقرا ابتدا با تورم مواجه میشوند و بعداً نیز از دست دادن شغل خود را تجربه میکنند. در جامعه آمریکا، حالا چنین وضعی پیش آمده است. آمریکاییهایی که درآمد پایین دارند از خرید اقلام موردنیاز خود پا پس میکشند و این درحالی است که آمریکاییهای ثروتمند همچنان به خریدکردن مشغول هستند. این شکاف طبقاتی میتواند پیامدهای بزرگی به همراه داشته باشد. برای پی بردن به اوضاع جاری در آمریکا به سراغ ترسا کلارک Theresa Clarke میرویم که در شهر نیو کانان در ایالت کانتیکت، بازنشسته است. افزایش هزینههای زندگی به صورتی شده است که او نمیتواند برای دختر معلول خود خوراکی بخرد، زیرا قیمت خوراکی برای فردی مانند او بالاست. وقتی قیمتها بالا میرود، برای فردی همانند این خانم بازنشسته با یک دختر مبتلا به اوتیسم، قدرت مانور کم میشود. چنین افرادی شاهد کوچک شدن عدد در حسابهای بانکی خود هستند مثلا ترسا، الان حدود ۵۰ دلار در حساب بانکی اش باقی مانده است. برای فردی که درآمد ثابت دارد، با بالارفتن قیمت ها، امکان خرید چندانی باقی نمیماند. این افراد از هزینههای دیگر خود «می زنند». اما حالا ترسا میگوید «دیگر چیزی نمانده است که بخواهم آن هزینه را نیز کم کنم».
اما در دیگر سوی جامعه آمریکا افرادی هستند که حقوق و درامد بالایی دارند. یکی از این افراد دیوید شونفیلد Schoenfeld است. این مرد ثروتمند حدود ۵ میلیون دلار در حساب بانکی خود دارد و نگران هزینه هایش نیست. او که در ایالت ماساچوست زندگی میکند میگوید «متوجه هستیم که کالاها گران شده اند، اما برای من اصلا اهمیتی ندارد.»
آمار و اطلاعات نشان میدهد خانوارهای دارای درامد پایین در آمریکا در دوران تورم جاری، به شدت دست و پا میزنند و با تقلای خود میکوشند که امرار معاش داشته باشند.
این شکاف در جامعه آمریکا مشهود است. نشانههایی وجود دارد مبنی بر اینکه خانوادههای فقیر در حال کاستن از هزینههای زندگی خود هستند. اما خانوادههای ثروتمند همچنان به دنبال خریدهای خود هستند. همین امر سبب شده است نگرانیهایی در داخل آمریکا بروز کند. اگر ثروتمندان همچنان به این رویه خود ادامه دهند، ممکن است قیمتها از همین سطح کنونی هم بالاتر رود. در این صورت، بازهم تورم در جامعه افزایش خواهد یافت. در این میان، بانک مرکزی آمریکا به دنبال آن است که با افزایش نرخ بهرههای بانکی، میزان هزینههای مصرف کنندگان آمریکایی را کاهش دهد و از این طریق، مانع افزایش تورم و بالارفتن قیمتها شود.
به هرحال، با ادامه روند کنونی، بی تردید خانوادههای فقیر بار اصلی تورم را متحمل خواهند شد، زیرا در دوران تورم و فشارهای اقتصادی، افراد دارای دستمزد و حقوق پایین، نخسین کسانی هستند که ساعات اضافه کاری و در ادامه، شغل خود را کاملاً از دست میدهند. وضعیت دوگانه اقتصادی حاکم بر آمریکا، دوران دشواری را برای این افراد رقم میزند، زیرا بطوریکه الان باید تورم فزاینده را تجربه کنند و فردا روزی هم، به دامان بیکاری بیفتند.
به گفته مارک براون، که از فعالان جامعه مدنی در حوزه فعالیتهای خیریه است، «اگر بیکاری در کشور افزایش یابد، طوفان تمام عیاری برای خانوادههای فقیر رقم میخورد.»
خانوادههای فقیر در آمریکا بخشی از پس اندازهای خود را صرف کرده اند. حقوق و دستمزد آنها به حدی نیست که بتواند جوابگوی هزینههای زندگی شان باشد، زیرا قیمتها به سرعت در حال افزایش است. بخش اعظم درامدهای آن صرف خرید مواد غذایی و هزینه مسکن میشود. با این اوصاف، دیگر چیزی برای آنها نمیماند که بخواهند از هزینههای دیگر خود بکاهند و صرفاً آنها میتوانند به خرید اقلام ضروری خود بپردازند. در این شرایط، این طبقه ازجامعه آمریکا، حتی خرید اقلام خوراکی مصرفی را نیز کاهش داده اند.
افزایش درخواست کمک از سازمانهای خیریه مثل سازمانی که مارک بروان در آنجا کار میکند به روشنی گویای آن است که اوضاع زندگی مردم به چه صورت است. آمار دولتی نیز موید همین وضع است. براساس آمار رسمی، حدود ۱۲ درصد از خانوارهای آمریکایی در ماه ژوئیه (ماه گذشته)اعلام کرده اند برای تامین نیاز غذایی خود، به شدت دچار سختی شدند. این رقم در شروع سال ۲۰۲۰ حدود ۲ درصد بود. افزایش ده درصدی این آمار براساس گزارشهای مرکز آمار آمریکا، بسیار قابل تامل است.
ناامنی غذایی به مسئلهای جدی تبدیل شده است. طبیعی است که با کاهش درامد و بیکار شدن افراد، این مشکل دوچندان میشود. به هرحال، شکاف فزاینده بین طبقه ثروتمند و فقیر در دوران تورم، مسئلهای جدی است. به گفته کارشناسان، دودسته شدن جامعه آمریکا در حوزههای مختلف اقتصادی کاملاً مشهود است. رفتارهای خرید مردم نشان میدهد که آنها از نظر توان مالی و اقتصادی در چه وضعی قرار گرفته اند.
افراد فقیر در جامعه آمریکا همانند خانم براون به سختی میتوانند هزینههای زندگی خود را تامین کنند. خانم براون میگوید پول اندکی برای روز مبادا کنار گذاشته است. درنتیجه، او فقط با یک بحران دیگر میتواند کاملاً به ورطه فاجعه مالی سقوط کند. افرادی مانند خانم براوان حالا به این دغدغه جدی فکر میکنند که چه چیز دیگری را میتوانند در اقلام خرید خود حذف کنند و به هنگام خرید همواره باید این حساب و کتاب ذهنی را داشته باشند. این درحالی است که طبقه ثروتمند در آمریکا، با آنکه میگویند «وضعیت اقتصادی غیرمنصفانه است»، نگرانی از اوضاع تورمی کنونی ندارند و همچنان به رفتارهای خرید قبلی خود ادامه میدهند.