محققان کشور با استفاده از آخرین فناوریهای روز دنیا میکروسکوپهای الکترونی عبوری تولید کردند.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، موضوع کاری این میکروسکوپ، تصویربرداری نانو متری و پیدا کردن خواص مواد در مقیاس نانو است و از آن میتوان علاوه بر اجرای تحقیقات در حد نانومتری برای بررسی بافتهای سرطانی و ویروسشناسی بهره برد.
میکروسکوپ الکترونی عبوری (Transmission electron microscope - TEM) ابزاری ویژه برای تعیین ساختار و مورفولوژی مواد محسوب میشود که مطالعات ریزساختاری مواد با قدرت تفکیک بالا و بزرگنمایی خیلی زیاد را امکانپذیر میکند، ضمن آنکه محققان با استفاده از این ابزار میتوانند ساختارهای بلور، تقارن، جهتگیری و نقایص بلوری را مطالعات کنند.
این موارد سبب شده است که TEM امروزه به عنوان یک ابزار بسیار مهم در بسیاری از تحقیقات پیشرفته پزشکی، فیزیک، شیمی، بلورشناسی، علم مواد و زیستشناسی شناخته شود.
اساس عملکرد این میکروسکوپ مشابه میکروسکوپهای نوری است، با این تفاوت که به جای پرتوی نور، در آن از پرتوی الکترون استفاده میشود. آنچه که میتوان با کمک میکروسکوپ نوری مشاهده کرد، بسیار محدود است؛ در حالی که با استفاده از الکترونها به جای نور، این محدودیت از بین میرود. وضوح تصویر در TEM هزار برابر بیشتر از یک میکروسکوپ نوری است.
با استفاده از TEM میتوان جسمی به اندازه چند آنگستروم را مشاهده کرد؛ لذا با این ابزار میتوان اجزای موجود در یک سلول یا مواد مختلف در ابعادی نزدیک به اتم را مشاهده کرد. از این رو است که از TEM با نام "پروژکتور نمایش اسلاید در مقیاس نانو" یاد میشود که در آن پرتویی از الکترونها از تصویر عبور داده میشود.