انجیر به عنوان یک میوه پرخاصیت، به صورت خشک شده و تازه، حاوی مقدار زیادی از مواد مغذی و همینطور ویتامینها است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، انجیر به عنوان یک میوه پرخاصیت، به صورت خشک شده و تازه، حاوی مقدار زیادی از مواد مغذی و همینطور ویتامینها است. این میوه مفید و خوش طعم، در فصل تابستان و در قسمتهایی از خاورمیانه، غرب آسیا و همینطور نواحی از ترکیه و هند کشت میشود.
با ادامه متن همراه باشید تا در ابتدا، اطلاعات کلی در مورد انجیر برایتان بیان کنیم. سپس خواصی که این میوه با مصرف متعادل به همراه دارد را ارائه خواهیم کرد. در آخر به بررسی مضرات مصرف بیش از اندازه و نامتعادل آن بپردازیم.
همه چیز در مورد انجیر
درخت این میوه خوش طعم، در دو نوع وحشی و زینتی وجود دارد که حتی برگهای درخت این میوه نیز دارای خواصی مثل مدر بودن، از بین برنده کرمهای بدن، تسکین دهندگی و خیلی خواص دیگر نیز میشوند.
این میوه خوش طعم نسبت به گرما بسیار مقاوم است و در همه جای دنیا به خصوص در مناطق گرمسیر وجود دارد. درخت این میوه به ارتفاعی تا حدود 7 الی 10 متر میرسد و حدود 100 سال نیز عمر میکند.
انجیر به عنوان میوهای خوشمزه و پرخاصیت از زمانهای دور تا به حال مصرف میشود. از کاهش وزن گرفته تا مقابله با انواع سرطان، از خواص این میوه پر خاصیت به شمار میرود.
انجیر را میتوان در رنگهای مختلف یافت. انواع انجیر در رنگهایی از جمله زرد، بنفش، سیاه، سبز و قرمز وجود دارند. این میوه آبدار و خوش طعم، پوستی بسیار نازک و لطیف به همراه گوشتی آبدار که با دانههای ریزی همراه است را دارد.
مواد مغذی و ویتامینهای انجیر
این میوه خوش طعم دارای ویتامینها و مواد مغذی بسیاری در ترکیبات خود است. انجیر تازه منبعی غنی از فیبر، ویتامین C و بتاکاروتن محسوب میشود.
کلسیم، فسفر، پتاسیم و سدیم از دیگر مواد مغذی و معدنی موجود در این میوه هستند که سبب ایجاد خواص بسیاری برای بدن میشوند. علاوه بر ترکیبات گفته شده ویتامینهایی مانند ویتامین B1 و ویتامین B3 نیز در این میوه وجود دارند.
وجود مقدار زیادی از مواد مغذی همچون آهن در ترکیبات این میوه سبب تمایز آن با سایر میوهها شده است. انجیر تازه قند بسیاری دارد که وقتی خشک میشود و به عنوان میوه خشک مورد استفاده قرار میگیرد، قند بیشتری را شامل میشود.
کالری و ارزش غذایی انجیر
انجیر به عنوان میوهای منحصر به فرد شناخته میشود.
ظاهر اشکیِ آن در اندازههای کوچکی هستند. البته دانههای ریز در آن وجود دارند که گوشت خوشمزه اطراف آن را گرفته است.
این میوه سرشار از مواد مغذی است. هضم غذا را بهبود میبخشد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و حتی دیابت را کاهش میدهد.
انجیر با اینکه سرشار از مواد مغذی است، کالری بسیار کمی دارد. این میوه یک گزینه عالی برای اضافه کردن در برنامه غذایی محسوب میشود. برای آشنایی با ارزش غذایی و خواص انجیر به جدول زیر توجه کنید. (منبع)
ترکیبات انجیر تازه مقدار موجود در 40 گرم
انرژی (کالری)30 کالری
پروتئین و چربی ندارد
فیبر1 گرم
کربوهیدرات 8 گرم
مس تامین کننده 3 درصد نیاز روزانه
منیزیم تامین کننده 2 درصد نیاز روزانه
پتاسیم تامین کننده 2 درصد نیاز روزانه
ریبوفلاوین تامین کننده 2 درصد نیاز روزانه
تیامین تامین کننده 2 درصد نیاز روزانه
ویتامین B6 تامین کننده 3 درصد نیاز روزانه
ویتامین K تامین کننده 2 درصد نیاز روزانه
قند انجیر
خیلی از افراد برای بهره از خواص انجیر، مقدار زیادی از آن را استفاده میکنند. اما باید در نظر داشته باشید که بیشتر کالری انجیر ناشی از قند موجود در آن است. به همین دلیل وقتی انجیر خشک میشود، قند بیشتری دارد و شیرینتر است.
مس موجود در انجیر
مس به عنوان یکی از ترکیبات معدنی مفید، عملکردهای متعددی را در بدن ایجاد میکند. به بهبود متابولیسم بدن کمک میکند. همچنین سبب تولید انرژی در بدن میشود. به تشکیل سلولهای خونی کمک میکند. از این رو به درمان کم خونی میتواند کمک شایانی برساند.
از طرفی دیگر دریافت مس به تشکیل بافتهای همبند و انتقال دهندههای عصبی کمک میکند.
ویتامین B6 انجیر
گزینه دیگری که در ترکیات انجیر وجود دارد ویتامین B6 است. ویتامین B6 به عنوان ویتامین کلیدی و ضروری برای تجزیه پروتئین غذاها و تشکیل پروتئینهای جدید به شمار میرود.
از طرف دیگر این ویتامین نقش به سزایی در سلامت مغز ایفا میکند.
طبع انجیر چیست؟
شناخت طبع خوراکیها برای متعادل نگه داشتن مزاج بسیاری از افراد حائز اهمیت است. از این رو بهتر است طبع آنها را بدانیم تا به اعتدال مصرف کنیم. در طب سنتی طبع این میوه را گرم و تر نامیدهاند.
بررسی خواص بی شمار انجیر تازه
این میوه خوشمزه همانطور که اشاره شد، حاوی مواد مغذی و ویتامینهای بی شماری است. از انجیر تازه و حتی خشک شده میتوان خاصیتهای متعددی را برای درمان و بهبود عملکرد سیستم بدن دریافت کرد. از این میوه میتوان برای رژیمهای غذایی کم چرب بهره گرفت.
تغذیه از اهمیت بالایی برای بیماران کلیوی و هر بیماری دیگری برخوردار است. یکی از عمده مشکلات بیماران کلیوی، فشار خون بالا است. این موضوع به دلیل ارتباط نزدیک بین مشکلات خون با کلیهها ایجاد میشود.
انواع میوه و سبزیجات، خوراکیهای بسیار مفیدی برای بیماریهای کلیوی هستند؛ به ویژه میوه و سبزیجات پهن برگ که سرشار از پتاسیم هستند. انجیر یکی از میوههایی است که از پتاسیم بالایی برخوردار است. از این رو به کنترل بیماری پرفشاری خون برای بیماران کلیوی، کمک شایانی را میرساند.
نحوه مصرف
بیماران کلیوی میتوانند انجیر را روزانه 3 الی 4 عدد مصرف کنند تا به مرور زمان از بروز مشکلات برای آنها جلوگیری شود. حتی میتوانند انجیر را درون مخلوط کن ریخته و مانند شربت از آن روزانه 5 قاشق مصرف کنند. البته با توجه به اینکه شرایط هر فرد با دیگری متفاوت است، باید قبل از مصرف از پزشک مشورت گرفته شود.
2. پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان
همان طور که گفته شد انجیر تازه حاوی مقدار زیادی ویتامین C و بتاکاروتن است که هر دو برای جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان لازم هستند. فیبر موجود در این میوه سبب شده تا رادیکالهای آزاد از بدن حذف شده و دفع آنها آسانتر شود.
رادیکالهای آزاد را میتوان دلیل عمده ابتلا به سرطان دانست. وجود فیبر در این میوه سبب شده است تا فعالیتهای روده تنظیم شده و عملکرد آنها بهبود بخشیده شوند. همینطور از بروز سرطانهایی نظیر سرطان سینه، جلوگیری میشود.
3. خواص انجیر برای درمان یبوست
انجیر سرشار از فیبر است، این ماده برای درمان یبوست و پیشگیری از ابتلا به آن بسیار ضروری است. با مصرف انجیر مقدار زیادی فیبر به بدن میرسد که نه تنها از ابتلا به یبوست جلوگیری میشود، بلکه حرکات نامنظم رودهای را نیز کنترل کرده و از ابتلا به اسهال نیز جلوگیری میکند.
4. خواص انجیر برای لاغری
از سویی دیگر فیبر موجود در ترکیبات این میوه سبب کاهش وزن خواهد شد. افراد مبتلا به اضافه وزن میتوانند از این میوه در رژیم غذایی خود برای تامین ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز، برای لاغری بهره ببرند. البته باید توجه داشت که این میوه کالری بالایی دارد و مواد قندی موجود در آن بسیار زیاد است و بهتر است جانب اعتدال را در مصرف آن رعایت کنند.
5. درمان کم خونی
در ترکیبات انجیر مقدار زیادی ویتامین C و آهن وجود دارد که این دو ماده در پیشگیری از ابتلا به کم خونی بسیار مهم و موثر هستند. ترکیب این دو ماده در کنار هم در این میوه، به عنوان درمانی عالی برای این موضوع در نظر گرفته میشود.
از طرفی دیگر انجیر دارای مقدار زیادی مواد قندی است که موجب تولید انرژی زیادی در فرد میشود. به همین دلیل فعالیت و انرژی سلولها بالا رفته و شکایتهای ناشی از کم خونی نیز از بین خواهد رفت.
6. تقویت قوای عمومی بدن
انجیر به عنوان میوهای کامل شناخته میشود. این میوه بسیار مقوی و مغذی است که تمام ضعفهای بدن را برطرف میکند. از سویی دیگر خوردن انجیر میتواند سبب تقویت قوای جنسی شده و مشکلات ناشی از آن را بهبود بخشد.
7. درمانی برای عفونتها
از جوشانده انجیر برای درمان التهابات دستگاه تنفسی و همینطور برای از بین بردن گلو درد و سرماخوردگی میتوان بهره برد. این میوه بسیار مفید برای درمان عفونتهای لثه و همینطور درمانی برای التهابات کلیه، ذات الریه و سرخک، آبله مرغان و مخملک به شمار میرود.
8. سلامت قلب و کاهش کلسترول
با وجود پکتین در ترکیبات انجیر، که نوعی فیبر گیاهی است، کلسترول اضافی از بدن خارج خواهند شد. این فیبر قادر به جابجایی در دستگاه گوارش است و از این طریق سبب تخلیه کلسترولها خواهد شد.
این میوه شیرین سبب کنترل اشتها و کم کردن اشتها نسبت به غذاهای مضر و چرب خواهد شد. از سویی دیگر ترکیبات مفید آن به همراه فنول، موجب میشوند تا خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کاهش یابد.
مضرات مصرف بیش از حد انجیر
زیاده روی در مصرف هیچ یک از مواد غذایی پسندیده نیست. در مصرف این میوه پرخاصیت اگر اعتدال رعایت نشود، ممکن است سبب بروز نفخ و اسهال شود.
از سویی دیگر این میوه برای افرادی که دارای کبدهای ضعیف هستند اصلا مناسب نیست و بهتر است برای مصرف این میوه از گردو غافل نشوند.
در صورت مصرف بیش از حد این میوه ممکن است مشکلاتی نظیر آلرژی، سنگینی معده و نفخ معده ایجاد شود.
بهتر است از این میوه در حد اعتدال مصرف شود تا از احتمال ابتلا به مضرات احتمالی آن کاسته شود.
جمعبندی
این میوه خاصیتهای متعددی دارد که برای بهره از آن در تمام شرایط، گاهی آنرا خشک کرده یا به صورت مربا و مارمالاد استفاده میکنند. بهتر است آنرا به اعتدال مصرف کنید تا از بروز آسیبهای احتمالی بیان شده، جلوگیری شود.
ح