رئیس دیوان عدالت اداری گفت: بخش عمدهای از احکام صادره ما اجرایی میشود و فقط تعداد اندکی از آراء صادره در مرحله اجرا با چالش مواجه است.
وی ادامه داد: طبق بررسیهایی که انجام دادیم بیش از ۹۰ آرا ما اجرا میشود و بخشی عمدهای از این ۹۰ درصد نیز اصلا به اجرای احکام نمیآید و به محض اینکه رای صادر و به دستگاه مربوطه ابلاغ میشود، خودشان رضایت محکوم له را جلب میکنند که در این شرایط حکم از نظر ما اجرا شده تلقی میشود و پرونده مختومه میشود. بخشی نیز با صدور اجراییه در مرحله اجرای احکام قرار میگیرد، پیگیری و اجرایی میشود، اما حدود ۷ - ۸ درصدی از آرا وجود دارد که بعضا این تعداد از پروندهها، پروندههای مهمی هستند و با چالشهایی در مرحله اجرا مواجه اند.
رئیس دیوان عدالت اداری گفت: اجرایی نشدن بخشی از احکام نیز به این دلیل است که زمینه اجرای حکم وجود دارد، اما دستگاههای اجرایی به دلایلی نمیخواهند حکم را اجرایی کنند، در این خصوص قانونگذار پیش بینی کرده است که اگر مسئولی از اجرای حکم استنکاف کرد، ما باید بتوانیم او را به دادگاه معرفی کنیم و باید از دادگاه برای آن مسئول درخواست انفصال از خدمات شود و دادگاه رسیدگی کند. در چنین مواردی دادگاه تا ۵ سال حکم انفصال صادر میکند که این انفصال از خدمات، ضمانت اجرای احکام دیوان است.
وی افزود: البته در این بخش از اجرای احکام، از دیدگاه ما یک نقص قانونی وجود دارد، در ماده ۱۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری پیش بینی شده است اگر مستنکف در مرحله رسیدگی به پرونده درخواست استمهال کند، شعبه مکلف است یک هفته به آن مهلت دهد. بخشی از احکام ما که به مرحله استنکاف میرسد، آن مسئولانی که محکوم میشوند، از این ظرفیت قانونی یک هفتهای استفاده میکنند که باعث طولانی شدن اجرای احکام میشود.
مظفری گفت:، اما بخشی از احکام که اجرا نمیشود نه اینکه ارادهای بر اجرا نکردن احکام باشد، بلکه در برخی موارد زمینه اجرای حکم فراهم نیست به طور مثال، دستگاهها مشکلات مالی را مطرح میکنند که بودجه نداریم و در بودجه سال آینده باید پیش بینی کنیم.
وی افزود: در این حوزه مکرر جلسه گذاشتیم و از سازمان برنامه بودجه دعوت کردیم و حضور پیدا کردند و توضیحات آقایان را شنیدیم تا ببینیم که واقعا پول و اعتبار برای اجرای حکم ندارند یا این کمبود بودجه را بهانه میکنند؟
بیشتر بخوانید: نظارت دیوان بر حسن جریان امور نقش مستقیم در کاهش فساد دارد
رئیس دیوان عدالت اداری گفت: متوجه شدیم که این موارد در بودجه فعلی دستگاه پیش بینی نشده است. البته در این شرایط اگر دستگاهی به هر دلیلی نتوانست حکم را اجرا کند ما طبق قانون آن را به سازمان برنامه و بودجه اعلام میکنیم و سازمان برنامه و بودجه نیز این را در دستور کار قرار میدهد تا از محل اعتبارات دستگاهها پرداخت کند. البته در این حوزه نیز، چون غالبا تعداد پروندهها کم نیست، متاسفانه سازمان برنامه بودجه همکاری لازم را نمیتواند داشته باشد.
مظفری افزود: یکی دیگر از دلایل اطاله برخی پروندههای مربوط به ایثارگران، طولانی شدن فرایند تبدیل وضعیت و تعریف کد استخدامی از طرف سازمان امور استخدامی برای این افراد است.
وی گفت: در طرح جدید که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده پیش بینیهایی شده است، البته شورای نگهبان با وارد دانستن ابهاماتی، این طرح را اعاده کرده است که امیدواریم این ابهامات در مجلس برطرف شود و با تصویب این طرح، بخش دیگری از نارساییها تدبیر خواهد شد.
رئیس دیوان عدالت اداری افزود: بخش عمدهای از احکام ما اجرایی میشود، اما تعداد اندک احکام باقی مانده نیز برای ما مهم است و برای اجرای این احکام، در برخی موارد ساعتها جلسه برگزار میکنیم تا این احکام به مرحله اجرا برسند و نخستین هدف ما نیز اجرای حکم است و دنبال این هستیم حقی که قانون به شاکی داده، اعمال شود و در مرحله بعد به دنبال چرایی استنکاف از اجرای احکام باقی مانده برویم.