وزیر نفت گفت: اگر سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز اتفاق نیفتد در چند سال آینده با مشکل تامین فراوردهها روبرو خواهیم شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما آقای اوجی دیشب دربرنامه تلویزیونی" صف اول" افزود: هم اکنون ظرفیت پالایشی کشور تقریبا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز و ظرفیت تولید نفت و میعانات بیش از ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز است که با توجه به روند مصرف بنزین، نفت و گاز در کشور اگر این سرمایه گذاریها اتفاق نیفتد در دو سه سال اینده یا حتی زودتر با مشکل تامین فراوردهها روبرو میشویم.
وی گفت: در دولت قبل اگر سرمایه گذاریها انجام شده بود شاید ما امروز این دغدغهها را نداشتیم.
وزیر نفت افزود: امروز محصولات پتروشیمی و فراوردههای نفتی ما تحریم پذیر نیست، به همین علت مطالعات کارشناسی گستردهای از شروع دولت سیزدهم شروع شد گرچه تعداد طرحهای پتروپالایشگاهی را در دستور کار داریم منتهی خود وزارت نفت مصمم شد که یک طرح پتروپالایشگاهی ۳۰۰ هزار بشکهای را آغاز کند و از دولت آقای رئیسی برای مردم به یادگار باقی بماند.
آقای اوجی گفت: خوشبختانه روندی که ما در طرحهای نفتی شروع کرده ایم عمدتاً بانکها و غولهای اقتصادی و هولدینگهای بزرگ اقتصادی را مشارکت دادیم و سهام دار شدند فرض کنید در طرح حاج قاسم سلیمانی که ۳۰۰ هزار بشکه است ۴ بانک داریم که یک بانک ۱۵ درصد و بانک دیگر ۷ و نیم درصد سهام دارد و در بخش هولدینگهای اقتصادی هم همینطور و به نسبت توانمندی سهام برمی دارند و انشاءالله بزودی آن را در بازار بورس انرژی خواهیم برد و از توان مالی مردم و مشارکت مردمی در این گونه طرحها بهره خواهیم برد.
وزیر نفت افزود: طرحهای نفت و گاز سود آور و کم خطر (ریسک) هستند و برگشت سرمایه آن بسیار زود میباشد و امروز هم با تو جه به تحولاتی که در منطقه افتاده اهمیت انرژی را در دنیا به خصوص در منطقه ما چند برابر کرده است.
وی تصریح کرد: خوشبختانه این دو پتروپالایشگاه و پالایشگاه بالغ بر ۶۰۰ هزار بشکه نفت خام را به جای صادرات نفت خام، تبدیل به فراورده میکند و بیشتر کارخانجاتی که با این حوزه سر و کار دارند ظرفیت خالی شان را تا چندین سال پر میکنند.
وزیر نفت گفت: خوشبختانه امروز صنعت نفت هیچ گونه مشکلی در بخش تخصص و تامین ادوات و تجهیزات ندارد و عمده چالش ما تامین منابع مالی است.
وی افزود: براساس براوردی که ابتدای دولت سیزدهم انجام شد متوجه شدیم بخش نفت، گاز، پالایشگاه، پتروشیمی، خطوط لوله، ایستگاههای تقویت فشار، توسعه میادین مشترک و... حدود ۱۶۰ میلیارد دلار در ۸ سال نیاز دارد که خوشبتخانه با روندی که دولت برای استفاده از سرمایه بانکها، هولدینگ و مشارکت مردم در این طرحها دارد قول میدهم در عمده طرحهای اولویت دار صنعت نفت و گاز، اتفاقات خوبی میافتد و به بهره برداری خواهند رسید.
وزیر نفت گفت: از اغاز دولت سیزدهم تا به امروز نزدیک به ۸۰ میلیارد دلار تفاهم نامه و قرارداد در حوزه میادین نفتی و گاز و میادین مشترک امضا کرده ایم و نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار هم با گازپروم روسیه در بخشهای مختلف بالا و پائین دست صنعت نفت امضا و در یکسال گذشته هم خیلی از تفاهم نامهها تبدیل به قرارداد شده است.
وی افزود: هم اکنون نزدیک به ۱۹۰ هزار بشکه نفت از میدان مشترک آزادگان بهره برداری میکنیم و طرف عراقی هم با کمک شرکتهایی مانند بی پی و توتال برای توسعه آن اقدام کرده است و از آن بهره میبرد.
وزیر نفت گفت: ۶ بانک و ۶ هولدینگ بزرگ اقتصادی را برای توسعه این میدان مشارکت داده ایم و کمتر از یک ماه قبل تفاهم نامه آن امضا شد و انشاءالله همکاران ما در شرکت ملی نفت تلاش میکنند که هر چه زودتر منجر به قرارداد شود و با سهام دار شدن بانکها و هولدینگهای بزرگ اقتصادی تامین منابع مالی آن که حدود ۷ میلیارد دلار در مدت ۷ سال است تامین خواهد شد.
وی افزود: با حفاری ۴۲۰ حلقه چاه، ۴۳۰ کیلومتر خطوط لوله و ۵ مرکز جمع آوری، تولید ما از این میدان نفتی که امروز ۱۹۰ هزار بشکه است به ۵۷۰ هزار بشکه خواهد رسید.
وزیر نفت گفت: هم اکنون هیچ کارشناس خارجی در هیچ کدام از حوزههای صنعت نفت کشور، چه بخش بالاو چه پایین دست مشاهده نمیشود.
وی افزود: امروز نزدیک ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیون متر مکعب در پالایشگاههای گازی ظرفیت خالی داریم، لازم است که میادین بالادست این پالایشگاهها برای حفاری چاههای جدید هم فشار افزایی و هم توسعه داده شود.
وزیر نفت گفت: در بخش دانش بنیانها، ۵ هزار حلقه چاه داریم که از این تعداد ۷۰۰ حلقه چاه کم بازده هستند یعنی ۳ هزار بشکه تولید میکردند، اما امروز ۵۰۰ هزار بشکه تولید میکنند که با ظرفیت شرکتهای دانش بنیان که بیش از ۶۰، ۷۰ شرکت در این زمینه توانمندی دارند چاهها را با کار فناورانه و دانش روز به ظرفیت ۱۵۰۰ بشکه خواهند رساند و با این کار، شرکت دانش بنیان در تولید این چاه شریک خواهد شد.
وی افزود: برای فشار افزایی از میادین نفت مناطق مرکزی برای رسیدن به تولید گاز ۱۴۰ میلیون متر مکعب، چهار و نیم میلیارد دلار و برای افزایش این چاههای کم بازده هم ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری خواهد شد.
وزیر نفت تصریح کرد:در دولت خوشبختانه آیین نامه استفاده از مجوز تنفس خوراک را اصلاح کردیم تا برای سرمایه گذار جذاب و شیرینتر شود.
وی گفت: ساخت نخستین پتروپالایشگاهی که خود وزارت نفت با سهام داری و مشارکت بخش خصوصی و هولدینگها و بانکها شروع کرده است در مدت ۵ سال آینده به بهره برداری میرسد.
وزیر نفت افزود: در کنار افزایش ظرفیت پالایشگاهی در کشور از ظرفیت پالایشی فراسرزمینی هم استفاده خواهیم کرد و به کشورهای مختلف دنیا به خصوص آمریکای لاتین گروههای کارشناسی اعزام کرده ایم و انشاءالله ظرفیت آن را افزایش میدهیم و نفت را آنجا فراوری و تبدیل به ارزش افزوده خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: حدود ۲۸ قرارداد به میزان حدود یک میلیارد دلار در یکسال گذشته برای جمع آوری گازهای مشتعل داشته ایم که با سرمایه گذاری شرکتهای خصوصی که نیازمند این گاز هستند این گازها جمع اوری و از ان استفاده خواهد شد.
وزیر نفت گفت: به آقای رئیسی قول داده ایم که تا پایان دولت سیزدهم تکلیف میادین مشترک و هم جمع آوری گازهای مشعل را به سرانجام برسانیم.
وی افزود: سال گذشته، تکالیف مان را در قانون بودجه تبصره یک و ۱۴ کامل محقق کردیم و در گزارش تفریق بودجه دیوان محاسبات برای سال ۱۴۰۰ مشخص شد که ما تحریمها را دور زده ایم.
وزیر نفت گفت: سال گذشته در سامانه نیما از صادرات محصولات پتروشیمی ۱۲ و نیم میلیارد دلار واریزی داشته ایم که کمک شایانی به نیاز ارزی سایر واحدها و ثبات قیمت ارزی کرد.
وی افزود: روسیه نزدیک ۱۰۰ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال دارد که روزی ۸ تا ۹ میلیون بشکه نفت برداشت میکند و ما ۱۵۳ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال داریم که ظرفیت مان نزدیک به ۳ تا ۴ میلیون بشکه است
وزیر نفت گفت: نزدیک ۴ میلیارد دلار با طرف روسی در موضوع به خصوص توسعه میادین نفتی و گازی قرارداد امضا کردیم و آقای پوتین رئیس جمهور روسیه دستور داده است شرکتهای توانمند روس از جمله گاز پروم که یکی از بزرگترین شرکتهای نفتی جهان است در این طرحها مشارکت و سرمایه گذاری کنند.
آقای اوجی تصریح کرد: اولویت اول ما بحث توسعه و برداشت از میادین مشترک گازی و نفتی است که اینها را زود تعیین تکلیف و افتتاح و در مرحله دوم تکمیل کنیم و برخی میادین جدید مانند میدان کیش، پارس شمالی را که تفاهم نامههای آن امضا شده است را از ظرفیت روسها استفاده خواهیم کرد و این بستهای را که تعریف کرده ایم بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار است به زودی در شرکتهای ملی نفت، گاز، پالایش و پخش و صنایع پتروشیمی، تفاهم نامههای آن تبدیل به قرارداد میشود تا مردم از نعمت آن بهرهمند شوند.
وی افزود: در حوزه دیپلماسی انرژی خوشبختانه نگاه دولت سیزدهم این بود که بایستی توسعه همه جانبه با همه کشورها به خصوص کشورهای همسایه داشته باشیم و محور کار دولت بود.
وزیر نفت گفت: ما با ترکمنستان شاید چهار پنج سالی بود که به خاطر اختلافات گازی مشکلاتی داشتیم که خوشبختانه در همان روزهای شروع کار دولت سیزدهم با سفر به ترکمنستان و با مذاکرات، خوشبختانه روابط، حسنه و منجر به قرارداد سواپ گازی ایران با ترکمنستان و آذربایجان شد که در سفر اخیر به آذربایجان توافق کردیم که میزان سواپ دو برابر شود.
وی افزود: با عمان در بحث صادرات گاز و هم در بحث توسعه میدان نفتی مشترک هنگام توافق خوبی کرده ایم و با آذربایجان هم در دریای خزر میادین مشترکی داریم که قرار شد در قالب کمیتههای تخصصی در این میدان، مطالعه انجام شود و بعد توسط سرمایه گذار ثالث این میادین توسعه پیدا کند.
وزیر نفت گفت: برنامه داریم سهم مان را در تجارت گاز که متاسفانه امروز کمتر از دو درصد است افزایش دهیم و همچنین دربحث تجارت فراورده، تجارت نفت و دربحث احداث خطوط لوله گاز به کشورهای همسایه با شرکت گاز پروم که بسیار مشتاق و توانمند است را اجرایی و مواردی را هم که قبلا قرارداد داشته ایم زنده کنیم.
وی افزود: زمانی که دولت را تحویل گرفتیم نزدیک به ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی بر روی آب داشتیم که هر دوره یک تعداد کشتی خریداری میشد میرفت بر روی اب برای ذخیره کردن میعانات گازی که همراه گاز تولید شود، اما همکاران ما در صنعت گاز در حوزه فروش چه در شرکت نیکو و چه در امور بین الملل تا به امروز یک کشتی نگرفته اند بلکه ۲۰ تا ۳۰ میلیون بشکه میعانات گازی که روی آب بود را هم صادر کرده اند و سقف مصرف میعانات گازی در کشور را هم افزایش دادهه اند.
وزیر نفت گفت: در بخش دیپلماسی انرژی با همکاری و کمک وزارت امور خارجه اتفاقات خوبی در یک سال گذشته افتاده است و بنده و همکارانم پشت میز ننشسته ایم بلکه ما تیمهای زیادی را به خیلی از کشورها اعزام و بازار یابی کرده ایم که خوشبختانه منجر به قراردادهای خوبی شده است که به مرور هم افزایش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: برخی روزها مصرف بنزین از تولید ما به مراتب بیشتر میشود و به ذخایر رجوع میکنیم لذا در بهینه سازی سوخت دغدغههایی داریم.
وزیر نفت گفت: خوشبختانه در بخش حمل و نقل ابتکارات خوبی را وزارت نفت انجام داده است مثل دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی و وانتها که برای هر کدام ۱۲ میلیون تومان هزینه رایگان انجام میدهد.
وی افزود: به هیچ عنوان دولت سیزدهم قصد افزایش قیمت سوخت از جمله بنزین و گاز را ندارد و این موضوع در دستور کار نیست.
آقای جواد اوجی گفت: هر متر مکعب گاز امروز بالای ۴۳ سنت به کشورهای همسایه صادر میشود، اما قیمتی که به دست مردم میرسد کمتر از یک سنت است لذا تا انجایی که میشود باید جلوی شدت مصرف انرژی را بگیریم که بخشی هم به مردم عزیز بر میگردد که باید همراهی و کمک کنند.