مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران گفت: بنابر گزارش سه ماه قبل سازمان بهداشت جهانی سازمان انتقال خون ایران در زمره پیشرفته ترین انتقال خون های جهان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر مصطفی جمالی در نشست خبری که به مناسبت سالروز تأسیس سازمان انتقال خون برگزار شد، گفت: در برخی شاخص ها انتقال خون ایران از کشور آمریکا بالاتر است. این موفقیت ها برغم همه مشکلات اعتباری سازمان به دست آمده است.
وی با بیان اینکه سازمان انتقال خون ایران هنوز هم در منطقه حرف اول را می زند، گفت: در شرق مدیترانه سازمان انتقال خون ایران مرجع منطقه ای است. در بحث کمیته خون های نادر تنها کشور اسلامی است که نماینده آن سازمان انتقال خون ایران است. در دوران کرونا که سازمان های انتقال خون دنیا دچار بحران شدند و تا ۳۰ درصد در برخی از آنها کاهش اهدای خون رخ داد، ما حداکثر کاهش اهدای خونمان ۸ درصد بود.
دکتر جمالی ادامه داد: هم اکنون ذخایر انتقال خون با حمایت مردم، بی نظیر است. در طول تاریخ انتقال خون چنین ذخایری نداشتیم. به طوری که میانگین ذخایر را از ۴ روز به ۸ روز رساندیم. البته اشکالاتی داریم و شاید در یک شاخص اهدای خون چالش داریم و آن هم شاخص اهدای خون بانوان است. در دنیا بانوان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد در اهدای خون مشارکت دارند که این عدد در ایران زیر ۵ درصد است. یعنی ما نصف جمعیت اهدای خون را از دست داده ایم. چالش دیگری که با آن مواجهیم این است که اهدای خون جوانان کاهش یافته است. درحالی که جوانان هستند که باید در آینده خون و فرآورده مورد نیاز کشور را تأمین کنند.
وی افزود: برغم همه محدودیت هایی که داریم، سیستم را در حوزه انتقال خون ارتقاء می دهیم.
وی با بیان اینکه اکنون تعیین گروههای خونی در بسیاری از استانها به روش دستی انجام می شود، گفت: در چهار استان تعیین گروههای خونی اتوماتیک است. ما برنامه داریم تا پایان سال تعیین گروه های خونی در کل کشور با روش اتوماتیک و دستگاهی باشد تا هم سرعت را بالا می برد و هم خطا را کاهش می دهد، همچنین آزمایش های غربالگری انتی بادی که سلامت خون را کنترل می کند در ۱۱ استان انجام می شود، اما گرفتاری زیادی برای استانها ایجاد کرده بود. هر روز از برخی استانها نمونه ها به استان دیگر ارسال می شد که گرفتاریهایی ایجاد می کرد. پیش بینی ما این است که تا پایان مهر یا آبان کل کشور از نظر آزمایش های غربالگری مستقل شود.
دکتر جمالی گفت: برنامه دیگری در زمینه بانک HLA داریم. اکنون کسی که می خواهد پیوند مغز استخوان و سلولهای بنیادی شود، باید یک نفر را پیدا کند که آنتی ژن های HLA مشابه با او داشته باشد. در کشوری مثل آلمان بانک HLA حدود ۱۲ تا ۱۳ میلیون عضو دارد، اما در کشور ما این عدد خیلی پایین و هزینه بر است. این هم جزو برنامه هاست که حمایت جدی سازمان برنامه و بودجه را طلب می کند که البته ما روی مشارکت خیرین هم حساب باز کرده ایم تا این حوزه را هم توسعه دهیم.
وی با بیان اینکه جمعیت کشور در حال پیر شدن است و وقتی میانگین سنی جمعیت بالا رود، نیاز به خون و فرآورده افزایش می یابد، گفت: ما پارسال ۲ میلیون اهدا خون داشتیم و پیش بینی ما این است که شاید ظرف ۷ تا ۸ سال آینده 3 میلیون اهدا خون برای پاسخگویی به نیاز کشور لازم داشته باشیم و یکی از برنامه های ما فرهنگ سازی برای جذب جوانان و بانوان است.
وی با بیان اینکه پیش از اوجگیری مجدد کرونا میانگین ذخایر خون تا ۱۰ روز هم رسید، اما اکنون به ۸ روز رسیده است، گفت: با این حال مشکلی وجود ندارد و نیازها به صورت ۱۰۰ درصد برطرف می شود.
دکتر جمالی در پاسخ به سؤالی درباره نذر خون در محرم گفت: نذر خون ابتکار بسیار خوبی بود و از قدیم وجود داشت. پیش از این عده زیادی در تاسوعا و عاشورا برای اهدای خون مراجعه می کردند که خارج از ظرفیت بود. چند سال قبل نوبت دهی به افرادی که نذر خون داشتند رایج و توصیه شد که هدف اهدای خون کمک به سلامت جامعه است و برای سایر روزها نوبت دهی انجام شد و همچنان هم پیش می رود. هر اهدای خون سه قسمت پلاکت، پلاسما و گلبول قرمز دارد و می تواند جان 3 نفر را نجات دهد. بنابراین با نذر خون جان انسانها را نجات می دهید و یکی از زیباترین انواع نذر است.
وی افزود: باید توجه کرد که جدای از اهدای خون و تأمین سلامت جامعه یک وفاق دینی و ملی را در اهدای خون داریم و همه ادیان اهدای خون در کشور انجام می دهند و دریافت کننده خون نیز هستند. همه اقوام اعم از ترک، لر،کرد، عرب، فارس، ترکمن، بلوچ و... همه اهدای خون می کنند و گیرنده خون هم هستند. ما یک شبکه خون رسانی داریم که در مواقع نیاز، خون را جابجا می کند. سازمان انتقال خون سازمانی مردمی و مظهر وفاق ملی و دینی است.
دکتر جمالی در پاسخ به سؤال دیگری درباره شاخص اهدای خون نیز گفت: شاخص اهدای خون در پایان هر سال محاسبه می شود طبق آخرین محاسبه شاخص اهدای خون در کشور کمی بیش از ۲۶ در هزار است. در دوران کرونا به ۲۳ در هزار رسیده بود که اکنون بالا رفته است. کرونا مراجعات را کم کرده اما آنقدر نبوده است که بحران ایجاد کند.
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران گفت: در ایام محرم مراجعه بالا می رود و پیش بینی ما این است که ذخایر بالا رود. اکنون سن بیشتر اهداکنندگان ما حدود ۳۰ تا ۴۵ سال است. حتی در تجربه ای که در اهدای خون محلات داشتیم، گاهی می دیدیم که مشارک جوانان زیر ۱۰ درصد است و این نشان می دهد در زمینه جذب جوانان خوب کار نکرده ایم.