نايب رئيس انجمن علوم خاك ايران قاچاق خاك را شايعه اي محقر در مقايسه با حجم هولناك فرسايش واقعي خاك در كشور توصيف كرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر منوچهر گرجی، استاد دانشگاه و عضو انجمن علوم خاک ایران از رسانهها خواست همزمان با مطرح شدن مباحث مربوط به پیشگیری از سیل و کاهش آسیبهای آن که همواره پس از وقوع سیلابهای متوالی و متعدد صورت میگیرد، توجه مسئولان، فعالان اجتماعی و نهادهای تصمیم ساز را به موضوعات واقعی این حوزه معطوف سازند.
این پژوهشگر با سابقه منابع طبیعی با اشاره به پررنگ شدن موضوعاتی مانند قاچاق خاک در سالهای گذشته اظهار داشت: این موضوع باوجود مطرح شدن در فضای گسترده رسانهای و محافل سیاسی و اجتماعی، هرگز بصورت قطعی و دقیق اثبات نشد، اما کمک کرد تا حدی اهمیت خاک گوشزد شود.
گرجی با بیان اینکه در همان زمان نیز معتقد بود تاکید برخی از مقامات بر موضوع قاچاق خاک و مانور روی آن با اهدافی سیاسی و بی ارتباط با دلسوزی برای خاک صورت گرفته، تصریح کرد: کافی بود مسئولان اجرایی بجای دامن زدن به فضا و گلایه کردن از قاچاق خاک، دستور رسیدگی دهند و تخلف مورد نظرشان را متوقف کنند.
وی افزود: خاکهای صنعتی و برخی از سنگها پیش از این نیز به خارج از کشور صادر میشدند که در این زمینه نیز انتقادها متوجه صادرات نبوده و اغلب، به خام فروشی منابع معدنی انتقاد دارند، اما آنچه که در این موضوع اهمیت دارد و متاسفانه مغفول مانده، خاک با ارزش کشاورزی است که کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
گرجی در ادامه، فرسایش میلیونها مترمکعب از خاکهای ارزشمند کشور را واقعیتی دردناک دانست که بسیار بیشتر از موضاعتی مانند قاچاق خاک در خور توجه است و تصریح کرد: باید در نظر بگیریم که حتی به فرض صحت داشتن قاچاق خاک کشاورزی نیز، حجم خاکی که از این طریق و با کامیون یا لنج از کشور خارج میشود نمیتواند آنقدر باشد که به آن به عنوان فاجعهای بزرگ نگاه کرد.
وی با بیان اینکه برای حمل یک متر از خاک یک زمین ده هزار متر مربعی به بیش از هزار کامیون کمپرسی نیاز است و با بیش از صد کامیون، نهایتا سطح ده سانتیمتری یک زمین یک هکتاری از دست میرود، تصریح کرد: این درحالی است که با فرسایش خاک، هر روز چندین برابر این میزان از خاک با ارزش کشور نابود میشود.
دكتر گرجي تصريح كرد: سالانه دو ميليارد تُن خاك با ارزش ايران بر اثر فرسايش از بين مي رود و يا پشت سدها رسوب مي كند.
عضو انجمن علوم خاک ایران، خاک حاصلخیز را خاستگاه غذا و پشتیبان حیات انسان خواند و با تاکید بر اینکه باید از نابودی این موهبت با ارزش، چه از طریق قاچاق و چه از طریق تغییرات کاربری و ساخت و سازهای نابجا مقابله کرد، از رسانهها و فعالان اجتماعی خواست خطر فرسایش خاک را جدی بگیرند و اهمیت حفاظت از خاک را به جامعه گوشزد کنند.