خیار بهدلیل طعم و بوی باطراوتش و همچنین ظاهر سبزرنگش باید در گروه سبزیجات قرار بگیرد اما بعضیها هم تصور میکنند که خیار قطعا باید جزو میوهها باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ خیارهای ترد و خوشبو همیشه یکی از محبوبترین خوراکیها در میان مردم جهان بودهاند، تا جایی که مثلا آمریکاییها سالانه بهطور میانگین حدود 5.5 کیلوگرم خیار مصرف میکنند. از مهمترین ویژگیهایی که محبوبیت خیار را افزایش میدهند، میتوان به مواردی مانند در دسترس بودن خیار در تمام طول سال، قیمت مناسبش و قابلیت استفاده از آن تقریبا در همهچیز (از ساندویچ تا سالاد) اشاره کرد.
با اینحال، طبقهبندی دقیق و واضح خیار در گروههای غذایی واقعا سخت است. شاید تصور کنید که خیار بهدلیل طعم و بوی باطراوتش و همچنین ظاهر سبزرنگش باید در گروه سبزیجات قرار بگیرد اما بعضیها هم تصور میکنند که خیار قطعا باید جزو میوهها باشد. پس در این مطلب میخواهیم یکبار برای همیشه به این سوال پاسخ بدهیم؛ آیا خیار میوه است یا سبزیجات؟!
خیارها که عضوی از خانواده گیاهان کدوست ، بهصورت بومی در منطقه جنوب شرقی آسیا روییدهاند. پس از اینکه خیار در سراسر جهان کشت و پرورش پیدا کرد، به یکی از خوراکیهای ساده و کاملا در دسترس تبدیل شد. خیارها بیش از همه بهخاطر تنه بلند، شکل استوانهای و رنگ سبزشان شناخته میشوند اما با توجه به اینکه خیارها حدودا 100 نوع گونه مختلف دارند، پس ویژگیهای مختلف آنها مانند شکل، اندازه و رنگشان میتوانند با همدیگر متفاوت باشند.
خیار در بیشتر مناطق جهان بهصورت خرد شده و خام در سالادها و ساندویچها استفاده میشود یا در قالب خیارشور همراه با ادویهها مصرف میگردد. اما در فرهنگهای غذایی دیگر مانند ویتنام، کره، تایلند و هند، خیارها را بهصورت سرخکرده، بخارپز یا پختهشده به همراه کاری مصرف میکنند.
ویژگیهای تغذیهای هر نصف فنجان از خیار خرد شده و خام به ترتیب زیر است:
از آنجایی که 96 درصد خیار را آب تشکیل میدهد، پس مصرف خیار میتواند بهطرز چشمگیری برای تامین آب بدن مفید باشد. درحالی که ویتامینها و مواد معدنی خاصی در خیار یافت نمیشوند، اما آنتیاکسیدانهای مهمی درون خیارها جای گرفتهاند؛ مانند کوکوربیتاسین و کوکومگاستیگمان که میتوانند به کاهش التهاب کمک کنند.
دانش گیاهشناسی که بر عناصر فیزیولوژیکی مانند ساختار گیاهان تمرکز میکند، خیار را در گروه میوهها طبقهبندی میکند. بهگفته گیاهشناسان، میوهها از زهدان یک گیاه گلدار رشد میکنند و دارای دانه هستند. از آنجایی که خیار هم دارای دانه است و از گل گیاه خیار میروید، پس از نظر دانش گیاهشناسی در گروه میوهها قرار میگیرد. سبزیجات از نظر گیاهشناسی میتوانند دارای برگ، ساقه و ریشه باشند، اما دانه درونی نداشته باشند. به همین دلیل هم کاهو، هویج، مارچوبه و کلم بروکلی در گروه سبزیجات طبقهبندی میشوند.
اگر از یک سرآشپز یا متخصص تغذیه درباره طبقهبندی خیار بپرسید، به احتمال زیاد به شما خواهند گفت که خیار جزو سبزیجات طبقهبندی میشود. دلیل عمدهاش هم به ظاهر، بافت و طعم خیار برمیگردد. درحالی که سبزیجات ذاتا شیرینی کمتری دارند یا شیرین نیستند و معمولا بافت سفتتری دارند و همچنین به دستورپخت وعدههای غذایی اضافه میشوند، میوهها ذاتا نرمتر و شیرینتر هستند و میتوانند به صبحانه، دسر یا میانوعده اضافه شوند. پس با اینکه خیار از نظر دانش گیاهشناسی جزو میوههاست، اما در قلمرو آشپزی میتوان آن را بهعنوان یکی از انواع سبزیجات طبقهبندی کرد.