امروز پنجم مرداد ماه، سالروز اقامه نخستین نماز جمعه در کشور است.
آیتالله طالقانی این نماز جمعه را در بحبوحه درگیریهای گروهکها به فرمان امامخمینی (ره) برای ایجاد انسجام در بین مردم مسلمان ایران اقامه کرد
هم اینک بیش از ۹۰۰ نماز جمعه در شهرها و مناطق مختلف کشور برگزار میشود.
نماز جمعه، نمازی دو رکعتی با دو خطبه پیش از آن، که به جای نماز ظهر در روز جمعه به جماعت اقامه میشود و در صورت وجود شرایطی، شرکت کردن در آن برای مسلمانان واجب است. این نماز، پس از نمازهای پنجگانه، مهمترین نماز به شمار میرود.
برگزاریِ باشکوه نماز جمعه در طول تاریخ اسلام، همواره از مهمترین نمادهای همبستگی مسلمانان شناخته میشده است.
اقامه نخستین نماز جمعه در اسلام
بر پایه برخی احادیث، نماز جمعه قبل از هجرت و در سال دوازدهم بعثت در مکه تشریع شد. در این سال، پیامبر اکرم صلی اللّهعلیهوآلهوسلم، که امکان برگزار کردن نماز جمعه را در مکه نداشت، در نامهای از مُصعَب بن عُمَیر خواست که نماز جمعه را در مدینه اقامه کند.
بر اساسِ گزارشی دیگر، نخستین نماز جمعه را اسعد بن زُرارَه در مدینه اقامه کرد. بنا بر این گزارش، انصار پیشنهاد کردند که روز جمعه روز اجتماع مسلمانان تعیین شود، مانند یهود که روزهای شنبه و نصارا که روزهای یکشنبه گرد هم میآیند. برخی، در جمع میان این دو گروه از احادیث، گفتهاند که اولین نماز جمعه به دعوت اسعد بن زراره و به امامت مصعب بن عمیر اقامه شد.
امامت پیامبر (ص)
شماری از مؤلفان، نخستین اقامه کننده نماز جمعه را شخص پیامبر اسلام دانسته و گفتهاند که این نماز در نخستین جمعه پس از هجرت به مدینه، در قبیله سالم بن عَوْف و در وادی زانوناء برپا شد.
برخی دیگر، با توجه به احادیث یاد شده، این نماز را نخستین نماز جمعه پیامبر اکرم دانستهاند نه اولین نماز جمعه در صدر اسلام
.