شاکری گفت: مگر چقدر میتوانیم بودجه تخصیص بدهیم به شرکتهای دانش بنیان، طبیعی است که ما نیاز به سرمایه گذاری خارجی داریم.
مجری: چرا این تفاهم نامه شکل گرفته است و به دنبال چیست؟
شاکری: در راستای نوع فعالیتی که اتاقهای بازرگانی مشترک، از جمله بازرگانی ایران و امارات بر عهده دارد؛ ما افزایش توسعه مناسبات اقتصادی در راستای منافع ملی و افزایش توانمندیهای تجاری را در بخش خصوصی دنبال میکنیم. ما نماینده بخش خصوصی در اتاق بازرگانی ایران و امارات هستیم و به دنبال رفع موانع و توسعه صادرات و هر چیزی که بعنوان توسعه اقتصادی یاد میشود.
در این راستا ما مذاکرات خیلی زیادی را با دوستانمان در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داشتیم؛ با توجه به این که ما به دنبال شعار سال هستیم از این رو ما منابع بسیار مثبت و معتبری را در زمینه شرکتهای دانش بنیان در کشور خودمان داریم. کشور امارات متحده عربی کشوری است که در موضوع اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی بسیار سرمایه گذاری کرده است.
مجری: در محافل گوناگون خبری شد استقبال میکند از شرکتهای مختلف و به محض بردن یک استارتاپ به امارات بیش از ۹۵ درصد امکانات را در اختیار میگذارد برای اجرا، این کار شما مرتبط است؟
شاکری: نه به این شکل، در خبرها اطلاعات خیلی گوناگونی رد و بدل میشود. برخی مسئولین شاید به نوعی در بطن قضیه و درگیر بودن با آن موضوع نباشند و صرفا اخباری که به گوششان برسد را منتقل بکنند.حتی خبری که چند روز مطرح شد از جانب یکی از معاونین جهاد دانشگاهی برای کوچ و مهاجرت شرکتهای دانش بنیان.
این اتفاقات با هم مرتبط میشوند یا این مرحله چیز دیگری است؟
شاکری: ما این برنامه را از زمانی که در اتاق بازرگانی ایران امارات بودیم به دنبالش بودیم الان جریان خبری اش بیشتر شده و رسانهای شده موضوع و طبیعتا یک رنگ و بویی به این موضوع پیدا میکند. ما در داخل کشور برای حفظ سرمایه برنامه و معیار خاصی قائل نمیشویم. سرمایه سیالیت خاصی دارد و هر جا که امنیت بیشتری باشد و منافع بیشتری باشد جذب میشود. ما در کشور خودمان بارها در مورد این مسئله صحبت کردیم که به تازگی خیلی رنگ و بوی بهتری پیدا کرده که موانع کسب و کار را دارند مرتفع میکنند. در مودر سرمایه گذاریهای اقتصادی، بانکها، و شرکتهای سرمایه گذاری دارند کار میکنند، اما نیاز آن آدمی که دانش بنیان هست و آن شرکتی که توانمند هست و آن سرمایه گذاری که بخواهد فعالیت کند جای بهتری برایش پیدا شود.
طبیعتا این است که ورود پیدا میکند به بازار سرمایه جدید، میخواهد ارز دیجیتال باشد، میخواهد ارز باشد، میخواهد شرکتهای دانش بنیان در حوزههای فناوری دیجیتال باشد و یا هر حوزه طبیعی است که تغییر مسیر بدهند ما وقتی که این زیرساخت را برایشان به شکل مناسب و متناسب بتوانیم پدید بیاوریم و به دنبال این باشیم که جذب سرمایه گذاری برایشان کنیم ما در فناوریهای معاونت فناوری ریاست جمهوری مگر چقدر میتوانیم بودجه تخصیص بدهیم به شرکتهای دانش بنیان؟ طبیعی است که ما نیاز به سرمایه گذاری خارجی داریم ما نیازمند هستیم شریک خارجی داشته باشیم
مجری:چقدر طول میکشد که این تفاهمنامه به قرارداد تبدیل شود؟
شاکری: با این قرارداد زمینهای را ایجاد کنیم که شرکتهای خصوصی با هم بتوانند طرف معامله و مراوده بشوند چه بسا شرکتهای دولتی ما این زمینه را داریم ایجاد میکنیم و در نشستهای تجاری و در نمایشگاههای تجاری و فعالیتهای مختلف این رفت و آمدها و این ارتباطات شکل میگیرد که طبیعتا ما همه محصولات دانش بنیان کشورمان مگر فقط مختص کشور خودمان است؟ میتوانیم به کشورهای دیگر توسعه بدهیم. ما سهم اقتصاد صادراتی مان از کشورهای منطقه خودمان دو درصد است. یعنی ما چقدر جای کار داریم در عرصه بین المللی. به دنبال این شعار فرمایش مسئولین عالی رتبه کشور مگر نیستیم توسعه صادرات غیر نفتی اینها چطور محقق میشود؟ مسئولی که تصمیم گیر است یک نیم نگاه سیاسی دارد، ولی بخش خصوصی و اتاق بازرگانی که به دنبال نیم نگاههای سیاسی نیست به دنبال فعالیتهای اقتصادی است و ما هم در این مسیر داریم فعالیت میکنیم.
مجری: فکر میکنید زمینه بیشتر در چه حوزههایی در استارتاپهای ایرانی جذابیت ایجاد کند که بتوانند در آنجا وارد شوند و راحتی ایجاد کنید که آنها هم جذب سرمایه کنند و به تولید و رشد و نمو ایده شان در این استارتاپ بپردازند؟
شاکری: روی بحث فناوریهای دیجیتال و هوش مصنوعی کشور ما شرکتهای خیلی توانمندی دارد. روی بحث نانو ما بازدیدهای مختلفی داشتیم. انصافا معاونت فناوری ریاست جمهوری روی این بحث به شدت کار کردند، اما روی بحث صادراتش نیازمند کمک اتاقهای بازرگانی مشترک هستند. ما تمام توانمندیهای شرکتها را تقریبا جذب میکنیم و در تمام محافلی که هستند و جلساتی که هست بروز میدهیم، اما اگر بشود نمایشگاهها و همایشهایی برگزار کرد که بتوانیم به طور عینی تجار را در کنار هم بگذاریم و در کنار هم بتوانند تصمیم مشترک بگیرند این در بحث اقتصاد ما میتواند حائز اهمیت باشد.
مجری: اگر بخواهند به صورت ویدئو کنفرانس باشند که خیلی نافع نیست، بخواهد در ایران برگزار شود شرایط خاص خودش را دارد، یا در امارات برگزار شود. چطور میشود این تفاهم نامه را عملی کرد؟
شاکری: ما در حوزه کاری خودمان اتفاق عملی که انجام دادیم ما به دنبال عملی سازی این اتفاقات هستیم نه فقط شعار نویسی. ما یک جلسه خیلی خوبی را با اتاق بازرگانی دبی داشتیم در دو ماه گذشته، یک بخش خیلی مهمی که ایجاد کردند اقتصاد دیجیتال است، چون برنامه ریزی و چشم اندازشان هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال است. ما با توجه به این که این فضا در آنجا فراهم است ما باید این طرف زمینه اش را ایجاد کنیم که بتوانیم تبادل اطلاعات کنیم. خود به خود این مسیر وقتی که معرفیها شکل بگیرد ارسال اطلاعات و دریافت نظرات اتفاق میافتد و طبیعتا رشد در اقتصاد اتفاق میافتد.