وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگر کشاورزی قراردادی را طبق برنامه ریزی انجام شده پیش ببریم، سال آینده به ۹ میلیون تن خرید گندم میرسیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سيما، سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در همایش آغازین سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور گفت: وزارت جهاد کشاورزی، وزارت امنیت غذایی نظام جمهوری اسلامی ایران است. امروز اقتصاد غذا در کشورها از اقتدار نظامی بالاتر است و جنگ اوکراین اهمیت این موضوع را برای تمام جهان نمایان کرد لذا استراتژیکترین نگاه در دولتهای جهانی تامین غذای پایدار برای کشورهایشان است.
ساداتی نژاد با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری درآغاز سال ۱۴۰۱ خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم، دولت مردمی و ولایت مدار است و در اولین جلسه هیئت دولت و اولین مصوبه سال ۱۴۰۱ قیمت گندم را اصلاح کرد؛ قیمت گندم، کشاورزی در ایران را به سمت کشاورزی اقتصادی برده است.
وی ادامه داد: خشکسالی نسبت به سالهای قبل کمتر نشده است، اما در سالهای گذشته اگر یک هکتار زمین دیم ۳۰۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم گندم داشت توسط کشاورزان برداشت نمیشد، اما امسال برداشت میشود و نشان میدهد کشاورزی اقتصادی شده است و خروجی آن را در خرید گندم امسال دیده ایم.
مقام عالی وزارت تصریح کرد: تاکنون ۱۷۰ هزار تن گندم دروم و خبازی توسط بخش خصوصی خریداری شده است و در مجموع به ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسیده است و نتیجه تصمیم قیمت گندم امسال را در سال زراعی آینده خواهیم دید.
به گفته وی، اگر کشاورزی قراردادی را طبق برنامه ریزی انجام شده پیش ببریم، سال آینده به ۹ میلیون تن خرید گندم میرسیم و آرد مورد نیاز خبازی و نانوایی را به طور کامل تامین میکنیم.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر حرکت به سمت خودکفایی، کاهش وابستگی و حمایت از تولید داخل و اقتصاد کشاورز ایرانی، عنوان کرد: با اقدامات انجام شده در یارانه کشت سویا، کلزا و کشت قرادادی برنج انجام شده است ما در کشور زمین رها شده نداریم، تغییر کاربری اراضی به دلیل اقتصادی نبودن کشاورزی است.
وی ادامه داد: دومین اقدام دولت در بخش کشاورزی کاهش ۴۵ درصدی قیمت کودهای پایه بود که یک تصمیم استراتژیک محسوب میشود. تمام محصولات در دنیا ۴۵ درصد افزایش قیمت داشته، اما دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱ قیمت کود را کاهش داده است که نشان دهنده حمایت از کشاورزی و معیشت کشاورز ایرانی است.
ساداتی نژاد در رابطه با کشاورزی قراردادی گفت: ۴۰ درصد کشاورزی جهان را در بر میگیرد و در برخی کشورها این عدد ۹۰ درصد است، اما در ایران تنها یک درصد است. اگر کشاورزی قراردادی از سال زراعی جدید در شهریور اجرا شود قطعا به مرز خودکفایی در گندم خواهیم رسید.
وی افزود: رسیدن به خودکفایی نیاز به تامین مالی دارد و برای اجرای کشت قراردادی از شهریور تا پایان اسفند به ۴۰ همت (هزار میلیارد تومان) اعتبار نیاز داریم که بتوانیم نهادههای کشاورزی را به کشاورزان بدهیم و در شش ماهه برداشت محصول که از فروردین تا ۱۵ مرداد این اعتبار بازگردانده میشود.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این نکته که امسال سومین سال اجرای این طرح است، اظهار داشت: جهش تولید در دیمزارها مورد تاکید مقام معظم رهبری است، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) کار مبارکی را شروع کرده و این ستاد به هرجا ورود کرده کشور را به خودکفایی رسانده است.
وی افزود: در ایران ۸ درصد تولید از دیمزار است در حالی که در دنیا ۶۰ تا ۷۰ درصد از تولید کشاورزی در دیمزارها انجام میشود که این امر نشان میدهد به این بخش توجه نکرده ایم که با کمک ستاد اجرایی فرمان امام (ره) بخش مغفول غذا روشن شده است.
ساداتی نژاد تاکید کرد: امام خمینی (ره) در سال ۶۵ فرمایشات و دستورات ارزندهای در رابطه با کشت دیم داشتند و ما تازه در سال ۱۴۰۰ اجرای این دستورات را آغاز کرده ایم.
وی افزود: امسال میزان تولید در اراضی دیم به ۴.۲ میلیون هکتار افزایش یافته و مقرر شد یک میلیون هکتار هم در اراضی پراکنده به صورت داوطلبانه کشت شود و امیدواریم به بیش از ۵ میلیون هکتار کشت برسیم. این طرح بیش از ۲۰۰ هزار نفر را مورد حمایت قرار میدهد. کشاورزان از اقشار محروم هستند و امیدواریم میزان تولید در اراضی دیم از ۳۰۰ کیلو گرم در هکتار افزایش یابد.
مقام عالی وزارت با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی دو بخش مغفول دارد، تصریح کرد: که یکی از این بخشها دیمزار است که با کمک ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و با استفاده از آب سبز این مشکل برطرف شده است. بخش دیگر شیلات است که هنوز جای کار بسیار دارد، ۵۸۰۰ کیلومتر نوار ساحلی در کشور داریم، اما میزان تولید آبزیان در داخل کشور با تولیدات ساحلی برابر است که نشان میدهد به این بخش بی توجه بوده ایم و سواحل را رها کرده ایم.
وی ادامه داد: ثروت نهفته شیلات و اشتغالی که در حوزه شیلات است از حوزه دیم بیشتر است، اما این بخش فراموش شده است.
ساداتی نژاد خواستار شد: در کنار طرح جهش تولید در دیمزار، طرح جهش تولید در شیلات را هم رقم بزنیم و با کمک ستاد اجرایی فرمان امام (ره) این بخش را پیش ببریم. این حوزه اشتغال آفرین است، ثروت به همراه دارد و با توجه به صادرات ارزآوری هم خواهد داشت.
وی تصریح کرد: چین صادرات میگو از ایران را پذیرفته است و شرایط مطلوبی برای صادرات این محصول وجود دارد.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: در طرح مردمی سازی یارانهها همکاران من شبانه روزی در ستاد و استانها فعالیت کردند. ما در کشور در حوزه غذا کمبود نداشتیم و جوجه ریزی را تا ۱۳۵ میلیون قطعه افزایش داشتیم و مازاد تولید مرغ داشتیم و وزارت جهاد کشاورزی خرید مازاد مرغ از تولیدکنندگان را انجام داد.
ساداتی نژاد با بیان اینکه بخشی از افزایش قیمتها مربوط به نواسانات قیمت در جهان است، ابراز امیدواری کرد: با توجه به اتفاقات اخیر در بحث روسیه و اوکراین و کاهش قیمتهای جهانی، با برنامه ریزیهای انجام شده به پایداری قیمت برسیم.