مشاور وزیر اقتصاد گفت: با نصب کارتخوان هوشمند در ۵ هزار نانوایی باقی مانده، مرحله نخست هوشمندسازی یارانه نان تا پایان هفته تمام میشود.
مشروح این گفتوگو را با هم می خوانیم:
مجری: قرار بود مرحله اول طرح که همون نصب کارت خوانهای هوشمند در نانواییها است تا پایان تیر ماه به اتمام برسه الان در چه مرحلهای هستیم چرا در موعد مقرر این موضوع به اتمام نرسیده و انجام نشده؟
آقای محمد جلال: همانطور که فرمودید ۷۵ هزار نانوایی اطلاعاتشون پردازش شده حدود ۷ هزار نانوایی اطلاعات مختوشی دارند از لحاظ اینکه صاحب اون فوت کرده جواز ابطال شده تطبیق آرد و نان وجود نداره و لذا ذاتاً امکان نصب کارت هوشمند برای اونها وجود نداره و ۵ هزار نانوایی در کشور باقی مانده اند که اطلاعات اونها تکمیل شده است و آماده نصب است و در جریان نصب قرار گرفته اند مطابق پیش بینیهای ما تا امروز باید به اتمام میرسید و با سرعت نصب حدود هزار کارتخوان در روز امیدواریم تا ۵ روز آینده کلیه نانواییهای که اطلاعاتشون تکمیل است کارت خوان هوشمندشون رو دریافت کنند و عملکرد خودشون رو ثبت کنند
مجری: علت این تاخیری که به وجود اومد چی است؟
جلال: تکمیل اطلاعات کارت خوانها و ثبت دادههایی که بانک مرکزی اجازه بده تا اون کارت خوان برای نانوا راه اندازی بشه فرآیند زمان بری است دسترسی به صاحبان نانواییها هماهنگی میدانی استانها کار پیچیدهای است ما حدود ۷۰ روز از شروع طرح میگذره و در نوع خودش یک اتفاق کم نظیر اتفاق افتاده شاید در روستاهای دور افتادهای که نانوایی وجود داشت فقط بابت نصب یک کارتخوان لجستیک کار فرآیند بسیار پیچیدهای داشت براوردهای ما نزدیک به واقع بود الان بیش از ۹۰ درصد نانواییها تجهیز شدند و از نظر تراکنش حدود ۹۵ درصد نانواییها تجهیز شدند و ما برای ورود به فاز جدید مانعی نداریم.
مجری: فرمودید که چند هزار نانوایی مشکل دارند و اصلاً نمیشه این کارت خوانها رو وصل کرد؟
آقای جلال: از ۷۵ هزار تا حدود ۷ هزار نانوایی مشکل دارند.
مجری: مشکلشون چی هست؟
آقای جلال: صاحب نانوایی فوت کرده باید انحصار وراثت اتفاق بیفته در واقع مجوزشون ابطال شده و تطبیق نوع آرد و نان وجود نداره تا اینها توسط خود نانوا اصلاح نشه امکان نصب وجود نداره اون فرد باید مجوز خودش رو تجدید کنه و کلیه فرآیندهای اداری خودش رو طی بکند تا امکان تجهیز به کارت هوشمند رو پیدا بکن.
مجری: خوب ما چه اتفاقاتی میفتد رو درباره اش صحبت میکنیم آقای نجم آبادی مجری طرح تماس تصویری داریم
سلام و احوالپرسی
مجری: در راه اجرای طرح چه مشکلاتی وجود داشته که هم به موقع مرحله اولش به پایان نرسیده هم اصلاً یک تعدادی از نانواییها اصلاً امکانش نیست که اینها تجهیز بشوند
آقای نجم آبادی: با توجه به اینکه این طرح توی فاز اولیه اجرا شد و یک اقدام جهادی در عرصه صورت پذیرفته ما با مراجعه که به واحدهای نانوایی داشتیم چالشهایی که برخورد کردیم باهاش خیلی از واحدهای خبازی اجاره دادند به افراد غیر مجاز خود صاحب خبازی وجود نداره و از گرفتن دستگاه یا اینکه از گرفتن دستگاه سرباز میزنند در خیلی از موارد.
مجری: کمبودی در خصوص این کارتخوانهای هوشمند وجود نداره برای توزیع
آقای نجم آبادی: خیر دستگاهها در کشور تولید شده و به تعداد کافی برای خاصها تولید شده و در خیلی از استانها دستگاه دوم هم به عنوان دستگاه پشتیبان در اختیار واحدهای خبازی قرار گرفته.
مجری: اینکه اطلاعاتی که میفرمایید دستگاهها باید در اختیارتون قرار میدادند کدام دستگاهها بودند و چه مشکلاتی وجود داره
آقای نجم آبادی: عمدتاً اطلاعات مالیاتی و هویتی دچار مشکل شده است به طور مثال عرض میکنم که واحدی خبازی رفته ثبت نام مالیاتی کرده و با کد پستی محل خبازی و محلی که به ما اعلام کردهاند مغایرت دارد مغایرت در ساختار کد پستی به خاطر همین دچار مشکل میشه و گرفتن تایید پذیرندگی از شاپرک ما را دچار مشکل کرده.
مجری: چه راهکاری هست برای رفع این مشکل؟
آقای نجم آبادی:ما با تمام واحدهای دستگاههای ذیربط ارتباط مستقیمی داریم الان اداره دارایی کل کشور هماهنگ است و ما اطلاعات پذیرنده رو میدهیم و آنها دارند اطلاعات رو تکمیل میکنند برای پیشرفت سریعتر طرح.
مجری:به چند استان میرویم برای اطلاعات این طرح از تجربیاتشون بپرسیم
آقای احمدزاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد سلام و خسته نباشید
مجری: میخواهیم از مشکلات طرح و پیشرفتهایی که داشتید و میخواهیم از اینکه موارد را از شما بپرسیم
احمد زاده:
در راستای سیاستهای دولت ایران قوی و جهادی طرح اجرای مردمی سازی یارانهها در بخش هوشمندسازی نان در استان ما از تعداد ۶۲۲ نانوایی ۴۵۸ واحد کارتخوانها نصب شده اند و الان به صورت آزمایشی خرید از اینها جلوی نانواییها ایجاد انجام میشه انشالله به مراحل اجرای کامل طرح برسیم و طرح پیاده بشه مردم الان مراجعه میکنند به نانوایی و خرید شان را انجام میدهند
مجری: چه چالشهایی وجود داره در راه اجرایی کردن این طرح به طور مشخص و تیتروار بفرمایید؟
احمد زاده: یک مشکلی که روستاها دارند دسترسی به اینترنت و شبکه مخابراتی ضعیف است یکی از چالشهایی که وجود داره عملاً همین موضوع است که امکان اجرا هنوز کامل فراهم نشده ۷۵ درصد در استان طرح پیاده شده برخی از نانواییها مشکل مالکیت دارند برخی از نانواییها رو دارند گفتگو میکنند باهاشون و مشکلاتی که عموماً گفتن در شهر ما هم وجود داره.
مجری: استان مرکزی و در خدمت آقای مخلص الائمه استاندار استان مرکزی هستیم
سلام و احوالپرسی در استان شما چقدر پیشرفت کرده این طرح و چالشهایی داشته اید مختصر و تیتروار بفرمایید
مخلص الائمه: استان مرکزی به عنوان پانزدهمین استانی که به این طرح ملحق شد در حال حاضر بالغ بر ۱۵۳۲ نانوایی مادر استان شناسایی کردیم آمار خیلی یه که در اختیار ما بود مطابق بانکهای اطلاعاتی قبلی ۱۶۵۰ نانوایی و واحد خبازی ما داشتیم که در تعامل اطلاعات موجود با کمک اداره کل جهاد کشاورزی و اداره کل غله و خدمات بازرگانی و اتاق اصناف ما عدم تطابقهای موجود رو در بانکهای اطلاعاتی شناسایی کردیم و به عدد پایینتری رسیدیم در حال حاضر حدود ۱۴۲۶ نانوایی به این شبکه ملحق شده اند که حدود ۹۷ درصد نانواییهای استان ما مجهز به این دستگاهها هستند چالشهایی که ما در استان مرکزی داریم همین چالشهای عمومی که به صورت کلی ما بحث مباشر این رو داریم حدود ۱۱۲ نانوایی ما هنوز به این شبکه ملحق شده اند تعدادشون مربوط به مباشرین است که مجوز نانوایی برای شخص دیگری است و افراد دیگری دارند فعالیت میکنند شاتل پسها هستند که براشون تهدیدات مناسبی را اندیشیدیم.
متوفیان هستند اینها باید برس بیایند و تعیین تکلیف کنند ۶ واحد نانوایی داریم که در بیمارستانها هستند و برخی از مراکز آموزشی مثل دانشگاهها و هنرستانها مستقر هستند اینها هم دعوت شدند که بیایند تعیین تکلیف شوند.
مجری: حالا این مشکلات به چه شکلی باید حل بشه حالا نانواییهایی که مجوز ن را ندارند و ... چه میشوند
آقای جلال: راجع به اینترنت عرض کنم خدمتتون که از دو اپراتور بزرگ کشور و ظرفیت هاشون استفاده بشه و به عنوان پشتیبان هم همدیگه با توجه به اینکه نسل دوم پوشش کفایت میکنه برای استفاده از این کارت خوانها و حدود ۹۷ درصد سطح کشورمون تحت پوشش اپراتورهای اول و دوم هستند و نگرانی ندارند
مجری: این که مجوز ندارند اینها قرار چه کار کنند؟
آقای جلال: انگیزه نانوا میتونه این کار رو ۵ تا ۷ درصد مسئله رو حل کنه یک تعدادی از نانواها امتناع دارند از اینکه نصب کارتخوان را داشته باشند و ۱۵ درصد کارمزد رو دریافت کنم من فکر میکنم وقتی به فاز دوم رسیدیم به عملکرد نانوا گره بخوره و نانوا حرکت میکنه برای اینکه این مشکلات رو حل کنه.
مجری: اگر این کارت خوانها قطع شوند چه اتفاقی میافته
آقای جلال: پیش بینی که ما کردیم با توجه به اینکه موضوع نان یک موضوع حساسی است ما نمیتوانیم به مردم بگوییم که کارتخوان قطع شده صبر کنید تا کارتخوان وصل بشه
روی پایداری این کارت خوانها بسیار کار شده و اگر به هر دلیلی شبکه قطع بشه و سرورها مشکل پیدا کنند و یا تجهیزات سخت افزاری دچار ایراد بشوند فرایند فروش نان متوقف نمیشه و با هر روشی که مد نظر شما هست پول رو میتوانند دریافت کنند و آنان را عرضه کنند ما نگرانی نانوا برای سنجش عملکرد رو چگونه رفع میکنیم ما عملکرد نانوا را در هفتههای گذشته در این بازه زمانی ملاک قرار میدهیم و بنامون اعتماد به نام نانواست.
مجری:گفته میشه که در بعضی نانواییها صفهای طولانی شده آیا این با شروع طرح ارتباطی داره مثلاً در استان اردبیل یک صحبتهایی شده
آقای جلال: منطقا مستقیماً با شروع طرح هوشمند سازی آرد و نان ارتباطی نداره ما از اوایل اردیبهشت ماه طولانی شدن صبرو داشتیم دلیلش این بود که آرد صنعت صنف و صنعت افزایش نرخ نداشته ناخواسته یک فشاری بخار بازیهای سنتی ما در واقع این رانت قیمتی که داشتن افزایش پیدا کرده بود لذا کاهش حجم فروش یا امتناع از فروش یا کاهش ساعت پخت باعث شده بود که یک مقدار طولانی شدن صفها را شاهد باشیم.
مجری: این مشکل حل شده دیگه
آقای جلال: این مشکل با تدبیر استانداران مدیریت شد، اما با شروع فاز بعدی این طرح به طور کلی و منطقی این موضوعیتش از بین میره و در واقع هر تولیدکنندهای نانی بدون محدودیت در صورت تولید نان میتونه دسترسی داشته باشه به آرد.
مجری: تکلیف فروش اینترنتی و فروشگاهی نان چی میشه؟
آقای جلال: مذاکرات انجام شده بستههای فروش اینترنتی به این سامانه متصل میشوند و عملکرد تولید نان نانوا در صورتی که نان خودش رو از بستههای اینترنتی به دست مردم برسونه در سامانه ثبت میشه و مطابق ساز و کار جز عملکرد نانوا محسوب میشه.
مجری: فروشگاهها چی؟
آقای جلال: چه فروشگاهها و چه کسب و کار و چه نهادها ما هیچ گونه محدودیتی رو برای تامین نان شون قرار ندادیم، چون به هر حال این نان داره به دست مردم میرسه. تا زمانی که ما مطمئن باشیم این نان به دست مردم میرسه این یارانه هدفمند است ما نگرانی مون عرضه خارج از شبکه آرد و نان است.
مجری: یک سری نانواییها میآیند به یکسری اصناف مثل چلوکبابیها نان میدهند آنها چه میشود
آقای جلال: اینجا مشکلی نداره تنها نکتهای که از برای اینکه این تراکنشها از الگوی مصرف خانوار جدا است یکبار ثبت نام اون کسب و کار در اون اتفاق میافته از طریق صفحه تعبیه شده در روی آن کارتخوان که هر نانوایی چهار تا پنج مشتری برنامههایی ممکن است داشته باشد میتونه فروش رو ثبت کنه و در عملکردش محسوب میشه.
مجری: بعضیها در خانه نان درست میکنند تدبیری اندیشه شده؟
آقای جلال: بسیاری از نانواییها که تحت عنوان نانهای خانه پز هستند از گذشته مشمول دریافت نوع ۱ و ۲ بودند اگر مشمول دریافت آرد یک و دو بوده اند مشمول طرح هم خواهند بود و مشابه نانواییها.
مجری: قیمت نان با اجرای طرح تغییر میکنه؟
آقای جلال: قیمت نان بنابه تکلیف قانون و برنامه دولت مشابه سال ۱۴۰۰ بوده با توجه به اینکه ما اجازه افزایش قیمت رو برای سال جدید نمیدهیم در تدبیری دولت است که مبلغ دیگری رو بابت هزینه اجاره و دستمزد نانوایان پرداخت کنیم تا کسب و کار تولید نان دچار آسیب نشه و نانوایان ما هم متضرر نشوند.