غرق شدگی یکی از شایعترین حوادث در مکانهای دارای آب محسوب میشود در این نوع حادثه فرد غرق شده گاه با عوارض غیر قابل جبران روبرو میشود.
محبوبه دهقان افزود:غرق شدگی به معنای ورود یا آسپیراسیون آب یا هر مایع دیگر به داخل ریهها و مجاری تنفسی و خفگی در نتیجه فرو رفتن در آب است و یکی از شایعترین حوادث در مکانهای دارای آب محسوب میشود. در این نوع حادثه فرد غرق شده گاه با عوارض غیر قابل جبران روبرو میشود.
به گفته این کارشناس واژه غرق شدگی به حالتی گفته میشود که فرد برای مدتی قادر به تنفس نبوده و یا با قطع تنفس روبرو میشود. وسعت دامنه این عوارض از احساس بیحالی، تکرار سرفه، تنگی نفس شدید، تنفس سریع و سطحی، تنفس غیر طبیعی و صدا دار تا کاهش سطح هوشیاری، بیهوشی، قطع کامل تنفس، ضربان قلب و یا هر دو آنها (تنفس و ضربان قلب) متغیر است.
کارشناس واحد پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای انقلاب ادامه داد:غرق شدگان دچار کاهش اکسیژن رسانی به بدن (هیپوکسی) میشوند و آسیب به سلولهای عصبی در دقایق اولیه بعد از غرق شدگی روی میدهد.
به گفته این کارشناس بر خلاف تصور عمومی، غرق شدگی تنها در دریا اتفاق نمیافتد، بلکه شنا کردن در محیطهای آبی دیگر نظیر کانال، رودخانه و سد نیز میتواند موجب غرق شدگی شود؛ شایعترین غرق شدگی با آب شیرین صورت میگیرد و به ویژه در بین کودکان نو پا و پسران جوان و کودکان مبتلا به انواع تشنج شایعتر است؛ حتی در بعضی موارد غرق شدگی در مقدار کمی آب نظیر وان حمام اتفاق میافتد.
وی همچنین گفت :گاه تلاش دیگران برای نجات فرد غرق شده، موجب بروز این حادثه برای آنان شده و تبدیل به حادثه بزرگ تری میشود. در این زمینه باید بدانیم نجات دادن فرد غریق، نیاز به آشنایی کامل با مهارت شنا و آموزش فن غریق نجات دارد و در صورت نداشتن تجربه و مهارت کافی، افراد برای نجات فرد غریق، جان خود را از دست میدهند.
دهقان اظهار داشت:یافتهها نشان میدهد شایعترین زمان غرق شدگی اوایل صبح و غروب آفتاب است و بیشتر غرق شدگان در خارج از طرحهای سالم سازی دریا و در غیاب ناجیان غریق دچار غرق شدگی میشوند؛ همچنین بیشترین آمار تلفات غرقشدگی مربوط به رودخانه هاست، اما این آمار در دریا و استخر نیز بسیار قابل توجه است؛ با افزایش سفرهای تابستانی به ویژه به استانها و شهرهای ساحلی و نیز حضور بیشتر در استخرها، باید با رعایت کامل اصول و قواعد شنا انجام شود.
توصیههای ضروری برای پیشگیری از غرق شدگی
۱ به هیچ وجه، تنها و در محیطهایی که نجات غریق وجود ندارد، شنا نکنید.
۲ به پرچمهای هشدار دهنده در کنار ساحل توجه کنید.
۳ در تاریکی شب و در مناطق ناشناخته شنا نکنید.
۴ در آب و در زمان شنا کردن از شوخیهای خطرناک بپرهیزید.
۵توانایی خود را در شنا کردن بیش از حد در نظر نگیرید. یک سوم قربانیهای غرق شدگی با فن شنا به طور کامل آشنا بوده اند.
۶ بیشترین غرق شدگی در رودخانهها و استخرها اتفاق میافتد.
۷ غرق شدگی یکی از علتهای مرگ و میر کودکان و نوجوانان است. در سواحل، کنار استخرها و رودخانهها مراقب بچهها باشید، کودکان را در این مناطق تنها رها نکنید.
۸جریان پرشتاب، اما کم عمق آب هم میتواند سبب غرق شدگی و مرگ شود.
۹. نباید هرگز داخل آبی که کف آن را نمیبینید یا از عمق آن اطلاع دقیقی ندارید، شیرجه بزنید.
۱۰. نباید اجازه داد که کودکان بدون همراهی بزرگترها وارد آب شوند.
۱۱. اسباب بازیها را درون استخر رها نکنید، این کار باعث جلب توجه کودکان میشود.
۱۲. تنها در مناطقی شنا کنید که غریق نجات حضور دارند.
۱۳. هرگز در آب بسیار سرد شنا نکنید.
۱۴. هرگز بدون جلیقه نجات قایق سواری نکنید.
۱۵. روش صحیح تنفس مصنوعی و کمکهای اولیه را آموخته و شماره تلفنهای ضروری را به خاطر بسپارید.
۱۶. در صورت مواجهه با یک غریق، اگر به فن نجات آشنا نیستید، تنها با استفاده از چوب و طناب، جلیقه نجات و یا تشکیل زنجیره انسانی به فرد کمک کنید.