مدیر پژوهش سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: این سازمان بیش از ۳۰ منطقه با قابلیت تبدیل شدن به پارکهای زمین شناسی را شناسایی و معرفی کرده است.
خانم نازنین بدری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه سازمان زمنی شناسی نخستین مطالعات فنی و علمی خود را درباره پارک زمین شناسی قشم به ثبت جهانی رسانده افزود: هم اکنون در دو محدوده طبس و ارس که این سازمان برای نخستین بار، ظرفیت یابی و معرفی کرده، فعالیتهای لازم برای تبدیل شدن این دو محدوده به پارک زمین شناسی در حال انجام است.
بدری گفت: سازمان زمین شناسی، علاوه بر مطالعات زمین شناختی، بر دو منطقه طبس و ارس، نظارت فنی داشته، و فعالیتها و مطالعاتی را که سازمان یونسکو برای ژئو پارک شدن الزام کرده در زمینه فعالیتهای تفصیلی، فعالیتهای حفاظتی، برنامههای توسعه گردشگری و آموزش جامعه محلی، مدارس و منطقه، انجام داده و به یونسکو ارسال کرده است.
مدیر پژوهش سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی گفت: برای اینکه یک منطقه به عنوان نامزد پارک زمین شناسی مطرح شود بر اساس آیین نامههای این سازمان در مرحله نخست، باید از لحاظ پدیدهها و سایتهای زمین شناختی غنی باشد ضمن اینکه تاریخ، فرهنگ، آداب و رسوم نیز در این معرفی بسیار مهم است و باید در آن منطقه فعالیتهای آموزشی و محفاظتی در همه پدیدههای شناختی و برنامههای توسعه جامعه محلی لحاظ شود، زیرا یکی از مهمترین اهداف اعلام منطقهای به عنوان پارک زمین شناسی، غنی شدن و منتفع شدن جامعه محلی از آن محدوده و منطقه است.
خانم بدری ادامه داد: پارکهای زمین شناسی، برای اینکه بتوانند به پارکهای زمین شناسی ملی و بین المللی تبدیل شوند باید در آنها مطالعاتی در حوزههای حفاظتی، آموزشی همچنین توانمندسازی و توسعه اقتصادی و جامعه محلی انجام شود.
وی ادامه داد: سازمان زمین شناسی برای نخستین بار از پارکهای زمین شناسی به عنوان یکی از رویکردهای نوین آمایش سرزمین در کشور نام برد، زیرا مناطقی که میتواند تحت عنوان پارکهای زمین شناسی به ویژه در مناطق کم برخوردار به صورت موفق عمل کند باید از منابع نفتی، منابع معدنی و یا موارد دیگر مانند پدپدههای زمین شناختی، بهره برداری صحیحی داشته باشد.
رئوپارکها یا پارکهای زمین شناسی، محدودههای جغرافیایی هستند که در آن محدودها، سایتها و پدیدههای کم نظیر و بی نظیر زمین شناختی دارای ارزش علمی و آموزشی در کنار سایر جاذبهها علمی، فرهنگی تاریخی، طبیعی و بویژه جامعه محلی قرار دارد که این محدوهها میتواند به عنوان ظرفیت اولیه پارکهای زمین شناسی معرفی شود.