وزیر ارشاد در همایش بینالمللی جانشینی پیامبران در ادیان توحیدی، ایران را کانون محبت و دوستی ادیان معرفی کرد و گفت: ایرانیان همواره میزبان پیروان ادیان مختلف بوده اند.
وی با اشاره به خشونت و درگیریهای درون دینی و برون دینی نقاط مختلف دنیا افزود: خشونتهای مختلف تاریخی سراسر دنیا درحالی رخ داده است که ایران همواره کانون محبت و دوستی پیروان ادیان توحیدی بوده است.
وزیر فرهنگ افزود: سابقه تاریخی ما در زمینه زندگی مسالمت آمیز با پیروان ادیان توحیدی در درخشان است و در قانون اساسی که مهمترین نقطه تصمیمگیری کشور است برای ادیان توحیدی در ابعاد مختلف تبلیغی، مناسبتی و دینی جایگاه ویژهای در نظر گرفته شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: نمایندگان ادیان توحیدی در کشور ما صرفا از میان پیروان خود انتخاب میشوند، و در جایگاهی کاملا برابر، به امر نظارت و تقنین میپردازند.
اسماعیلی پیشبینی جایگاه ادیان توحیدی در قانون اساسی را نشان از فرهنگ بالای ایرانیان دانست و تاکید کرد: امتیازات تعیین شده برای پیروان ادیان توحیدی را منت نمیدانیم بلکه این ترسیم کننده سیره فرهنگ ایرانی است و آن را مایه مباهات میدانیم.
وی توحید و وحدت را عامل پیوستگی ایرانیان معرفی کرد و ادامه داد: ما در ایران به همه ادیان الهی احترام میگذاریم و به پیامبران الهی به نگاه تکریم مینگریم و این نشئت گرفته از نگاه دینی و سیر و سلوکی تاریخی است.
رئیس شورای هنر عید غدیر خم را بزرگترین عید مسلمانان دانست و تاکید کرد: معتقدیم موضوع وصایت ویژه امیرالمومنین علی (ع) و ائمه علیهمالسلام است البته در این زمینه اختلاف نظراتی با برادران اهل تسنن وجود دارد، اما در دوستی و محبت به اهل بیت علیهمالسلام هیچ اختلافی نداریم همانطور که بسیاری از احادیث بزرگ در کتب اهل سنت آمده است.
وزیر فرهنگ برگزاری کنفرانسهای گفتگو محور را مهم و ضروری دانست و گفت: موضوع گفتگوهای ادیان در دستور کار سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و اداره کل مجامع و تشکلهای فرهنگی قرار دارد.
اسماعیلی نمایندگان ادیان مختلف در مجلس شورای اسلامی را شخصیتهایی فاضل معرفی کرد و گفت: جلسات کاری و گفت وگومحور زیادی با این نمایندگان داریم و در این زمینه اگر مانعی برای فعالیتها وجود داشته باشد آماده رفع این موانع هستیم.
وی به علاقه و تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی برای اهتمام در تعامل با ادیان مختلف پرداخت و گفت: رهبر انقلاب اسلامی و رئیس جمهور معتقد و عامل به گفتگو با ادیان هستند و همواره دیگران را دعوت به گفتگو و تعامل در این زمینه میکنند؛ بنابراین ما در وزارت فرهنگ به دنبال رسیدن به توفیقات بیشتر در این زمینه هستیم.
مهمترین مسئله ایجاد فرهنگ گفتگو با ادیان است
همچنین یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این همایش گفت: در ادیان ابراهیمی به طور ویژه حضرت ابراهیم مدنظر قرار گرفته است و انتقال جانشینی از سه روش و سه مسیر مطرح شده است. یک مسیر «برکت» است که از حضرت ابراهیم آغاز میشود و خداوند در قرآن میگوید: «ما به ابراهیم برکت دادیم و به نسل ابراهیم هم برکت خواهیم داد.»
وی با بیان اینکه در قرآن در دو مرحله از حضرت مسیح با واژه «برکت» یاد شده است، افزود: برخی مواقع جانشینی و انتقال از طریق مسیر «وراثت» است و گاهی انتقال و جانشینی از مسیر «وصایت» است. یعنی کسانی که از طریق وصی شدن جانشین میشوند. وصی به فردی گفته میشود که هدایت معنوی جامعه را به عهده دارد. البته در بعضی مواقع هدایت مادی و ظاهری هم مدنظر است.
حجتالاسلام حبیب ارزانی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این همایش درباره برپایی نشستهایی در حوزه مصالحه ادیان گفت: در ایران پیشینه زیادی در این حوزه داریم. ایران گفت و گوی میان ادیان را چند دهه قبل شروع کرد و این اقدام در آن سالها صفاخانه نام داشت.
وی تصریح کرد: باید بتوانیم بعد از ۱۲۰ سال که از این موضوع گذشته صفاخانه را احیا و درباره موضوع مشخص صحبت کنیم.
همایش بینالمللی مسئله جانشینی پیامبران در ادیان توحیدی با مشارکت شخصیتهای فرهنگی و مذهبی، اقلیتهای دینی، صاحبنظران حوزه و دانشگاه و اساتید مطالعات تطبیقی ادیان از دیگر کشورها در کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران برگزار شد.